Systemair HSK’nın 2020 planlarında da önemli Ar-Ge projeleri var

Systemair HSK Genel Müdürü Ayça Eroğlu, 2019 yılını değerlendirdi ve 2020 yılına ilişkin planlamalarından bahsetti. Ar-Ge çalışmalarında 2020 yılı için değerli projelerin gündemde olduğunu belirten Ayça Eroğlu, “ İhtiyaca yönelik, yoğun mühendislik gerektiren çalışma anlayışımızı bir üst seviyeye taşıyarak coğrafi şartlara göre farklı çözümler üretmenin kapılarını 2019’da araladık, 2020’de açmayı hedefliyoruz” dedi.

2019 yılı Systemair HSK için nasıl geçti? Tüm sektörün etkilendiği bir yıl olan 2019’dan siz nasıl etkilendiniz?

2019 yılı sadece iklimlendirme sektöründe değil Türkiye ticari faaliyetleri ve ekonomisinde de durgunlukların geçen seneden kalma etkilerinin sürdüğü bir yıl oldu. İnşaat sektöründeki bu krizi ve olası daralmayı halihazırda 2018 yılında hem sektörel bazda hem de firmamız özelinde öngörmüş, 2019 yılı için ihtiyatlı girişimlerde bulunulması gerektiğini söylemiştik. Bu kriz senaryosunda kilit nokta, iç pazar odaklı çalışan sektör kesiminin ciddi sıkıntılarla karşı karşıya geleceğiydi. Uzun zamandır hedeflerinin ve iş geliştirme faaliyetlerinin büyük çoğunluğunu dış pazara kanalize etmiş firmalar bu kaos ortamından en az zararla çıkmayı başarabilirken biz Systemair HSK olarak uzun zamandır olduğu gibi 2019 senesini de euro bazında büyümeyle tamamlamış olduk. Bu başarımızı ihracat faaliyetlerine ayırdığımız kaynakların ve yatırımların isabetliliğine borçluyuz.

Tüm sektör için önemli bir fuar olan ISK-SODEX’te siz de vardınız. Beklentilerinizi karşılayan bir fuar oldu diyebilir miyiz?

Tüm bunların yanında iki yılda bir gerçekleşen ISK-SODEX fuarı bu yıl da tüm firmaların adeta güç gösterisi yaptığı bir havada geçti. Sektörümüzün, yaşanan tüm ekonomik olumsuzluklara rağmen gücünü koruduğunu görmek tabii ki hepimiz için mutluluk verici. Yurtdışından gelen katılımcıların oranı ise tatmin ediciydi ve önümüzdeki dönemde artan ihracat faaliyetleri için yeşil ışık yaktı diyebilirim. Systemair HSK için ise Sodex her zamanki gibi çok verimliydi, bu yıl beklediğimizden daha yüksek ziyaretçi rakamlarına ulaştık. Özellikle yurtdışından olmak üzere birçok yeni bağlantı kurmanın yanı sıra yıllar içerisinde çok güzel bir sinerji yakaladığımız çözüm ortaklarımızla bir araya gelmek bizim için her zaman olduğu gibi heyecan vericiydi.

Systemair HSK’nın önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerinden bahseder misiniz? 2020 ve devamındaki yıllarda nasıl bir strateji uygulamayı planlıyorsunuz?

Pazarı ve talepleri iyi okuyarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 hedefleri doğrultusunda kendimiz için oluşturduğumuz 5 yıllık planımızı, ihracat oranımızı %30’dan %50’ye taşıyacak şekilde organize ettik. Planladığımız çerçeve içerisinde hedefimize emin adımlarla ilerlediğimizi söylemekte bir sakınca görmüyorum. Bunun yanında Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasına girmeyi amaçlıyoruz. Burada da her geçen gün artan üretim kapasitemiz ve pazar payımız bizi adım adım listenin yukarılarına taşımaya devam ediyor.

2020 yılından başlayarak, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlere yoğunlaştırdığımız ihracat faaliyetlerinin iç pazara olan kıyaslamasında makası biraz daha açarak Avrupa’da daha fazla iş geliştirmek niyetindeyiz. Küresellik anlayışımız ve finansal gücümüze olan güvenimizle, 2020 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi “know-how’ımızın” üzerine katarak, kümülatif bir şekilde büyüyen bilgi birikimimizi çözüm ortaklarımızla buluşturmaya devam ediyor olacağız.

Systemair Academy’nin çalışmalarından ve önümüzdeki döneme ilişkin planlarınızdan söz eder misiniz?

Bu noktada 2019 yılında kapsamı olduğundan daha da genişleyen eğitim faaliyetlerimizin payı oldukça büyük. Global çapta gerçekleşen Systemair Academy eğitim takvimine bu yıl ilk defa Türkiye eklendi. İlk defa Dilovası’ndaki fabrikamızda bu yıl gerçekleşen Systemair Academy’de 19 ülkeden 40 misafiri üç gün boyunca ağırlayarak, onlara Türkiye’de ürettiğimiz klima santralleri ağırlıklı olmak üzere geniş kapsamlı bir eğitim verdik. Vural Eroğlu Akademi’de ilk pilot eğitimi 150 çalışma arkadaşımızdan oluşan, mavi ve beyaz yaka olmak üzere eğitim konularına ayırdığımız kadroyla tamamlayıp ilk sertifikalarımızı verdik. Bu noktada, öncelikle Boğaziçi Üniversitesi’nden olmak üzere Türkiye’nin sayılı akademisyenleriyle bir araya getirdiğimiz Vural Eroğlu Akademi eğitimci kadrosuna katılan değerli akademisyenlerimize bir kez daha teşekkür ederiz. 2020 yılında kapsamının genişleyerek devam edeceğini öngördüğümüz akademi çalışmalarının geleceği, sektörümüz için oldukça umut verici.

Systemair HSK Dilovası Ar-Ge merkezi hangi başarılara imza attı? Önümüzdeki dönemde bu alanda neler planlıyorsunuz?

Sektörün sayılı Ar-Ge merkezlerinden olan Systemair HSK Dilovası Ar-Ge merkezi, son dönemde çalışmalarında, özellikle son zamanların trendi dijitalleşmeye ağırlık vermiş durumda. Yeni seçim yazılımımız AirwarePro’yu tamamen şirket içinde geliştirerek Global Systemair organizasyonuna da ilham kaynağı olan Ar-Ge merkezimiz başlıca gurur kaynaklarımızdan. Kocaeli Sanayi Odası’nın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Çizgi Üstünde 12. Yıl Sektörel Performans Değerlendirme Ödül Töreni’nde Marmara bölgesi Makine Sanayi Büyük Ölçekli Kuruluş ödülüne layık görülmemizin kriterlerinden birinin de Ar-Ge’ye verdiğimiz önem olduğunu eklemeden geçemeyeceğim. Ar-Ge çalışmalarında 2020 yılı için elbette değerli projeler gündemimizde. İhtiyaca yönelik, yoğun mühendislik gerektiren çalışma anlayışımızı bir üst seviyeye taşıyarak coğrafi şartlara göre farklı çözümler üretmenin kapılarını 2019’da araladık, 2020’de açmayı hedefliyoruz…

Sürdürülebilirlik hedeflerinizden de bahseder misiniz?

Bir başka perspektiften 2019, sürdürülebilirlik hedeflerimizin bir adım öteye giderek teoriden pratiğe taşındığını gördüğümüz bir yıl oldu. Sodex’te kullandığımız tasarımın tamamen modüler ve geri dönüştürülebilir materyalden oluşması, TEMA Ağaç Kardeşliği Projesi için İstanbul Maratonu’nu koşan değerli koşu takımımız sayesinde toplanan müthiş kaynak ve dikilen ağaçlarla bitirdiğimiz bu yıl, önümüzdeki yıl için hepimizde çok güzel fikirler uyandırdı. 2020, sürdürülebilir mühendislik çözümlerimizin yanında kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle de aktif rol oynadığımız bir yıl olacak.

Satınalma zincirinden başlayan sürdürülebilirlik temelinin yanı sıra bu anlayışı en önemli değerimiz olan birey özeline indirgemenin gerekliliğine inandık. Bu sene %14,5 dolaylarında seyreden işsizlik oranının sosyal birtakım sıkıntılara yol açacağını tahmin ediyoruz. Bu bilançoya rağmen hem artan mesleki eğitimlerimiz ve sertifikasyon programlarımız hem de kadromuzda tüm kademelerde yaratılan toplam 52 ek istihdam, önümüzdeki yıl için hepimize umut verir nitelikte. Ik politikalarında ana hedeflerimizden biri de yetkinlikleri yüksek ve tecrübeli insan kaynağımızı orta vadeli kariyer planları doğrultusunda ihraç edip, onlara yurtdışı tecrübeleri kazandırıp sonrasında üst pozisyonlara taşımak olacaktır.

Önceki İçerik“Zamanın ötesinde ürünler geliştirmeye devam edeceğiz”
Sonraki İçerikVaillant Türkiye, 2019’u da pazar payını artırarak tamamlamaya hazırlanıyor