Yücel YORULMAZ

TESİDER Başkanı 

 

Geleceğin Meslekleri 2035 | Geleceğin mesleklerinde tesisat teknolojilerine genel bakış ve meslek okullarımızda neden tesisat teknolojileri branşında olmalıyız?

 

Önümüzdeki yıllarda bizi neyin beklediğini ve neler olacağını kesin bir şekilde söyleyemiyor olsak da, teknolojinin günden güne gelişimini takip ederek, geleceği olan mesleklerin neler olacağı konusunda bazı öngörülere sahip olmak mümkün.

Günümüz öğrencilerinin gelecekte yapacağı işlerin birçoğu belki de henüz icat edilmedi ya da halihazırda bir mesleği olan kişilerin çalıştığı sektör yok olma yolunda ilerliyor. Bazı mesleklerin tarihten silinebilecek potansiyelde olduğunu fark edebilirsiniz ve ‘10-15 yıl sonra geleceğin meslekleri neler olacak, şu an var olup gelecekte de önü açık olan meslekler nelerdir’ gibi birçok soru sizin de endişe kaynağınız haline gelebilir.

Teknoloji gelişirken, iş gücü konusunda tasarruf sağlama yollarının keşfedilmesi, işsizliği günden güne artırmakta ve insanların çalışabileceği yeni sektörler yaratılmasını zorunlu hale getirmektedir.

Mesleki teknik eğitimde tesisat teknolojileri branşında bizi neler bekliyor olacak?

Bu sorunun cevabını bu mesleğin içinden biri olarak cevaplamak istiyorum. Haydarpaşa Meslek Lisesi’nde mesleğe ilk adım attığım 1983 yılından itibaren, her 10 yıllık dilimde (1983-1993-2003-2023) tesisat teknolojilerine baktığımızda evrimsel değişimin daha yavaş olduğunu görmekteyiz. Geçmiş 40 yıl ile gelecek 40 yıl arasında çok daha hızlı bir değişimi gözlemleyeceğimiz kesindir. Peki “bu ne demek oluyor” diyebilirsiniz.

Artık birçok meslek branşının dijitalleşme, yapay zeka ve robotlar karşısında gelecekte var olmakta zorlanacak veya tamamen silinecek olduğunu göreceğiz.

Mesleğimiz yok mu olacak?

Gelecek 40 yılda bu değişim bizi nasıl etkileyecek konulu bu yazımızda tesisat teknolojilerindeki değişimlere değineceğiz.

İnsanlar (canlılar) yapısı gereği suya ve enerjiye ihtiyaç duyarlar. İlk tesisatlar suyu toplamak için ve suyu bir yerden bir yere aktararak başlamıştır.

Şimdi tesisat teknolojileri kavramının genel açılımı; temiz su tesisatları, pissu tesisatları, gri su tesisatları, havuz tesisatları, yağmur suyu tesisatları, buhar tesisatları, ısıtma-soğutma tesisatları, PV teknolojileri, havalandırma tesisatları, doğalgaz tesisatları, otomasyon sistemleri vb. alt branşları kapsamaktadır.

Gençlerimizin; meslek liselerinde mesleki teknik eğitiminde branş seçimi – kariyer planları uzak çevre ve aile etkisi altında yapılmaktadır.

Unutmayın ki, bir mesleği seçmek ve ona yönelmek çok iyi karar verilmesi gereken hayati bir konudur. Gelecek kaygısı ve korkusu seçim yapmanızı daha da zorlaştıracaktır.

Aile, çevre ve özellikle cep telefonlarıyla yaygınlaşan sanal lüks bir yaşantı kavramı ayaklarınız üzerinde durmanızı zorlaştıracaktır. Sizler için hayat çok fazla uyarıcılarla doludur.

Değerli arkadaşlarımız ve gençlerimiz; sizi gelecekte kurtaracak en büyük değer çok ama çok çalışmaktır. Dijital yayınların müptelası olmadan belli bir ahenk içinde disiplinli çalışmak sizi başarıya götürecek en büyük adımlardan biridir.

  1. yüzyılda yaşadığımız büyük dönüşüm bizleri bu kadar zorlarken, siz gençlerimiz üzerindeki etkisi çok daha yoğun görülecektir. Ama bu değişimden korkmayın, su gibi olun. Su; her konduğu kabın şeklini alır. Fakat yapısal olarak çok güçlüdür. Su ile bir çeliği bile kesebilirsiniz.

Peki şu sorunun cevabını birlikte arayalım: ‘Siz gençler için doğru meslek nedir?’

Bu sorunun her kişiye göre birçok cevabı vardır. Öncelikle kendinizi tanımanız, bu konuda öğretmenlerinizden ve profesyonellerden destek almanız sizlerin ilk adımı olmalıdır. Kendi iç yapınızda yeteneklerinizin keşfi, el becerilerinizin yüksek olması, bizim branşlarımızda çok daha başarılı olmanızı sağlayabilir.

Meslek seçiminizde ilk tercihleriniz daha çok para getiren branşlar olmaktadır. Bizim branşımızda gelir seviyeniz orta üstü sevilerde yer alabilir. Şunu unutmayın, hangi işi yaparsanız yapın, seveceğiniz işi tercih edin. Bir ömür boyu hiç sevmediğiniz bir meslek de çok kolay geçmeyecektir.

Gelecek 10-15 yıllık süreçte, geçmişte yaşadığımız 40 yıllık değişimden daha hızlı döngünün bizi bekliyor olacağını düşünenlerdenim.

Mesleğimiz artık eskisi kadar ucuza yapılan bir iş olmaktan çıkma noktasındadır. Gelecekte çok daha yüksek paralarla çalışma şartları sizleri bekliyor.

Firmalar, mühendislerden daha çok tekniker ve teknisyen bulmakta zorlanmaya başladı. Artan talebe karşı azalan iş gücü mevcutta çalışanların maaşlarında oldukça yüksek rakamlar almasını sağlamıştır. Bu talep Dünyada da ciddi seviyelerdedir. Avrupa’nın yaşlanan nüfusu bu ülkelerdeki teknik personel açığını artırmaktadır. Bu ülkeler bizim gibi ülkelerden tekniker, teknisyen alımı için çalışmalar başlatmıştır.

Geleceğin meslekleri içerisinde tesisat teknolojilerinde hızlı değişimle birlikte pazarda büyüme, bulunla birlikte daha çok gelir imkanları sizi beklemektedir. Mesleğimizin yok olması diye bir şey asla söz konusu bile olamaz. Hiçbir yazılım ve yapay zeka bizim yerimizi alamaz. Sadece gelişen bu sistemler bizim işlerimizi daha kolay yapmamızı sağlayan aracılar olacaktır.

Isıtmanın, soğutmanın, enerjinin, suyun olduğu her yerde biz varız.

Sözlerime son verirken; yakın bir zamanda uzay mekiğinde yaşanan tuvalet arızasında, astronotların altı bezli olarak Dünyaya döndüğünü unutmayalım.

İnsanlık uzayda bile yaşasa, mutlaka uzay tesisatçısı da olacaktır.

 

Önceki İçerikPik boru deyince akla ilk gelen isim: Münir Özbakan
Sonraki İçerik“Yaşamımızın yazılımı nasıl olmalı?” sorunsalında, dosyalamanın önemi