Pik boru deyince akla ilk gelen isim: Münir Özbakan

1950 yılında İstanbul’un Aksaray ilçesindeki Horhor Mahallesi’nde dünyaya gelen Münir Özbakan, eski İstanbul çocuklarındandı. tesisat sektörüne, uzun yıllar verdiği hizmetlerle ve deneyimiyle iz bırakan bir isim olan Münir Özbakan’ın yaşam hikayesinden kısa bir bölümü bu sayıda sizlerle paylaşıyoruz.

6 nüfuslu bir ailenin 3 çocuğundan en büyükleri olan Münir Özbakan, İstanbul Yedikule’de büyüdü. Nasıl bir çocukluk geçirdiğini sorduğumuzda o yılları şu cümlelerle paylaştı: “Annem ev hanımıydı, babam ise tekstil sektöründe çalışıyordu.Anneannem de bizimle yaşıyordu. Sadece tek kişinin maaşıyla 6 kişi geçiniyorduk. Hayat zordu bizim için… Ancak huzur ve bereketimiz vardı. İlkokulu Yedikule Arap Kuyusu İlköğretim Okulu’nda okudum. Öğretmenimle aram çok iyiydi. Küçüklüğümde bir ciğer hastalığı geçirmiştim. Rahatsızlandığımda beni o doktora götürürdü. Ardından Pertevniyal Lisesi’ne devam ettim. Lise yıllarımdayken hafta sonları babama yardım eder, onunla beraber çalışırdım. 1964 yılında ise Diskotek isimli bir dergide çalışmaya başladım. Sabahtan öğlene kadar okula giderdim, okuldan sonra dergiye giderdim.”

Münir Özbakan, “Bu sektöre  ilk adımı Metusan ile attım”

70’li yıllarda ise DJ’lik yapıyordu Münir Özbakan, 1977 yılında ise eşiyle tanışıp evlendi. Hayatı daha da düzene girmişti artık, işi de yavaş yavaş düzene girecekti. Eğitim hayatının ardından iş hayatına nasıl başladığına ilişkin bilgiler de veren Münir Özbakan, şöyle devam etti: “70’li yıllarda Hey Dergisi’nde çalışıyordum. Müzikle de aram çok iyiydi. Askere de çok geç gittim. 1982 yılında, evli ve bir çocuk babasıyken gittim. Denizli’de kısa dönem er olarak görevimi tamamladım. Askerlik görevim esnasında Çetin Akyar ile tanıştım. Çetin Akyar, Metusan isimli bir firmanın sahibiydi. ODTÜ mezunu, bir mimardı. Beni de kendi firmasına satış müdürü olarak aldı. Pik süzgeç ve ızgara kapak yapıyorduk. İlk işe başladığımda, bana bir Murat 124 araba aldılar. Bu sektöre Metusan’ın sayesinde girdim. Pik boruyu da orada tanıdım. 1997 yılına kadar da devam ettim.”

“Pik borunun 1987’de Türkiye’deki ilk satışına biz başladık”

O yıllarda Türkiye için Pik borunun çok değişik olduğunu söyleyen Münir Özbakan, kendi adıyla eşleşen pik boru hikayesini ise şöyle anlattı: “Suudi Arabistan’da bir proje müdürü vardı. Bize ilk o tanıttı pik boruyu… Biz de çok iyi bir ürün olduğu için çok beğendik. 1987’de Türkiye’deki ilk satışına biz başladık. Metusan’dan ayrıldıktan sonra da çalıştığım çeşitli firmalarda hep pik boru ile ilgilendim. Hayat devam ettikçe, bir süre sonra Pam Global pik boru ile Münir Özbakan ismi eşleşti. İnsanlar internete ‘pik boru’ yazdıklarında karşılarına ben çıkıyordum. Metusan 1987 yılında Pam Global’i aldıktan sonra Mast Yapı Sistemleri oldu. Mast Yapı Sistemleri zora düştükten sonra , Master isimli yeni bir firma kurduk. Orda da ortak olduk. Ardından ben ortaklıktan ayrılmak zorunda kaldım.”

“2005 yılında İnka yolculuğum başladı”

2004 yılında ise İnka, pik boruyu aldı. 2005 Şubat’ta da Münir Özbakan’ın İnka hikayesi başlamış oldu. Münir Özbakan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben bu sektörde Mühendislik olarak ilk defa İNKA yı tanıdığımda ne kadar önemli olduğunu anladım. İNKA’da 18.yılımı dolduruyorum. İNKA sektörün en önemli mühendislik firmalarından birisidir. Daha önce Çalıştığım firmalar daha ziyade al-sat yapıyordu. Sektöre verdiğim hizmetlerden dolayı çok mutluyum. Sizlere de bana vermiş olduğunuz değerden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.Kalın sağlıcakla…”

Önceki İçerikDaikin’den nefes aldıran indirimli hava temizleme cihazı kampanyası
Sonraki İçerikGeleceğin Meslekleri 2035 | Geleceğin mesleklerinde tesisat teknolojilerine genel bakış ve meslek okullarımızda neden tesisat teknolojileri branşında olmalıyız?