SMS Tork Pazarlama Sorumlusu ve Yönetim Kurulu Üyesi Elif KAYA

“Yıllık ciromuzun önemli bir kısmını Ar&Ge yatırımlarına harcıyoruz”

“İnovasyona her zaman önem veren bir firmayız. Yıllık hedeflerimiz arasında her birimin bir inovasyon projesi olur mutlaka. Pazarın gelişmelerinden geride kalmamak, kendini her zaman geliştirmek ilerleyebilmek için çok önemli. Bu anlamda da yıllık ciromuzun önemli bir kısmını Ar&Ge yatırımlarına harcıyoruz. Mevcut ürünlerimizi geliştirip, daha iyi çözümler sunmanın yanında; pazara yeni ve ilk defa üretilen ürünler de çıkarıyoruz. Örneğin; yerli olarak 2022 senesi içinde seviye şalteri üretmeye başladık. Ölçü kontrol ürün grubumuzda yerlileştirmek istediğimiz bunun dışında başka projelerimiz de var. Yine çok yeni bir ürünümüz olan akış şalterini yerli olarak üretmeye başladık. Aktüatör grubumuzda scotch yoke aktüatörlerimizde tüm serimizi tamamladık.

Ek olarak elektrikli aktüatörümüzde yeni seriler eklemek istiyoruz. Mevcut ölçülerimize ek olarak tüm seriyi tamamlamak istiyoruz. Bu ailede yine üzerinde çalıştığımız bir projemiz var. Bu projede de son testlerini yapıp, yakın bir zamanda seri üretime geçmek istiyoruz. Bu da çok büyük bir projeydi bizim için. Projemiz bittiğinde, yine Türk sanayisine kattığımız yerli bir ürün olacak. Bu sayede yerli olarak ürettiğimiz elektrikli aktaütör ailemizi de tamamlamış olacağız. 2022 yılında ayrıca yeni fabrikamıza taşındık. Yalın sisteme göre kurduğumuz üretim hattımızda verimliliğimizi arttırıp, israfların önüne geçtik. Bu sene de Sürekli İyileştirme birimimizle yalın üretim çalışmalarına devam edeceğiz. Tüm üretim hatlarımızda bu süreci tamamlamak istiyoruz.

Bir ürün geliştirirken tabii ürün karması önemli bir konudur. Doğru ürünü, doğru pazarda, doğru fiyat ve kanallarla ile sunmak gerekir. Ar&Ge ile yeni bir ürün geliştirirken bu süreci planlayarak ilerliyoruz. Önce pazarın ihtiyacını belirliyoruz. Sunacağımız çözümü nasıl daha verimli ve yenilikçi kılabiliriz, buna bakıyoruz. İnovasyonun öneminden bahsetmiştim. Şüphesiz Ar&Ge yatırımları da bir firma için inovasyon anlamında en önemli yatırımlardan. Biz de bu alana gereken önemi veriyoruz. Biz de proje yönetimi ilk başta gelen talep üzerine başlıyor. Bu bir müşteriden direkt özel bir üretim talebi de olabiliyor veya stratejik hedeflerimiz doğrultusunda firmanın ürün gamına eklemek istediği yeni bir ürün de olabiliyor. Önce bunun pazar araştırması, fayda-maliyet analizleri çıkarılıyor. Ardından sonuç olumlu ise bir takvim oluşturulup proje çalışmalarına başlanıyor. Bu şekilde birçok yerlileştirdiğimiz ürünlerimiz mevcut. Solenoid vanalar, pnömatik aktüatörler, elektrikli aktüatörler bunlardan bazıları.

2022 pandeminin de etkilerinin devam ettiği, zorlukların olduğu bir dönemdi. 2023 yılında zorlukları tamamen geride bırakacağımızı söylemek zor ama bence burada en önemlisi krizi fırsata çevirebilmek. Bir şekilde bu oyunda doğru hamleleri yapmak zorundasınız. 2023 hedeflerimizi belirlerken biz de bunlara dikkat etmeye, buna yönelik stratejik hedefler belirleyip, uygulamayı hedefledik. İhracatımızı arttırmak istiyoruz. Buna yönelik çalışmalarımız 2023 yılında daha yoğun olacak. Katıldığımız mevcut fuarlara ek olarak, farklı pazarlarda yeni fuarlara katılmak istiyoruz. Bu sene İtalya ve Dubai gibi yeni ülkelerde de fuarlara katıldık. Bizim için güzel geri dönüşleri oldu. Önümüzdeki dönemde de firmamız adına stratejik olacak yerlerde yer almak istiyoruz. Rusya savaşı, ekonomik dalgalanmalar ve birçok küresel kriz halen devam etmekte. Fakat biz yatırımlarımıza devam etmeyi planlıyoruz. Tohumlarımızı atacağız, ileride büyüyüp serpilmesini bekliyoruz.

Geçtiğimiz sene yeni fabrikamıza taşındık. Önümüzdeki dönem için de mevcut fabrikamızın yanında olan genişleme alanında yeni fabrika inşaatımıza başlamak var. Buna bağlı olarak üretim hattımızı genişletmek istiyoruz. Yeni almak istediğimiz test sistemleri yatırımlarımız var. Ar&Ge birimimizin üzerinde çalıştığı projeler var. Müşterilerimizin ihtiyacına yönelik işler de geliştiren mühendislik temalı bir firmayız. Buna bağlı olarak üzerinde çalıştığımız projelerimiz var. Ek olarak mevcut ürünlerimizde geliştirmeler yapmak istiyoruz. Örneğin bunlardan bir tanesi elektrikli aktaütör serilerimizi tamamlamak. Akış şalteri ve seviye şalteri yerlileştirme projelerimden bahsetmiştim. Bu ürün gruplarında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ölçü kontrol ürün grubunda da yerli üretime başladık artık. Tüm bu çalışmaların Türkiye için de güzel bir değer olacağını düşünüyorum.

Ek olarak ihracatımızı daha da arttırmak istiyoruz. Daha önce iki kere üst üste aldığımız İSİB tarafından verilen “En Çok Ülkeye İhracat” birincilik ödülümüz var. Yine tüm dünyada daha etkin bir şekilde olmak istiyoruz. 2023 için hedeflerimiz büyük ve biz bunun için büyük bir hevesle çalışıyoruz. Güvenilir, kaliteli ve sağlam ürün ve hizmet üretmek ana gayemiz.”

Önceki İçerik“Beraber çalıştığımız iş ortaklarımızı da Ar-Ge partnerlerimiz olarak görüyor ve beraber gelişime değer veriyoruz”
Sonraki İçerik“Yeni üretim tesisimizde bu yıl içerisinde Ar-Ge Merkezi açma planımız bulunuyor”