GF Hakan Plastik Ürün Yönetimi ve İnovasyon Grup Müdürü Deren TANGUR

“Beraber çalıştığımız iş ortaklarımızı da Ar-Ge partnerlerimiz olarak görüyor ve beraber gelişime değer veriyoruz”

“GF Hakan Plastik olarak inovasyonla fark yaratmak ve katma değerli ürünlerle sektöre değer katmak öncelikli hedeflerimiz arasında. Ürünlerimizin kullanıcıya sağlayacağı değerler kadar çevresel etkileri de değerlendirerek proseslerimizi belirliyoruz. Tüm ürünlerimiz için bu süreçler geçerli olmakla beraber son dönemde öne çıkan ürünlerimizi SilentaExreme, Aquasystem PP-RCT ve Hycleen Otomasyon Sistemi olarak sıralayabiliriz. Silenta Extreme yangına dayanıklı ve halojen içermeyen ses yalıtımlı boru sistemimiz uzman ekiplerimizle geliştirilmiş en inovatif ürünümüzdür. Silenta Extreme, PP bazlı halojen içermeyen, EN 13501 standardı kapsamında yangına dayanıklı (B-s1, d0) ve ses yalıtımlı 3- katmanlı atık su boru sistemidir. Know-how içeren geliştirilmiş özel kompozit yapısı ile yaşam konforunuzu ve yangındaki güvenliğinizi artırmak amacıyla sizin için en yüksek teknolojiyle üretilmektedir. Halojen içermeyen yapısı sayesinde, yangın esnasında zehirli ve öldürücü gaz açığa çıkartmaz. EN 1451, EN 13501 ve DIN EN 14366 standartlarına göre son nesil çok katmanlı polipropilen teknolojisi ile üretilmektedir.2022 yılın sonlarına doğru Özbekistan’da katıldığımız Aquatherm Tashkent 2022 Fuarı’nda “ Best Innovative HVAC Technologies Ödülü“ne layık görüldü.

Aquasystem ailemizde bulunan PP-RCT borularımız da uzman ekiplerimizle birlikte geliştirdiğimiz, daha az malzeme kullanarak daha yüksek performans elde ettiğimiz bir diğer yenilikçi ürünümüzdür. Klor gibi aşındırıcı kimyasallara karşı yüksek dayanımlı, uzun ömürlü, yüksek sıcaklıklarda yüksek hidrostatik basınca dayanımlı, daha ince cidarda daha yüksek akış performansı sunan bir ürün grubu. Hycleen Otomasyon Sistemi ise hastane- otel gibi kullanım alanlarında sağladığı hijyen- güvenlik- uzun vadede maliyet verimliliği faydalarıyla sistemsel inovasyona güzel bir örnektir. Özellikle büyük bina komplekslerinde kullanma ve içme suyu tesisatlarının planlanması, kurulumu, işletilmesi ve bakımı güvenilir ve basit bir şekilde destekliyor. Hycleen, tesisata giren suyun hijyenik ve sağlıklı kullanımının yanı sıra enerji tasarrufu konusunda da önemli bir avantaj yaratıyor. Sıcak ve soğuk su sirkülasyonu yüksek katlı yapılarda önemli bir konudur. Sıcaklık değerlerinin ayarlanması ile suyun ısınması için boşa akışın önüne geçiliyor ve suyun ısınması için enerji kullanımı azaltılıyor. Bu sayede %25 oranında ciddi bir enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Yenilikçi ve iyi tasarlanmış çözümleri ile Red Dot Onur Mansiyonu’na sahip bir ürün, Hyleen Otomasyon Sistemi. Devam eden projelerimiz arasında ise kurşunsuz PVC ürünlerimizi hayata geçirerek dünyamızı ve kullanıcılarımızı korumak var. Bunların yanında denizcilik sektörü için geliştirmekte olduğumuz özel çözümlü ürünler bulunuyor.

Bilindiği gibi GF dünyada yaygın, birbirini tamamlayan farklı alanlarda uzmanlaşmış geniş bir üretim ağına sahip. İsviçre’deki Ar-Ge merkezimizde tüm tesislere hizmet eden üst düzey donanımlı bir ekip ve laboratuvarımız bulunuyor. Türkiye’de ise sektörde uzman geniş bir ekibimiz var. Ür-Ge ekiplerimizin sürekli gelişimi ve teknolojinin bir adım önünde olabilmeleri için düzenli eğitim programları ve teknoloji transferini mümkün kılan proje bazlı global oryantasyon uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Deneyimden öğrenmeyi sağlayan rapid prototipleme ve teorik testlere imkan veren yazılımlarımız da işimizi geliştirmemizde kullandığımız araçlardan bazıları. Aynı zamanda beraber çalıştığımız iş ortaklarımızı da Ar-Ge partnerlerimiz olarak görüyor ve beraber gelişime değer veriyoruz. Ortak projeler yürütüyoruz.

Zor bir yılı geride bıraktık, 2023 için ülkemiz ve dünya adına daha umutlu olduğumuz ama belirsizliklerin de devam edeceği bir yıl olacak. Uzun dönemli iş planlarımıza devam ederken kısa süreli değişimlerden zarar görmeyecek önlemleri alarak, risk analizlerini daha dikkatli gerçekleştirerek, iş yapış şekillerimizi verimli hale getirerek bu belirsizlik ortamını bekleyerek değil, gelişerek geçirmeye odaklanıyoruz.

Uzun vadeli planlarla çalışan bir firma olduğumuz için her daim bekleyen ve süregelen yatırımlarımız oluyor. Değişen pazar dinamikleriyle artan müşteri beklentisine cevap verebilmek için hizmet portföyümüzü geliştirmek ve kalitesini artırmak üzerine yatırımlarımız var. Bunun yanında ürün gamımızı, açıldığımız yeni pazarların ihtiyaçları doğrultusunda sürekli revize ediyoruz. Ürün kombinasyonları ile tüketicilerimize ek fayda yarattığımız sistem tasarımlarımız için yatırımlarımız bulunuyor. Kalite otomasyonu ve temiz enerji konularında ise geleceğe dönük yatırım planlarımız var. Son yıllarda yatırımlarımız daha çok mevcut kaliteyi artırmak üzerine kurulu. Buradaki ”kalite” sadece ürün kalitesi olarak algılanmamalı. İnsan kaynağı kalitesine ciddi yatırımlar yapılıyor. Ürün ve Üretim için de  ”daha iyiye” mottomuzla, hem ürünlerimizi ihtiyaca ve sürdürülebilirliğe uygun hale getirme, hem de üretim tesislerimiz, ekipmanlarımız ve iş modellerimizde kaliteyi ve verimliliği artırıcı yatırımlarımızı devam ettiriyoruz. Spesifik örnekler vermek istersek; üretimde Endüstri 4.0 kapsamında ”Mes Automation” yatırımımız 2022 sonu itibari ile kısım kısım devreye girmeye başladı. Şanlıurfa fabrikamıza yapılan cam elyaf hattı yatırımı halihazırda devam eden projelerimizden sadece bir kaçı.

Enerji Verimliliği üzerinde durduğumuz konulardan bir diğeri. Özellikle üretimde enerji verimliliği konusuna kaynak ayırarak fark yaratmaya başladık. Üretimde yaklaşık bir buçuk yıldır kullandığımız Yeşil Enerji ile karbon salınım değerlerimizde düşüş elde ettik. 2021 yılında Yeşil Enerji Kullanımı ile Kapsam 2 CO2e emisyonlarımızda %45 azalma elde etmiştik. 2022 yılında da Çerkezköy tesisimizde kullanılan %100 Yeşil Enerji ile karbon emisyonlarımızın giderilmesini sağladık.”

Önceki İçerik“Önümüzdeki süreçte akıllı bina teknolojilerine uyum sağlayacak Ar-Ge odaklı yeni projelerimiz üzerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz”
Sonraki İçerik“Yıllık ciromuzun önemli bir kısmını Ar&Ge yatırımlarına harcıyoruz”