FORM Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç KORUN

Önümüzdeki süreçte akıllı bina teknolojilerine uyum sağlayacak Ar-Ge odaklı yeni projelerimiz üzerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz”

 

“Form Şirketler Grubu olarak, her alanda teknolojik gelişmeleri takip ederek kullanıcılarımızı verimli ve yüksek kaliteye sahip ürünlerimizle buluşturmak bizim için büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda gerek yurt dışındaki fuarlara katılım sağlayarak gerekse araştırma geliştirme birimimizin titiz çalışmalarıyla iklimlendirme sektöründeki inovatif ürün ve hizmetleri yakından takip ediyoruz. Böylelikle yerli üretim gücümüzü arttıracak yeniliklerle yolumuza devam ediyoruz. Geçtiğimiz yıl içerisinde de birçok farklı alanda yeniliklere imza attık. Form Endüstri Tesisleri firmamızın üretim lisansına sahip olduğu Lennox paket klimaların ve Alman menşeli GAL endüstriyel doğal havalandırma ünitelerinin cephe panjurlarının imalatına devam ediyoruz. Bu imalatlar konusunda yabancı partnerlerimiz ile birlikte bizim yerli deneyimlerimize dayalı olarak teknik görüşmeler yapıyor, cihazlarda iyileştirme ve yenilemeler yapıyoruz. Ama asıl olarak kendimizin Ar-Ge’sini yaptığı fancoil, klima santrali, ısı pompası, ısı geri kazanım ürünleri ile sürekli devam eden bir Ür-Ge çalışması içindeyiz. Her ürünümüzün daha verimli ve daha ekonomik olması için yenileme çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Ağırlıklı AVM’ler ve ofislerde kullanılan sudan havaya ısı pompası cihazlarımızın inverter kompresör ve inverter fan ile çalışan yüksek verimli versiyonu üzerinde 2 seneye yakın zamandır çalışıyoruz ve ortaya çok güzel bir ürün çıktı. Bu ürün konusunda yurt dışından da güzel değerlendirmeler ve talepler aldık. Cihazın bir taraftan satışına, bir taraftan da geliştirmesine devam ediyoruz.

Öte yandan Form Şirketler Grubu olarak, teknolojiyi ürün ve uygulamalarımızda enerji verimliliğini arttıracak şekilde kullanmamız gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede İzmir’de 14 bin metrekarelik alana sahip üretim tesisimizin çatısına konumlandırdığımız güneş enerjisi santrali (GES) ile tükettiğimiz enerjinin 1,5 katından fazlasını üretiyoruz. Bu projenin öncü olmasını umarak 2030 yılına kadar da karbon ayak izimizi sıfırlamayı hedefliyoruz.

 

Teknoloji ve Ar-Ge, işimizin olmazsa olmaz bir parçası. Kullanıcılarımıza sunduğumuz ürün ve hizmetleri yeni oluşan ihtiyaç ve istekler doğrultusunda geliştiremediğimiz noktada başarı ivmemizi yükseltmek mümkün olmaz. Bu noktadan yola çıkarak yerli imalat ve Ar-Ge konusuna verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak kendi bünyemizde ürettiğimiz dünya standartlarındaki ürünlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz. Bununla birlikte yurt dışı partnerlerimizle olan uzun yıllara dayanan ortaklıklarımızın kapsamını genişleterek imalat konusundaki çalışmalarımızı arttırıyoruz.

 

Geride bıraktığımız 2022 yılında da Ar-Ge çalışmalarımızın sonucu olarak havuz tipi santral, inverter kompresörlü sudan havaya ısı pompası ve ısı geri kazanım cihazı konusunda büyük yol kat ettiğimizi söyleyebiliriz. Önümüzdeki süreç içerisinde de iklimlendirme sektörünün gündemleri arasında yer alan akıllı bina teknolojilerine uyum sağlayacak Ar-Ge odaklı yeni projelerimiz üzerinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

 

2022 yılıyla birlikte birçok zorluğu geride bırakmış olsak da 2023 ve sonrasında bizleri farklı konularda belirsizlikler bekliyor. 2022 yılında pek çok sektörde olduğu gibi iklimlendirme sektöründe de hareketlenmeler başlamıştı. Ertelenen yatırım ve bina restorasyonları gibi konuların tekrar gündeme gelmesiyle iklimlendirmeye duyulan ihtiyaç da artış göstermeye başladı.

 

Kazanılan bu pozitif ivmeyle 2023 yılında da başarımızın ortakları olan kullanıcılarımıza en iyi ve en verimli hizmeti vermek önceliğimiz olacak. Belirsizliklerin gölgesinde kalmayarak Form çatısı altındaki tüm şirketlerimiz için hedeflerimizi 2023 yılının ilk ve son yarısını iki ayrı yıl olarak değerlendirecek şekilde planladık.

 

İhracat alanında ise Avrupa, Eski doğu bloğu ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika olmak üzere ihracat hacmimizi genişleterek klima santrali, ıs geri kazanım cihazı, ısı pompası, fancoil gibi yerli üretim ürünlerimizi yurt dışına tanıtmaya odaklanacağız. Bununla birlikte bugünlere gelmemizde önemi rolü olan ulusal ve uluslararası fuarlara katılımlarımızı arttırarak sürdüreceğiz. Geçtiğimiz yılı 7 farklı fuara katılım sağlayarak geride bırakırken 2023 yılında pek çok farklı ülkede bulunarak bu sayıyı 2 katına çıkarmayı ön görüyoruz.”

Önceki İçerik“İnovasyonu önemseyen bir şirket olarak; Hendek fabrikamızdaki Ar-Ge merkezini büyütmek üzere yeni bir yatırım kararı aldık”
Sonraki İçerik“Beraber çalıştığımız iş ortaklarımızı da Ar-Ge partnerlerimiz olarak görüyor ve beraber gelişime değer veriyoruz”