Atlas Copco Kompresör Tekniği’nden “Doğru boyutta kompresör seçmenin önemi ve ilk 3 adımı”

Endüstride işletmelerin enerji tasarrufu sağlayabilmesi için en önemli kriterlerden biri ihtiyaca göre doğru kompresör ve ekipmanların belirlenmesidir. Her işletmenin basınçlı hava debi tüketimi birbirinden farklılıklar gösterir. Farklı endüstriler aynı toplam debiyi tüketmelerine rağmen, basınçlı hava tüketiminde oluşan değişiklikler nedeniyle aynı tip kompresörlerin seçilmemesi gerekir.

 

İşletmelerin performanslarında yüksek verimlilik sağlamaları için ihtiyaca yönelik uygun kompresör ve ekipmanları belirlemenin önemine dikkat çeken Atlas Copco Kompresör Tekniği Ürün ve Pazarlama Uzmanı Erdem Enç, “Kompresörü doğru boyutta seçmek çok önemlidir. Aynı zamanda basınçlı havadan beklenen kalite de kompresör seçiminde önemli kriterlerden biridir. Her işletmenin ihtiyacı farklıdır. Kurumun ihtiyacına yönelik seçilecek en uygun ve doğru boyuttaki kompresör işletmelere önemli oranda enerji tasarrufu sağlar.” dedi.

 

İşletmelerin ihtiyacına göre en uygun kompresörü seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylı olarak paylaşan Atlas Copco Kompresör Tekniği Ürün ve Pazarlama Uzmanı Erdem Enç, “Hava  kalitesinin, debi ihtiyacının ve basıncının belirlenmesi ile debi tüketiminin günlük dağılımının tespitinin yapılması sonucu ihtiyaca göre seçilecek en uygun kompresör ve ekipmanlarla işletmeler daha verimli çalışma sonuçlarına ulaşacaktır. Kurumlar, ihtiyaçlarına uygun kompresör ve ekipmanları belirlemek için, alanında lider bir teknolojiye sahip olan Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak ücretsiz sunduğumuz mühendislik hizmetlerinden faydalanabilirler.” dedi.

 

Uygun kompresörü seçerken nelere dikkat etmek gerekir? 

 

Hava kalitesinin belirlenmesi

 

Endüstri tipine göre basınçlı havanın kalitesinin değişiklik gösterdiğini belirten Erdem Enç, “Kompresörler için bu kalite sınıfı yağlı veya yağsız teknoloji olarak ikiye ayrılır. İlaç, gıda, elektronik gibi son ürün kalitesinin hayati önem taşıdığı işletmelerde, yağsız kompresör sistemleri kullanılmalıdır. Yağsız kompresör yerine, yağlı kompresör kullanılması ve havanın daha sonra filtreler ile yağsızlaştırılmaya çalışılması havayı yağsız hale getirmez. Seçimin yağsız kompresörden yana kullanılması sıfır risk almak anlamına gelir. Atlas Copco Kompresör Tekniği yağsız hava kompresörleri ISO 8573-1 CLASS 0 (2010) ve ISO 22000 sertifikası ile uyumlu %100 saf ve temiz hava sağlar. Bu da sıfır kirlenme riski, sıfır hasarlı ürün riski, sıfır arıza süresi riski ve şirketinizin büyük emeklerle kazandığı itibarına sıfır zarar gelme riski anlamına gelir” dedi.

 

Debi ihtiyacının ve basıncının belirlenmesi

 

Kompresör büyüklüğünün belirlenmesindeki ikinci etken debi ve basınç olduğunu söyleyen Erdem Enç, “Hava kullanan ekipmanların çalışma basınçlarını ve boru hattındaki kaybı dikkate alarak kompresörün basıncının belirlenmesi gerekir. Basınç belirlendikten sonra debi ihtiyacının belirlenmesi ile doğru kompresör seçimine bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Var olan bir işletme için çalışan kompresör üzerinden bu değer yaklaşık olarak hesaplanabilir. Yeni işletmeler içinse ya aynı işi yapan bir işletme ile kıyas yapılması ya da hava kullanan ekipmanların tüketimlerinin ve yük durumlarının belirlenmesinde önemli bir yol gösterici olacaktır. Ayrıca bunların hangi kombinasyonlarının çalışacağının netleştirilmesi, regülasyon boşluklarına düşmemek ve küçük debi ihtiyaçlarında yüksek kW gücündeki kompresörlerin çalışmasını önlemek adına önem taşır” dedi.

 

Debi tüketiminin günlük dağılımının tespiti

 

Azami anlık debi ihtiyacının belirlenmesinden sonra işletmenin debi tüketim profilinin çıkarılması gerektiğini vurgulayan Erdem Enç, “Bu profil günlük çalışma saatini, debi tüketimindeki değişimleri içerir. Kompresörü daha az enerji tüketecek ve dayanıklı olacak şekilde seçmek için bu bilgilere ihtiyaç duyulur. Kompresörün invertörlü veya yük-boş, bir adet mi veya iki adet mi olacağı yoksa bunların kombinasyonu şeklinde mi olacakları gibi seçimlerin yapılmasını sağlar. Debi tüketiminin ve basıncın doğru belirlenmesi kompresörün daha rahat çalışmasını sağlar ve doğru seçilmiş bir kompresörün enerji tüketimi daha az olur. Debi kapasitesi hesaplanırken işletmede basınçlı havaya ihtiyaç duyan ekipmanların kullanım seviyeleri ve yük faktörlerini de gözetmek son derece önemlidir” dedi.

Önceki İçerikAksa Şömine, soba ve kuzine satışlarındaki artışa dikkat çekti
Sonraki İçerikAyvaz Bim/Revit® Kütüphanesi gelişmeye devam ediyor