ODE Yalıtım, Ar-Ge ve dijitalleşmeye odaklanmaya devam edecek

 ODE Yalıtım, Ar-Ge ve dijitalleşmeye odaklanmaya devam edecek

İhracatın özellikle son 15 yıldır ODE Yalıtım’ın öncelikleri arasında yer aldığına dikkat çeken ODE Yalıtım İhracat Direktörü Ozan Turan, günümüz itibarıyla altı kıtaya ihracat gerçekleştirdiklerini ve Çin’in batısı ile Almanya’nın doğusu arasındaki en büyük yalıtım malzemesi üreticisi olma vizyonu ile yatırımlarını yönlendirdiklerini belirtti.

 

Küresel yolculuklarındaki en önemli gücü, Ar-Ge çalışmaları ve müşteri odaklı bakış açısının oluşturduğunu söyleyen ODE Yalıtım İhracat Direktörü Ozan Turan, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Son birkaç yıldır tüm yatırım ve yapılanmamızı, yeni yönetmeliklerin ses, ısı ve su yalıtımında doğuracağı talep ile yeni ve mevcut pazarların ihtiyaçlarını karşılayabilmek üzerine kurguluyoruz. Özellikle 2019, bu doğrultuda önemli adımlar attığımız ve portföyümüze yeni katma değerli ürünler eklediğimiz bir yıl oldu. Bunlardan birkaç örnek verecek olursak, Türkiye’de ilk kez -30 derece soğukta bükülme dayanımına sahip versiyonları da bünyesinde barındıran membran serimizi piyasaya sunduk. Bu kapsamda sektörde bir ilke imza atarak 15 yıllık garanti sistemini de hayata geçirdik. Tesisat yalıtımında, tesisatı koruyarak ömrünü uzatan ve enerji verimliliğini artıran ürünler geliştirmeyi başardık ve özellikle Batı Avrupa için ürün geliştiriyoruz. Bunların yanı sıra TÜBİTAK ile birlikte geliştirdiğimiz ürünler de mevcut. Sözgelimi, beyaz taş kaplı membran ürünümüz, sıcak bölgelerde, bina içerisine giren ısıyı düşürerek soğutma amaçlı kullanılan enerjiden tasarruf sağlıyor.”

 

ODE Yalıtım İhracat Direktörü Ozan Turan: “Bu ödüller bize, ihracat alanında doğru yolda olduğumuzu bir kez daha gösteriyor”

 

Diğer taraftan 10 yıldır TURQUALITY Marka Destek Programı’nın içinde olduklarına da değinen Ozan Turan, şöyle devam etti: “İhracatta attığımız adımlarda bu programın da çok büyük faydasını gördük. Bununla birlikte, pandemi nedeniyle zorunlu olarak ara vermiş durumda olsak da yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da fuarlara katılmaya büyük önem veriyoruz. Bu sayede ürünlerimizi tanıtma ve sektörümüzdeki yeni gelişmeleri yerinde takip etme imkânı bulurken ihracat ağımızı genişletmek üzere görüşmeler de gerçekleştiriyoruz. Tüm bu yatırımlarımız ve çalışmalarımız ihracat alanındaki ödülleri de beraberinde getiriyor. Son olarak, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından ‘2019 Yılının En Çok İzolasyon Malzemesi İhracatı Yapan Firmaları’ kategorisinde ödüle layık görüldük. Bu ödülü geçmiş yıllarda da aldık. Bu ödüller bize, ihracat alanında doğru yolda olduğumuzu bir kez daha gösteriyor.”

 

“Ciromuz içinde ihracatın payı 2019 yılı itibarıyla yüzde 40’a ulaştı”

 

2020 yılı kapsamındaki yatırım planlarını da pandemi koşullarına rağmen hayata geçirdiklerini ifade eden Ozan Turan, bu kapsamda Çorlu’daki membran tesislerinin modernizasyon yatırımını gerçekleştirdiklerini belirterek, şu bilgileri aktardı: “Kauçuk üretiminde kapasitemizi artırırken aynı zamanda bir test laboratuvarı kurduk ve Ar-Ge yatırımlarımızı hızlandırdık. Ayrıca kauçukta 40mm kalınlığında boru üretimine başladık. Yine bu süreçte şirketimizin dijital dönüşümü açısından çok önemli bir yatırım yapıp, ErP sistemimizi yeniledik. İhracat tarafında ise Benin, Moğolistan, Etiyopya, Malta ve Vietnam’ı da pazar ağımıza ekleyerek ihracat yaptığımız ülke sayısını artırmayı başardık. Ciromuz içinde ihracatın payı 2019 yılı itibarıyla yüzde 40’a ulaştı, 2020 yılında da bu seviyelerde devam ediyor. 2023 yılında bu payı yüzde 50’ye çıkarmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci, tedarik zincirini tek bir ülkeden veya kaynaktan elde etmenin ne denli riskli olduğunu gösterdi. Türkiye olarak bu noktada büyük avantaj sahibiyiz. Çünkü bu coğrafyada üretim anlamında, tedarik anlamında bizimle baş edebilecek bir ülke yok. Nitelikli insan kaynağı ile yüksek teknolojiyi kullanıp, markalı ve katma değerli üretim yaparsak hem şirketlerimizin sürdürülebilirliğini sağlayabilir hem de global arenada rekabet avantajı elde edebiliriz. İhracatı odağına alan bir üretim ekonomisi, sürdürülebilir kalkınmanın ve kaliteli büyümenin bu gibi dönemlerde dahi devamlılığını sağlıyor. Bununla birlikte Ar-Ge’ye odaklanmanın ve piyasanın talep-beklentilerini iyi analiz etmenin, sektörümüzü ve şirketlerimizi başarıya taşıyacağına inanıyorum.”

 

“2023 yılına kadar kapasite artışı, dijital dönüşüm ve Ar-Ge için 125 milyon TL yatırım planlıyoruz”

 

Son olarak, 2021 ve devamındaki yıllarda ihracat alanında ne gibi çalışmalar yapmayı planladıklarına değinen Ozan Turan, “Avrupa, MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) ve CIS (Bağımsız Devletler Topluluğu) bölgelerindeki gücümüzü Güney Amerika ve Uzak Doğu pazarlarına da taşıyarak yalıtım sektöründe dünya markası olma hedefimize daha da yaklaşmayı hedefliyoruz.  Özellikle uluslararası pazarda sertifikaya büyük önem veriliyor. Biz de bu kapsamda ürünlerimizi sertifikalandırmaya devam edeceğiz. Çünkü her ülkenin kendine özgü bir sertifika talebi oluyor ve bu talebi yerine getirmeniz bekleniyor. Bunun yanı sıra yine yurt dışından giderek daha fazla katma değerli ürün talebi geliyor. Aslında bu talep her zaman vardı ancak değişen tüketici beklentileri, artan çevre duyarlılığı ve standartların sıkılaştırılmasından dolayı bu beklenti her geçen gün daha da artıyor. Tüm bu hedefler doğrultusunda, Ar-Ge’ye ve dijitalleşmeye odaklanmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda 2023 yılına kadar da kapasite artışı, dijital dönüşüm ve Ar-Ge için 125 milyon TL yatırım planlıyoruz. En değerli kaynağımız olan insana yönelik yatırımlarımız da sürecek” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Önceki İçerikİzocam, 2021’de de ihracat oranlarını artırmaya odaklanacak
Sonraki İçerikRefkar, krizi fırsata çevirdi ve ihracat oranını artırdı