ESKA, 20.000 m2 alanda yılda 3 milyon adet kapasiteli üretim üssü kurdu

 

ESKA Genel Müdür Yardımcısı Murat Çalapkulu geldikleri konumu, 2020 yılını ve önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini DTK okuyucularıyla ayrıntılı şekilde paylaştı.

 

 

ESKA’nın sektördeki konumundan ve yeni yatırımlarından bahseder misiniz?

 

Enerji sektöründe 40 ülkeye ihracat yapan %100 yerli ve milli bir Türk markası olarak, Sakarya 1.OSB’de 120 milyon TL yatırım bütçesi ile 20.000m2 alanda yılda 3 milyon adet kapasiteli üretim üssü kurduk. Bu atılımın Türkiye’nin gaz ekipmanları konusunda üretim üssü haline gelmesinde ciddi rol oynayacak. Kurduğu bu üstte ürettiği tüm ürün gruplarında müşterilerin en çok tercih ettiği marka olma vizyonu ile hareket eden güçlü vizyon ve çağdaş bakış açısına sahip bir firmayız. Dünya genelinde İtalyan, Alman, Amerikan ve İngiliz firmaların başını çektiği gaz kontrol, güvenlik ve ayar ekipmanları üretiminde dünya devleri arasına girmeyi başardık.

 

ESKA, bugün 230 kişiye istihdam sağlıyor. Yaptığımız teknolojik yatırımlar ve yeni otomasyonel üretim sistemleri ile beraber dünya üzerinde 5 kıtada 40’dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz.

 

 

Bugünlere nasıl ulaştığınızı anlatabilir misiniz?

 

Öncelikle sözlerime bugünlere gelmemize katkı sağlayan, bu süreçte bizimle olan, bize inanan ve desteklerini esirgemeyen yurtiçi ve dışındaki tüm müşterilerimize, kurumlara, ilgili tüm kişilere ve çalışanlarımıza sonsuz teşekkürlerimi ileterek başlamak istiyorum. ESKA olarak 1968’den bugüne birçok konuda değişim ve gelişim gösterdik, hep ‘ilk’ler ve ‘yenilikler’ ile anıldık. Fakat bazı konularda hiç değişmedik; her zaman katma değerli, kaliteli, inovatif ürünler ürettik. Müşterilerimizi dinlemeye, teknolojiyi takip etmeye ve içselleştirmeye, hizmet kalitesine, rekabetçi fiyatlara, güvenilirliğe ve dürüstlüğe çok önem verdik. Bu değerleri koruyarak ve sıkı çalışarak bugünlere geldik. Bugünlerimize gelmemizde proses yaklaşımını ve süreç yönetimini benimsememizin, performans sistematiği ile sayısal sonuçlara göre çalışmamızın, müşteri odaklı hareket etmemizin, otomasyon bilincimizin yüksek, kısa-orta-uzun vade stratejik yol haritalarımızın belirlenmiş ve sürekli geliştirme bilincimizin yüksek olmasının önemli payı var.

 

Geldiğimiz noktada bugün doğal gazın kullanıcılara doğru ve güvenli şekilde ulaşmasına yardımcı olan, çeşitli gaz basınç regülatörlerini, gaz filtrelerini ve otomatik emniyet vanalarını ESKA markası ile yüksek doğruluk sınıfı ile üreten ve dünyanın birçok noktasına satan tamamen yerli bir Türk firmasıyız. Yarım asırdan fazla üretim geçmişine sahip firmamızda stratejik amacımız; ülkemizin 100. kuruluş yıl dönümüne yaklaştığımız bu döneminde, çalıştığı alanda ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da 1 numara pozisyonuna gelmek, ekonomiye katkı sağlamak, istihdamı arttırmak ve küresel rekabet gücümüzü yükseltmektir.

 

ESKA’nın kurduğu tesisin özelliklerinden ve gelecek hedeflerinizden bahseder misiniz?

 

120 milyon TL yatırım bütçesi ile Sakarya 1.OSB’de çok emek harcayarak kurduğumuz 20.000 m2 alanlı yeni modern entegre üretim tesisimiz ve yapılanmamız ile birlikte bugün nerede ise her şeyini kendi üretebilme alt yapısına sahip ESKA; 2020 yılında bir önceki döneme göre %82 oranında büyüme gösteren, kapasitesini 2 katına çıkaran, 4 saniyede 1 ürün üretme alt yapısına ulaşmış, Türkiye’ de konusunda pazar lideri olan, ihracat oranı %50 olan, tüm ürün gruplarında yılda 3 milyon adet üretim kapasitesine ulaşan, %97 müşteri memnuniyetine sahip, %95 zamanında termin oranı ile çalışan, dinamik, başarılı, gelişime açık ekiplere sahip, dijitalleşmeye yüksek önem veren, %52 oranında kadın personel çalıştıran, yalın üretim teknik ve araçlarını aktif kullanan, ana ham maddeyi bitmiş ürüne dönüştüren tüm süreçlerini oluşturmuş, robotik ve otomatik çalışan üretim hatlarına sahip, otomasyonel montaj hatları bulunan, alüminyum döküm-kauçuk üretim-talaşlı imalat-kalıp imalat-boyama-montaj vb tesislerine sahip, ürettiği ürünlerin alt parçalarının %90’ına yakınını firma içinde bizzat üretebilme yeteneğine sahip, üretim ve personel verimliliklerini otomatize şekilde görebilen, 150’nin üzerinde makine parkuruna sahip, barkotlu izlenebilir üretim alt yapısı bulunan, mekanik-kimyasal vb birçok test yapabilen 100 üzerinde cihaza sahip gelişmiş laboratuvar alt yapısı bulunan, tüm ürünlere otomasyonla tek tek %100 kontrol yapan, bakanlık onaylı Ar-Ge merkezine sahip, Teknokent’de teknoloji ofisi bulunan, cirosundan çok ciddi bir payı Ar-Ge’ye ayıran, Tubitak onaylı ve devam eden birçok Ar-Ge projelerine sahip, üniversite sanayi iş birlikleri yapan, Ar-Ge ile kalite kontrol teknik ve araçlarına ciddi yatırımlar yapan, kendi tasarım ekibi bulunan, bilgisayar destekli tasarımlar ve analizler yapabilen, birçok patent ve faydalı modele sahip, iç-dış eğitime büyük önem veren bir firma pozisyonuna ulaşmıştır.

 

 

Çalışınca gelen başarının verdiği motivasyon ile hep daha iyisini yapmamız gerektiği bilincimizi koruyarak üretim, satış, istihdam, ihracat, ürün gamını genişletme vb birçok alanda büyümeye ve gelişmeye devam ederek yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Bu kapsamda yakın gelecekte ülkemizde yerli ürün kullanım oranının artmasını sağlayacak teknolojik, stratejik, katma değerli ve yenilikçi ürünler üretmeye devam edeceğiz, ihracat yaptığımız ülke sayısını 80’in üzerine çıkaracağız, robotik sistemlerin üretime entegrasyonuna yatırımlar yapmayı hızla sürdüreceğiz, yeni makine ve cihaz alımlarına devam edecek, istihdam sayısını arttıracağız. Yüksek basınç ve kapasiteli istasyon regülatörleri, istasyon ve ölçüm ekipmanları, evsel ve endüstriyel gaz ekipmanları, istasyon çözümleri, ülkelere özel ürün çeşitleri, yazılım ve haberleşme çözümleri, yüksek teknoloji kauçuk parçaları vb alanlarda yeni üretimlere başlayacak ve çeşitliliğini arttıracak, hızlı ve entegre çözümler üretmeye devam edecek, 3. fabrikamızı kuracak ve sınırları zorlamaya devam edeceğiz.

Önceki İçerikArmatür Derneği’nden üyelerine ziyaret
Sonraki İçerikAtlas Copco’dan sanayiye enerji tasarruf sağlayacak 10 öneri