Nural TUNCER

 

“Yaşamımızın yazılımı nasıl olmalı?” sorunsalında, dosyalamanın önemi

Hepimiz eğitim dönemimizin sonunda büyük bir sorun yumağı içinde idik. ‘Ne yapalım, hangi sektörde olalım, hangi mesleğin hangi dalını seçelim, hangi firmada çalışalım?’ düşünceleri içinde çok karışık günler geçiriyorduk.Bunu önceleri de düşünmüştük, ancak ‘daha vaktimiz var,düşüncelerimizi zaman içinde geliştiririz, nice alternatiflerimiz var, değerlendirecek zamanımız olacaktır’ demiştik.Ancak o gün geldiğinde, yine acele ve telaş içinde bir karar vermişiz veya hep olduğu gibi kader bizi bir noktaya getirip bırakmıştır. Bütün bunların öncesinde ve en önemli olanı, ‘nasıl bir yaşam biçiminde olmalıyız, yaşamımızın yazılımı nasıl olmalı,düşüncesini çoklukla aklımıza getirmemişizdir…O zaman gelin buradan başlayalım, çünkü bu öyle bir şey ki hangi mesleği seçersek seçelim,hepsi için geçerliliği hep önde olmuştur.

Bunları aşağıda önceliklerine göre sıralayalım. Tabii bu sıra herkesin düşünce ve ihtiyaç önceliğine göre değişebilir,hatta kendinize göre başka başlıklar da ilave edebilirsiniz.

  1. Unutma: İnsanın özel yaşamında ve iş hayatında zaman,zaman unutulmaması gereken pek çok konu vardır ve bunlar, önem sırasına göre bu dosyaya yazılır.Sık sık bakıldığı gibi,alışkanlık haline getirilip her gün de bakılması icap eder.Bu konular aktif olduğu müddetçe bu dosyada tutulur ve görevi bittiğinde bu dosyadan kaldırılır.
  2. Yapılacaklar, 2.1.Her gün yap, 2.2. Bu gün yap, 2.3. Bu hafta yap, 2.4. Bu ay yap, 2.5. Geniş zamanda yap.
  3. Bu Gün Ne Yaptım? Bu basit günlük bir dosyadır ve çok kısaca, hemen bu gün yaptıklarınızı başlık olarak veya gerektiğinde daha da geniş bilgi içerikli olabilen bir dosyadır.
  4. Kronoloji: Dosyaların en önemlilerindendir. Çünkü burada hem konu, hem de tarih vardır.Buraya tarih sırasına göre yapılanlar,yapılacaklar yazılır, daha sonra yukarıda 2. Yapılacaklar’daki zaman dilimlerine göre yerine yerleştirilir.Kronoloj,her türlü notun tarih sırasına göre bir arada görüldüğü ve tarihlerine göre konuların derli toplu bir yazılım şeklidir. Neyi ne zaman yazmışsınız hem tarih, hem de konu olarak bir arada burada bulabilirsiniz.Kronolojinin bir başka özelliği de, her konuya göre ayrı ayrı dosyalarının olmasıdır. Mesela,mal aldığınız firma için yapılan dosya; bu firmaların günlük hayatlarındaki değişiklikler, üretim olarak, yönetim olarak,yatırım vs.olarak devamlı bir canlılık içerisindedir. Sizin bu değişimleri muntazam takip etmeniz, bu firma ile çalışmalarınızda size çok şeyler kazandıracaktır. Devamlı çalıştığınız önemli müşteriniz için, kendi sağlık konularınızın takibi için, finans konularınız için, hatta daha da geliştirerek Aile yaşamınızdaki muhtelif konularınıziçin,Kronoloji Dosyalarınızın olması fevkalade faydalı olmaktadır.

Konuyu biraz geliştirirsek şu dosyaları da tutmak faydalı olabilir, mesela 5. Notlar Konularına göre, 6. Notlar Tarihlerinegöre. Gelişigüzel duyduklarınız, aklınıza gelenler, yapılmasını düşündükleriniz, hemen bu dosyalara kaydedilir ve daha sonra da ilgili bölümlerine taşınır.

  1. Gündemdeki Kişiler: Tüm işlerimiz çevremizdeki insanlarla olmaktadır ve bunlar iş hayatımızın parçalarıdır.İşlerimizi yaparken,bu kişileri tanımak,firmaları, içindeki pozisyonlarını, hatta kişisel özelliklerini bilmek, daha da ileri gidildiğinde çocuklarının eğitimleri vs. bilgileri, kişinin sosyal yapısı içindeki merak ve hobileri vs. bilgilerine sahip olmak kişiyi size yakınlaştırır ve zamanı geldiğinde çözülmesi zor olan konularda bu kişilerin yardımlarını görebilirsiniz.Evet sizler için çok önemli olan ve takip etmenizin size faydalar getireceği bu kişileri burada saklayabilirsiniz.
  2. Privat: Günümüz yaşamımızda üyelik, web siteleri en çok başvurduğumuz konuların başında gelir.Mesela her gün pek çok siteye girip çıkmaktayız ve bu giriş çıkışlarda en çok ihtiyacımız olan, e-mail adresimiz, password bilgilerimiz.Bu bilgileri katiyen dağınık ayrı, ayrı yerlerde saklamamalıyız.Acil ihtiyaçlarımızda o kadar vaktimizi alır ve bizi üzer ki, çalışma konsantrasyonumuz allak bulak olur.Onun için bu bilgileri de alfabetik olarak saklamak bizi çok rahatlatacaktır ve zaman da kazandıracaktır.
  3. Ne Nerede?Bu gün internette bir şey aramak istediğinizde öncelikle başta Google,Yandex olmak üzere yüzlerce arama motoru bulunmaktadır.Fakat bunlar kapasitelerine göre sizlere o kadar çok çeşitli bilgiler vermektedirler ki, zamanınız çok olsa bile içinden çıkmak meseledir.Zamanınızı iyi kullanmak için kendi konularınızla ilgili siteleri buraya alfabetik sıralamaya göre siz kendiniz için yazarak,zaman kazancınızı arttırmış olursunuz.
  4. Bilgi (A…….z ) b.Eşya (A……..z )

Son:Dosyalama konusunda bazı konular vardır ki, onlar kendi departmanlarının konularıdır ve burada bunlara girmek doğru olmaz,mesela Muhasebe Departmanının konuları gibi… Dosyalama konusunda o kadar çeşitliliğe daldık ki ‘biz bunun altından nasıl kalkabiliriz?’ gibi bir düşünce aklınıza gelebilir, bunların tümüne aynı anda ihtiyacınız olmayabilir. Sizin çalışma şekil ve kapasitenize,sizin önceliklerinize göre uygun olanları öne alabilirsiniz ve kullanım tekrarınız arttıkça da bu sistem daha geniş olarak elinizin altında olabilir.

Son olarak da, bu konu o kadar geniştir ki,böyle bir yazı içerisinde tümünü toplamak mümkün değildir.İnsanın kendi iş hayatı içinde böyle bir konunun varlığından haberdar olması ve kendi işinin yapısı içinde kendi sistemini yaratması en doğru olanıdır. Doğru olmayanı,bu konunun kendi iş yaşamında, hatta doğal sosyal yaşamında varlığını hissetmemesi veya hissetse bile gerekeni yapmamasıdır.

Önceki İçerikGeleceğin Meslekleri 2035 | Geleceğin mesleklerinde tesisat teknolojilerine genel bakış ve meslek okullarımızda neden tesisat teknolojileri branşında olmalıyız?
Sonraki İçerikKarsac, global pazarda yeniden yapılanarak ihracat ağını genişletiyor…