Duygu ŞEN AKIN
D.B.S. Baca Sistemleri
Kurucu/Makine Mühendisi
“20. yılımızda güven ve kalite odaklı büyümeye devam ediyoruz”
DBS Baca Sistemleri olarak 2024 yılında sektördeki 20. yılını gururla ve mutlulukla karşılıyoruz. Her geçen yıl, sektördeki pazar payımızı istikrarlı bir şekilde artırırken, müşterilerimizin ve sektör paydaşlarının güvenini ve kalite odaklı yaklaşımımızı kaybetmeden yolumuza devam ediyoruz. DBS BACA markasıyla inşaat ve tesisat sektöründe tanınırlığımızı en üst seviyeye çıkardık. Ürünümüz, yapı sektörüyle doğrudan ilişkili olduğu için son dönemdeki ekonomik gelişmelerin yarattığı finansal riskleri göz önünde bulundurarak fırsatları takip ediyoruz ve yatırım, satış ve pazarlama stratejilerimizi buna göre oluşturuyoruz.
2023 yılı, uzun süren daralmanın ardından inşaat sektörü için bir büyüme yılı olarak kaydedildi. Seçim sonrası belirsizliğin azalması ve maalesef Şubat ayında yaşadığımız felaketin ardından, imar faaliyetlerinin ve kentsel dönüşüm çalışmalarının hız kazanması, büyümeye önemli katkılar sağladı. Bu büyümeden bir yapı malzemesi üreticisi olarak biz de olumlu etkilendik. Müşterilerimiz arasında yer alan Türk müteahhitlerin yurt dışındaki projelerindeki artış, salgın sonrası rahatlama ile birlikte satış ciromuzu hedeflerimizin üzerinde artırmamıza olanak sağladı. 2022 yılında paslanmaz çelik tedariğinde yaşanan sıkıntılar, özellikle 2023’ün ikinci yarısında azaldı diyebiliriz. 2024 yılında paslanmaz çelik üretim kapasitesinin artması bekleniyor, bu da üretici olarak bizlerin bu konuda tekrar sıkıntı yaşamayacağı umudunu taşıyoruz.
Ürün gamımızda bulunan ve sektörde “çöp şutu” olarak bilinen ürünümüzü, 2019 yılında TSE tarafından belirlenen TSE K 569 kriterlerine uyumlu hale getirerek, Binalarda Atık Ayırma Amaçlı Baca Sistemi olarak 2020 yılında müşterilerimize sunmaya başladık. Bacalarda kullanılan mekanik sistemlere ek olarak elektromekanik ve otomasyon sistemlerini de ilave ederek, binalarda atık ayrıştırma amacıyla kullanılan baca sistemlerini geliştirdik.
2017 yılı Eylül ayında, Sıfır Atık Projesi resmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatıldı. Bakanlık, 2018-2023 yılları arasındaki eylem planında, kademeli olarak tüm ülkede Sıfır Atık projesini uygulamaya geçirmeyi hedefledi. Bu çerçevede, özellikle devlet tarafından üretilen konut projelerinde Atık Ayrıştırma Amaçlı Baca Sistemlerinin yer almasına önem verildi. Bu durum, sektörde önemli bir pazar oluşturdu ve biz de bu pazarda payımızı artırmayı hedefliyoruz.
Ülkemizin zor coğrafyasında bulunmasının ekonomi ve ticari faaliyetlerimize olan etkisini göz ardı etmek imkansızdır; özellikle şu dönemde, ticari olarak finansal riskleri en aza indirmemiz gereken bir zaman dilimindeyiz. Dünya genelinde, 2023 yılının son çeyreğinde ekonomik büyümenin yavaşlayacağı sinyallerini almaya başladık ve ülkemizin para politikasına göre 2024’ün enflasyonla mücadelede kritik bir yıl olacağını biliyoruz. Bu sıkılaşmanın, bütün sektörleri etkileyeceği kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımızda duruyor.
İnşaat sektörüyle ilgili tek olumlu gelişme, kentsel dönüşümle ilgili faaliyetlerin devam etmesidir. Biz de bu fırsattan yararlanmak adına stratejilerimizi geliştiriyoruz. Tabii ki, her dönemdeki hedefimiz, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, mühendislik faaliyetlerimizden elde ettiğimiz çıktıları müşterilerimize sunmak ve onların ilk tercihi olmaktır.
Yapının kalitesini ve ömrünü belirleyen en önemli unsurlardan biri yapı malzemeleridir. Baca sistemleri, hem yapı malzemeleri sınıfına girmesi hem de sürekli çalışan bir mekanik sistemin parçası olması nedeniyle önemli bir bileşendir. Bu bileşenin kaliteli, uzun ömürlü ve güvenilir olmasını sağlamak için ülkemiz mevzuatında Yapı Malzemeleri Yönetmeliği’ne uygun olma şartı getirilmiştir. Tüm yapı ve tesisat sektöründeki karar vericilerin, uygulayıcıların ve denetleyicilerin bu konuya hassasiyet göstermesi, sektördeki haksız rekabetin önüne geçecektir.
Genel olarak tüm sektörlerde nitelikli insan kaynağının eksikliğini hissettiğimiz bir süreç yaşamaktayız. Bu konuda politikaların geliştirilmesini devletimizden bekliyoruz. Sektördeki zorlukların üstesinden gelmek için sivil toplum faaliyetlerinin önemli olduğuna inanıyoruz. Devlet kurumlarının politika oluşturmasına katkı sağlamak, sektörle ilgili kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak ve baca sektörü bileşenlerinin dayanışmasını sağlamak amacıyla BACADER (Baca İmalatçıları ve Uygulayıcıları Derneği) çatısı altında mücadele etmeye devam ediyoruz.