Tesisat ve İklimlendirme Sektörü Mesleki ve Teknik Eğitim Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi’nin ‘Kalite Güvence Toplantısı’ yapıldı

Tesisat ve İklimlendirme Sektörü Mesleki ve Teknik Eğitim Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi’nin ‘Kalite Güvence Toplantısı’ yapıldı

 

TTMD, ISKAV ve HARUSEM ortaklığında, IQVET III (METEK III) programı kapsamında yürütülen Tesisat ve İklimlendirme Sektörü Mesleki ve Teknik Eğitim Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi’nin ‘Kalite Güvence Toplantısı’ 27-28 Ocak 2023 tarihlerinde Harran Üniversitesi ev sahipliğinde Şanlıurfa’da gerçekleştirildi.

 

Proje paydaşları, akademisyenler ve sektöre temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsamettin Bulut, üniversite-sektör işbirliği ile tesisat sektörünün daha iyi noktaya getirilmesi için projenin önemine dikkat çekerek; mesleki ve teknik alanda yetiştirilecek kalifiye insan gücünün problem çözümüne büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

 

TTMD adına bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Kemal Gani Bayraktar, bölgedeki ihtiyaçlar doğrultusunda projenin ortaya çıkış sürecine değinerek, oluşturulacak mükemmeliyet merkezinin sayesinde hem bölgeyi hem de sınır ötesini kapsayan bir eğitim ihracatı sağlanabileceğine dikkat çekti. Bayraktar ayrıca gelecekte AB ve UNDP’den elde edilecek fonların da bu merkezde kullanılabileceğini söyledi.

 

Açılışta konuşan ISKAV Yönetim Kurulu Başkanı Sarven Çilingiroğlu, projenin yazılma aşamasında İklimlendirme Meclisi ve Meclis Üyesi paydaş derneklerin de katkı sağlayacaklarını belirttiğini söyleyerek, projeye sponsor olan firmaların sadece ekipman desteği değil, eğitim ve strateji geliştirme gibi konularda da vereceği desteğe teşekkür etti.

 

TTMD Proje Koordinatörü Pınar Yalman Akcengiz, “Öğretmenlerimizi önümüzdeki 6 ay boyunca bir eğitim programı içerisine dahil edeceğiz”

 

Açılış konuşmalarının ardından, TTMD Proje Koordinatörü Pınar Yalman Akcengiz, Tesisat ve İklimlendirme Sektörü Mesleki ve Teknik Eğitim Kalitesinin Geliştirilmesi Projesini anlatan bir sunum yaptı. TTMD, ISKAV ve HARÜSEM ortaklığında gerçekleşen projeyi kısaca “eCOOL” olarak adlandırdıklarını ve programın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın eşgüdümünde ilerlediğini ifade eden Akcengiz, proje destekleyicileri arasında GAP İdaresi ve İSİB olduğunu belirterek proje merkezinin GAP YENEV içerisinde kurulacak alan olduğunu söyledi. Akcengiz: “Amacımız, eğiticilerin eğitimi anlamında meslek liselerindeki öğretmelerimizin kabiliyetlerini güncellemek, arttırmak ve teknoloji ile entegre bir şekilde yenilikleri bölgeye aktarabilmektir. Öğretmenlerimizi önümüzdeki 6 ay boyunca bir eğitim programı içerisine dahil edeceğiz. 30 tanesi Şanlıurfa’dan olmak koşuluyla, 180 tane meslek lisesi öğretmenimizi bu eğitimden geçirme taahhüdümüz bulunuyor” dedi.

 

Proje Eğitim Koordinatörü Berfin Seydan, “Eğitimlere 30 kişilik gruplar halinde toplam 6 grup öğretmen katılacak”

 

Projenin eğitim programıyla hakkında bir sunum yapan Proje Eğitim Koordinatörü Berfin Seydan, ilk olarak öğretmenlerin çevrimiçi bir platform üzerinden eğitime tabi tutulacağını, ikinci etapta ise fiziki olarak gerçekleştirilecek eğitim takvimlerinin belirlendiğini söyledi. Seydan: “Eğitimlere 30 kişilik gruplar halinde toplam 6 grup öğretmen katılacak. 1 günü Göbeklitepe Gezisi olmak üzere, eğitimler toplam 2 hafta olup, ilk hafta e-öğrenme platformu ile katılımcılar eğitim içeriği hakkında fikir alışverişi yapacaklar ve ikinci hafta işbaşı eğitimi olarak adlandırılan kısımda ürün üzerinde kendileri fiziki denemler yapma şansı bulacaklar. Böylelikle yetiştirdikleri geleceğin nitelikli ara elemanlarına yeni teknolojileri aktarma şansları olacak” dedi.

 

Sarven Çilingiroğlu, Dr. Kemal Gani Bayraktar, Doç. Dr. Ragıp Terzi kurumları hakkında sunum yaptı

 

Proje hakkında yapılan bilgi paylaşımının ardından, proje ortaklarının tanıtımına geçildi. ISKAV adına Yönetim Kurulu Başkanı Sarven Çilingiroğlu, TTMD adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Kemal Gani Bayraktar, HARÜSEM adına Doç. Dr. Ragıp Terzi kurumları hakkında birer sunum gerçekleştirdi. Toplantının ilk bölümünden sonra GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi GAPYENEV ve proje eğitimlerinin verileceği salonlar gezildi.

 

Kalite ve Güvence Toplantısı’nın ikinci bölümünde Proje Eğitim Koordinatörü Berfin Seydan, tüm eğitimci ve paydaşlar için hazırlanan anket çalışması hakkında bilgi verdikten sonra tüm katılımcılar arasında fikir alışverişi ve görüşler değerlendirildi. Proje eğitimlerinin verileceği GAPYENEV hakkında kısa bir sunum yapan Prof. Dr. Mehmet Azmi Aktacir, merkezin faaliyetleri ve pilot uygulamalarını anlattı. Toplantının son bölümünde proje destekleyicisi firma temsilcilerinin görüşlerine yer verildi.

 

Murat Adaköy – Vente: “Firma olarak cihaz tedariği yanı sıra eğitimler de vermeye çalışıyoruz. Odaklanılan kısım çoğunlukla soğutma ve yurtdışı partnerlerimizin soğutma analizi ve soğutma kullanılmasında uzmanlıkları var, onlardan alınan bilgileri de paylaşacağız.”

 

Yamaç Özbilen – Testo: “Firmamızda ölçüm cihazları yanı sıra servis ve kalibrasyon hizmetlerimiz mevcut. Proje kapsamında ölçüm cihazları ve ölçümlerin nasıl yapılması konusunda katılımcılara destek vermeye hazırız. Test cihazı seçimi ve Almanya fabrikamızda bazı eğitimler de organize edebiliriz.”

 

Gökhan Güngör – Karyer: “Üniversite sanayi işbirliğine çok önem veriyoruz. Projede evaporatör ve kondansör tedariği sağlamaya hazırız.”

 

Mehtap Sartık – Doğu İklimlendirme: “STK, üniversite ve sanayi işbirliği olması çok güzel, proje ekibi çok başarılı devam ediyor. Firma olarak projeye ‘Hep destek tam destek’ sağlamayı istiyoruz. İklimlendirme bölümünden yeni mezunlara eğitim vererek bu kişilerin iyi birer servis firması olmasını sağlayabiliriz.”

 

Hüseyin Şahinoğlu – HAVAK: “Proje kapsamında kaynak gazı emişi ve projelendirmesine destek vereceğiz.

 

Bilal Bahçıvan – BVN Air: “Bir Urfalı ve sektör paydaşı olarak projenin burada yapılmasından büyük mutluluk ve sorumluluk duyuyorum. İklimlendirme sektörünün kalbi fandır, biz de şirket olarak bu yönde katkı sağlayacağız. Aynı zamanda Urfalı Sanayici ve İş Adamları Derneği ile de köprü işlevi göreceğiz.”

 

Turgay Karakuş – İstanbul Teknik Soğutma: “Teknik eğitimlerde farkındalık, müfredat eksikliği ve eğiticilerin eğitimi olmak üzere 3 sorun bulunuyor, bunları ISKAV’da dile getirdik. Ar-Ge’den önce Ür-Ge’nin olması gerektiğini düşünüyorum. Eğitmenler Üniversite veya lisede yeterli seviyede değilse sonuç başarılı olamaz. Bu nedenle eğitmenlere yeterli alt yapının oluşturulması gerektiğini düşünüyorum.”

 

Hayati Can – Friterm: “Günümüzde insanlığın karşısına çıkan iklim krizi yabana atılmayacak noktadadır. Bu nedenle Şanlıurfa’da oluşturulacak bu merkez birçok yere çözüm üretebilir. Önümüzdeki döneme ilişkin burada sıfır karbon merkezli bir üs oluşturulabilir.”

 

Kalite ve Güvence Toplantısı’nın ikinci gününde katılımcılara özel Göbeklitepe, Balıklıgöl ve Şanlıurfa Çarşısı VE Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi gezileri düzenlendi.

Önceki İçerikTTMD 2023 Olağan Genel Kurulu yapıldı
Sonraki İçerikİSİB, BIG 5 Saudi Yapı Fuarı’na Info Stand ile katıldı