Yılsonunda doğal gaz tüketiminin 54 milyar metreküpe gerilemesi bekleniyor
İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İGDAŞ) Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, yılsonunda toplam doğal gaz tüketiminin bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 azalarak 54 milyar metreküp civarına gerilemesini beklediğini söyledi. Dr. Özmen, “Cari açık üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, tüketimdeki bu düşüşü olumlu değerlendiriyorum. Geçen yılın sonundaki toplam tüketimimiz 59,85 milyar metreküpe ulaşmıştı” açıklamasını yaptı.
İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, bugün yaptığı yazılı açıklamada, bitmekte olan 2022 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin yıllık doğal gaz tüketim miktarının dalgalı bir profili olduğuna değinen Dr. Özmen, tüketim miktarı üzerindeki belirleyici faktörün başında iklim koşullarının geldiğini söyledi.
İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, “Elektrik üretiminde ve konutlarda kullanılan doğal gaz miktarında iklimin belirgin etkisi olduğunu görüyoruz”
İGDAŞ Genel Müdürü Dr. Mithat Bülent Özmen, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Üç ana sektörden sanayideki tüketim eğrisi yatay bir seyir izlerken, elektrik üretiminde ve konutlarda tüketilen gaz miktarı üzerinde iklimin belirgin bir etkisi olduğunu görüyoruz. Bol yağışlı dönemlerde, havzalara gelen su miktarı artınca, hidroelektrik santrallerinin kapasite kullanım oranları yükseliyor ve bu da gaz talebini düşürüyor. Doğal gazdan üretilen elektrik enerjisinin toplam üretim içerisindeki payı 2019’da yüzde 18 oldu. Çünkü 2019 yılı bol yağışlı bir seneydi. Ama bu oran, kurak bir yıl olan 2021’de, diğer faktörlerle birlikte yüzde 32’ye yükseldi. 2022, bir önceki seneye göre daha yağışlı olduğundan gaz santrallerinde üretilen elektriğe duyulan ihtiyaç da azaldı. Bu da 2022 gaz tüketimimizi geçen yılın altına geriletti.”
Dr. Özmen’in değerlendirmesine göre rüzgara ve özellikle güneşe dayalı yenilenebilir enerji kapasitesindeki artış da doğal gaz tüketiminin azalmasında önemli rol oynuyor. Ancak bu artış, elektrik iletim ve dağıtım şebekelerinin dengelenme gereksinimleri nedeniyle gaz santrallerine duyulan ihtiyacı şimdilik azaltmıyor.
Doğal gaz tüketiminin düşüşünde elektrik talebindeki daralmanın etkisi
2022 yılında doğal gaz tüketimindeki düşüşün nedenleri arasında elektrik talebindeki daralmanın bulunduğunu belirten Dr. Özmen, satın alma gücü ve fiyat seviyesi arasındaki dengenin de tüketim miktarları üzerinde artan oranda bir etkiye sahip olduğuna dikkat çekti.
Doğal gazı ısınma ve mutfak gereksinimlerini karşılamak amacıyla tüketen konutlarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Dr. Özmen, konutların doğal gaz tüketimlerinin sıcaklık değeriyle korelasyon içerisinde bir artış trendi izlediğini kaydetti. Geçen yıl toplam tüketimin yüzde 28’inin konutlarda gerçekleştiğine değinen Dr. Özmen, bu oranın yılsonunda yüzde 30’un üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi.
İstanbul’da doğal gaz dağıtım hizmeti veren İGDAŞ, altı milyona yakın abonesiyle Türkiye’deki toplam 19 milyonu aşkın abonenin yaklaşık yüzde 32’sine hizmet veriyor. Ulaşılan nüfus sayısı ve geçen yıl satılan 7 milyar metreküpe yakın doğal gaz miktarı bağlamında İGDAŞ, BOTAŞ’tan sonra Türkiye’nin en büyük doğal gaz şirketi konumunda bulunuyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun sektör raporuna göre İstanbul, geçen yıl 8,7 milyar metreküp ile Türkiye’nin toplam tüketiminin yaklaşık yüzde 16’sını gerçekleştirdi.