Bilgi Akkaya’nın iklimlendirme sektöründe başladığı kariyer yolculuğu, yine iklimlendirme sektöründe sürüyor

 

Babasının görevi esnasında Çanakkale-Gelibolu’da doğdu Bilgi Akkaya…  Kısa bir süre sonra da Ankara’ya geçtiler ve ilkokulu Ankara’da okudu. Biraz haylaz bir çocukluğu oldu, malum onlar sokak oyunlarıyla büyüyen bir nesildi. Yara bere bize vız gelirdi onai komşunun bahçesinden meyve koparmak ise en büyük heyecanıydı.  Örneğin; akşam ezanı oyunun paydos saatiydi. Orta öğrenimini ise aslında kısa süreliğine gittikleri Isparta’da tamamladı. Babaannesi ve dedesi, mübadelede Isparta’ya geldikleri için orada yaşıyorlardı, akrabalar, halledilecek işler derken Isparta’daki ikametleri tahmin ettiklerinden uzun sürdü.

Süleyman Demirel Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu

Ortaokul ve lisede, çok iddialı değil ama başarılı sayılabilecek bir öğrenciydi. Çok yönlüydü, okuldan kaçıp sinemaya giderdi ama derslerine de çalışırdı. Isparta Merkez Ortaokulu ve ŞAİK (şehit Ali İhsan Kalmaz) Lisesi Fen Bölümü’nde okudu. O yılları bizlere anlatmasını istediğimiz Bilgi Akkaya şu cümlelerle hayatının ilk dönemlerine ışık tuttu: “Üniversite sınavında oldukça iyi bir puan aldım ancak, tek çocuk olduğum için ailem beni mümkün olduğunca yalnız göndermek istemedi. Kuruluşunun da ilk yılları olan o yıllarda, Süleyman Demirel Üniversitesi, Makine Mühendisliği’ne 2.sırada girdim. Şans eseri biz hep İstanbul Yıldız Makine Mühendisliği ve Ankara Üniversitesi Makine Mühendisliği hocaları ile eğitim gördük. Özellikle ısı ve enerji opsiyonunda başta rahmetli Doğan Özgür olmak üzere tamamen Yıldız hocaları ile okudum. Sonrasında, Isparta’dan ayrıldım ve master yaptım ve doktora derslerimi tamamladım. Bu sürede Dokuz Eylül Üniversitesi’nde asistanlık da yaptım. İlk girişimde yeterliliği veremedim ve nihayet akademisyen olmak istemediğime karar verip üniversiteden ayrıldım, doktoramı da yarım bıraktım. Belki bana özgü diyemeyeceğim, bizim jenerasyon olanakları dahilinde yoluna devam ediyordu. Benim oğlum 16 yaşından itibaren ne istediğini net olarak biliyordu inanın, şimdi 20 yaşında daha da iyi biliyor. Ben özel sektöre geçince kendimi buldum ve hala devam ediyorum. Oysa benim ilk yurt dışı seyahatim Japonya’ya ve şirketle olmuştu. Sonra peş peşe pek çok ülke ve şehir gördüm. Bizler büyürken bunları hedeflemeyi bilmiyorduk, yaşadıklarımız vizyonumuzdan fazlaydı. Bu nedenle bir ara gerçek bir hedef arayışı konusunda bunaldığımı bile hatırlıyorum. Çünkü ben memur bir ailede mütevazı bir yaşamla büyüdüm. Şimdiki gibi farklı okul hayallerimiz yoktu ne yazık ki.”

İklimlendirme sektörüne Alarko ile adım attı

 

İklimlendirme sektörüne 1990 yılında İzmir Alarko ile başlayan Bilgi Akkaya, iş hayatına adım attığı ilk yılları ise şu sözlerle özetledi:  “O zaman Alfenaş, ALsac, Almüt gibi ayrı şirketler vardı, Carrier evliliğiyle birleşti. Merkezi sistemler bölümüne teknik büro deniyordu. O yıllarda DEÜ Hastaneleri yeni yapılıyordu, o projede çok çalıştım. O yıllarda Sanyo Klima’yı Tatış Holding getiriyordu, Emes AŞ idi şirket holdinge bağlı idi. 3,5 yıl sonra oraya satış mühendisi olarak geçtim ve sonra departman müdürü oldum ve 5 yıl çalıştım. Tatış Holding zor duruma düşünce, son cihaz teslimlerini yaptım. Hemen peşinden Temsa AŞ Mitsubishi Heavy’de bölge şefi oldum, 6 yılım da bu şirkette geçti. Sonra Sabancı, bizim bölümü Teknosa-İklimsa’ya bağlayınca teklif edilmesine rağmen Teknosa’ya geçmedim ve ilk kez 4 ay tatil yaptım. O arada adını sonradan koyduğumuz Eneko’yu oluşturmak için eski arkadaşlarım onlara katılmamı önerdi. 2004’te şirketi 4 kişi kurduk ve ben 3 yıl sonra İzmir’den İstanbul’a taşınmak zorunda kaldım. Çünkü ömrüm, çoğunlukla İstanbul ve Ankara’da geçiyordu. Yedi yıl sonra da şirketten ve ortaklıktan isteyerek ayrıldım.  Daha sonra İzmir markalarını İzmir dışında anlatmak gibi bir misyon edindim sanırım ya da öyle denk geldi. 2011’de başlayarak Doğu İklimlendirme firmasının Marmara bölge organizasyonunu oluşturdum, 5 yıl ekiple ve merkezle keyifle çalıştık. 2016’da da Helios firmasının Türkiye’de oluşturduğu Aera AŞ’nin 3 yıl Türkiye organizasyonunda bulundum. 2020’de ayrıldım ve tam 2 yıldır İmbat İklimlendirme AŞ’nin pazarlama kısmını yönetiyorum ve emek harcıyorum. Üniversite yıllarım da ısı bölümünde geçti ama onu saymazsak, otuz iki yıldır aynı sektörde, klima – havalandırma tarafındayım. Artık ‘gittiği yere kadar’ şeklinde bir yaşam sloganım var…”

Alarko ve Sabancı onun için okul niteliğindeydi

 

Doktorayı ve üniversiteyi bırakmasını hayatının önemli kararları ve köşe taşları olarak yorumlayan Bilgi Akkaya, “O dönemlerde hiç tereddüt etmemiştim. Benim en önemli iki okulum; Alarko ve Sabancı oldu. Her ikisi de bana iş hayatımın önemli prensiplerini, iş yapma pratiklerini, stres yönetimini ve birçok konuyu öğreten ana firmalardı. Ancak yaşamdaki en önemli öğretmen ‘çocuğunuz’, onun öğretisi şirketlerle kıyaslanamaz çünkü size insan konusunda pratik öğretiyor” dedi.

Sorumluluk bilinci yüksek ve iddialı bir çalışandı

 

Aradan geçen sürecin ardından artık uzun değil yakın hedeflere sahip olduğunu dile getiren Bilgi Akkaya, şu an görev yapmakta olduğu İmbat’ın çok güzel işler yaptığını, farklı bir yolda ilerlediğini ve bunların sektöre anlatılması gerektiğini vurgulayarak, İmbat ile ilgili kişisel hedeflerinin de olduğunu belirtti. Son olarak geçmişte kalan ancak hafızasında iz bırakan bir anıyı DTK okuyucularıyla paylaşan Bilgi Akkaya, hırs ve sorumluluk bilinciyle ilgili şu cümleleri aktardı: “Tatış Holding, kriz sonrasında siparişi alınmış tüm malzemeyi teslim ederek gayet ahlaklı bir kapanış yaptı. Ben de o zamanlar çok daha heyecanlı ve iddialı bir çalışanım, aslında fark olarak daha gencim. Evrakı alınmış ve teslim edilmesi gereken klima siparişlerim var, bir an önce gümrükten çektirmek istiyorum ve genel müdür Tuncay Özkul ile kavga ediyorum. Bu arada kendisini çok severim ve hala görüşüyorum.  Yine böyle bir gün odasında toplantıdan çıkmasını inatla bekledim ve çıkınca tartışmaya başladık. Ben ne kadar gerildiysem, hem tartışıyorum hem ağlıyorum. Bir yandan da  “hırsımdan ağlıyorum Tuncay Bey, kadın olduğum için değil” diye söyleniyorum. Sonraki yıllarda anımsadığımda hep gülümsedim, ben tabi bütün cihazları teslim edip öyle ayrılmıştım. Bizim neslin sorumluluk duygusu bu kadar yüksekti.”

Önceki İçerik“Isı pompası, son dönemde en çok tercih edilen sistemlerin başında geliyor”
Sonraki İçerik“İklimlendirme sektöründe hibrit cihazlar dönemi başlıyor”