Binanız depreme dayanıklı peki; ya tesisatınız?

Evet, daire içerisinde ocak ve kombi hattına çekilen tesisatlar, rijit (esnek olmayan) yapıda çekildiğinden şiddetli bir sarsıntıda bağlantı yerlerinden gaz kaçaklarına veya bağlantı yerlerinin kırılmasına neden olur. Bu sıkıntıların yaşanması dairede yangın çıkma olasılığına neden olmaktadır. Deprem anında yaşanan panik ortamını ve şoku atlatamazken, bir de yangın çıkması daha çok paniğe kapılmamıza neden olur.

Bu kötü sonuçların hiç yaşanmamasını isteriz, ancak ülkemizin deprem ülkesi olduğu gerçeği ile yaşamayı öğrenmeliyiz ve kendi önlemlerimizi de bireysel olarak almayız. Hepimiz bütün birikimlerimiz ile bir ev alıyoruz ve bu evi almadan önce deprem yönetmeliğine uygun yapılıp yapılmadığını sorguluyor uygun değilse almıyoruz. Peki tesisatımız depreme dayanıklımı diye soruyor muyuz?

Sizi ve evinizi bu sorunlardan tamamen kurtaracak daha güvenli bir tesisat sisteminden bahsediyoruz. TSE 15266 standartlarına uygun 316L paslanmaz çelikten üretilen esnek doğal gaz tesisatı, yeni sistem olarak üretilen bu ürün doğalgaz sektöründe yeni bir dönemin de başlangıcı olmuştur. Şimdilik kısıtlı olarak daire içi tesisatlar da kullanma izni olmasına rağmen, önümüzdeki yılarda diğer alanlarda da kullanılacağına inanmaktayız.

Özellikle depremin yoğun yaşandığı ülkelerde uzun yıllardır kullanılan bu sistem ülkemize 2010 yılından itibaren kullanımı yaygınlaşmıştır. Şu anda gazın yeni geldiği bölgelerde daha yaygın kullanılan bu sistem, gazın uzun yıllardır kullanıldığı büyük şehirler başta olmak üzere, kullanımı yaygınlaştırma amacındayız.

Esnek doğal gaz tesisatı yapısı gereği flexible olarak 316L paslanmaz çelik borudan imal edilir. Teknik olarak normalizasyon fırın tavlaması sayesinde elle bükülebilir esnek bir hal alır, tek parça olarak üretildiğinden ek malzemeye gereksinim duymaz, bu da daha az bağlantı parçası ve sıfır kaçak oluşumunu sağlar. Kullanılan bağlantı parçaları bakır alaşım malzemeden üretilir ve çift sızdırmazlık sağlar.

 

  1. Metal metale sızdırmazlık
  2. Yumuşak sızdırmazlık

 

 

Metal metale sızdırmazlık: Bağlantı parçasının boruyu tepeden sıkma kuvveti uygulayarak sıkması.

Yumuşak sızdırmazlık:860 c° sıcaklığa dayanabilen conta sızdırmazlığı.

Esnek tesisat içindeki molipten sayesinde korozyona karşı korunmaktadır. Ömrü rijit tesisata oranla daha uzundur. Binanız durduğu sürece esnek tesisatınız güvenle durur. Esnek doğal gaz tesisatı teknik olarak birçok testten geçirilir bunlar sırasıyla;

 

  1. Çekme testi 400 n (400 kg) bir kuvvet uygulanarak boru yukarıya doğru çekilir.
  2. Ezilme testi 600 n (600 kg) bir kuvvet uygulanarak boru
  3. Bükme testi aynı noktadan standart 12 defa büküm yapılmasını öngörür.
  4. Yaşlandırma testi kimyasal tuz (sodyum klorür) ile test yapılır.
  5. Yangın testi 822 c° sıcaklık ile 30 dakika boyunca sistemi korumaya alıyor.

 

Ülkemizde yapılan gaz tesisatlarının esnek tesisat yapılma oranı %20’dir, ancak her yıl bir önceki yıla oranla daha da büyüyerek gidiyor. Gazın yeni geldiği bölgelerde daha yaygın kullanılsa da eski yapı stoku ve gazın eski olduğu yerlerde de bu sistemi yaygın hale getirmek için çalışıyoruz. Gazın eski olduğu yerlerde kullanılmamasının sebebi, her ne kadar fiyat olarak bakılsa da bu yerlerde ustaların alışkanlıklarından vazgeçmemesi ve insanların bu sistemi bilmiyor olmaları asıl nedendir. Bizler bu sistemi yaygınlaştırmak için elimizden geldiğince uğraş veriyoruz. O yüzden diyoruz ki: “Binanız depreme dayanıklı, peki ya tesisatınız?”

 

 

 

 

 

Eyüp KÜTÜKCÜ

Bes yapı ürünleri Lex flex

Önceki İçerikZonguldak Ontemmuz Kentsel Dönüşüm Projesi’nde kullanılacak fanları Aironn üretiyor
Sonraki İçerikAtlas Copco Kompresör Tekniği’nden sanayicilere öneriler