Jenesis Buhar Sistemleri Genel Müdürü Fatih SAVAŞKAN
“Son 20 yılda gelişen teknolojinin takip edilmesinin sağladığı katkının üretim maliyetleri açısından çok önemli olduğu anlaşılmaya başlanıyor”
“Ülkemiz kurulduğu günden bugüne, genel ekonomik durumun uzun vadede plan yapmayı zorlaştırdığı yıllardan geçtik. Günü kurtarmanın kararlarımızda refleks bir davranış şekli olduğu bu yıllarda, eğitim düzeyimiz arttıkça ve bilinç yükseldikçe krizlerin personel çıkararak değil tasarruf edilerek aşılması gerektiği daha anlaşılır olmaya başladı. Son 20 yılda gelişen teknolojinin takip edilmesinin sağladığı katkının üretim maliyetleri açısından çok önemli olduğu anlaşılmaya başlandığı yıllardayız.
Son kullanıcılar buhar üretimlerinde kazan dairesi kurarken satın almaya sadece buhar kapasitesi ve buhar basıncı bilgisiyle, (mesela 10 bar basınçta 5 t/h buhar kazanı almak istiyoruz şeklinde) çıktıklarında buhar kazanı üreticileri satış kaygısı ile sunabilecekleri en ucuz ama işletmede en verimsiz ve yüksek riskli kazanları teklif edebilmekteler. Oysa bir buhar kazanının 1 yılda yaktığı yakıtın tutarı yılda 6000 saat çalışan bir tesis için yatırım miktarının 6-8 katı olabilmektedir. Örneğin; kazan dairesine 50.000 euroluk bir sistem kurduğunuzda, yılda 350 bin euro yakıt yakıyorsunuz. Bu durumda ilk yatırım maliyetinizi 40.000 euroya çekerek sadece bir yıllık yakıt maliyetinizi 400.000 euroya çıkartmak yerine ilk yatırımda, enerji verimliliğine dikkat ederek gerekli donanımları alıp 60.000 euroluk yatırım yapıp, yıllık enerji maliyetinizi 300.000 euroya çekmeniz mümkündür. Bu bilginin farkındalığının arttığını ve daha verimli ve risksiz kazan daireleri kurulmaya başlandığını sevinerek görüyoruz.
Yeni nesil yüksek verimli ve sıfır patlama riskine sahip kazan dairelerimizde 2 önemli kısım var diyebiliriz. İlki; kaskat sistem dediğimiz modüllerden oluşan buhar üretim sistemi. Geçmişte bir fabrika kurulduğunda yatırımcılar bir adet buhar kazanı almayı planlarlardı. Aldıkları kazan ile birlikte verimsizliği, patlama riskini, yüksek devreye alma maliyetlerini ve kazan arıza yaptığında duran üretim riskini de satın alıyorlardı. Oysa artık Jenesis HUB sistemi sayesinde sıfır patlama riski ile %6-9 daha az yakıt yakarak, sadece onda biri kadar devreye alma maliyeti olan, kaliteli ve kuru buhar üreten, pik çekişlere çok daha hızlı cevap verebilen, küçük kapasiteli modüllerden oluşan ve modüllerden birisi arıza yapsa dahi diğerleriyle üretime devam edilebilen son teknoloji kazan daireleri kurma imkanları oluştu. Düşük yedekleme maliyeti, esnek ilk yatırım yapılabilmesi, ileride artan üretim kapasitesi durumunda düşük maliyetli buhar üretim modülü ilaveleri ile kapasite artırma imkanı ve yüksek hızı sayesinde en değişken debilerde dahi müşteriyi memnun eden Jenesis HUB sistemimiz oldukça yoğun ilgi görüyor.
Diğer önemli sistemimiz ise özellikle ortalamada 5 t/h’in üzerinde buhar kullanan tesislerde üretilen doymuş buhardan bedavaya elektrik üretilebilmesi imkanı sunan yoğuşmalı doymuş buhar türbinleridir. Yurt dışından yapılan know how transferi ile ülkemizde çok daha uygun fiyatlara üretilmeye başlanan bu sistemler sayesinde kazan dairelerimizin verimliliklerini biraz daha artırma şansımız olmaktadır.
Yaklaşık bir örnek verecek olursak;7 t/h ortalama buhar tüketimi olan bir tesiste Jenesis HUB sistemi sayesinde örneğin 30-40 barg basıncında buharı kolayca üretip yoğuşmalı doymuş buhar türbininden geçirip fabrikanıza 3-10 barg arasında beslememiz durumunda 120-150 kW elektrik üretebiliyoruz. Üretilen elektriğin yaklaşık %20-30’u şebekeden alınan elektrik maliyetinde olurken kalan %70-80’i bedava üretilmiş olmaktadır. Amorti süreleri de 5 yılın altına inmiş durumdadır. Yeni kazan dairesi yatırımı yapacak olan yatırımcılarımızın bu sistemin fizibilite çalışmalarını yaptırmadan yatırım kararı almaması gerektiğini söyleyebiliriz.
Jenesis üretiminin yaklaşık %40’ını yurt dışına ihraç etmektedir. Jenesis olarak bizler zaten sektörde enerji verimliliğini ön plana çıkartan üretimler yapan, geri kazanım sistemleri konusunda eğitimler veren, müşterilerimizde farkındalıklar yaratmaya çalışan lider firmalardan olduğumuzdan dolayı ihracatlarımızda gelişmiş ülkelerin taleplerini karşılayabilen sistemler üretiyoruz. Son 3 yıl içerisinde yapılan ihracatlarımız içerisinde Almanya, Fransa, ABD gibi ülkelerde dahi çalışan buhar jeneratörlerimiz bulunmaktadır.
Pandeminin yarattığı sıkıntılardan dolayı sadece ülkemiz için değil tüm dünya için önümüzdeki 1-2 yıl ekonomik olarak zor geçecektir. Dünyadaki teknolojik ve ekonomik gelişmelere hızlı adapte olan bir sektörüz. Bu yüzden bu sıkıntılı dönemleri de dinamik yapımızla sağlıklı bir şekilde geçireceğimizi düşünüyorum. Ama yine de bu dönemde sektör olarak öz sermayelerimizi dikkatli kullanmalı dünyadaki diğer pazarlara da giriş çabalarımızı artırmalıyız diye düşünüyoruz.”