Bosch Termoteknik Pazarlama Direktörü Ali AKTAŞ

 

“Enerji tasarrufu; bir sistemin ilk aşamasından son aşamasına kadar her adımında göz önüne alınması gereken bir konudur”

 

“Sanayide, ticari binalarda ve bireysel kullanımda enerji tasarruflu yüksek verimli ürünlerin kullanımı enerji maliyetlerinin her geçen gün arttığı günümüz koşullarında en önemli konu olarak karşımıza çıkmaktadır. İklimlendirme sektöründe düşük enerji tüketim değerine sahip ürünlerin tercihi yanında, son yıllarda çevre bilinci ve sürdürülebilirlikle paralel olarak daha verimli ve daha çevreci ürünlerin kullanılması da büyük önem kazanmıştır. Özellikle AB ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada CO2 emisyonunu azaltma yönünde her geçen gün yeni yönetmelikler ve inisiyatifler ortaya çıkmaktadır. Bu noktada tüm ürün çeşitlerimizde olduğu gibi klima ürünlerimizde de enerji verimli cihazlar üretip müşterilerimiz ile buluşturmamız hem sektörümüze hem de dünyamızın iklim geleceğine katkı için büyük önem taşımaktadır. Bu felsefe ile geliştirdiğimiz Bosch Air Flux VRF ticari klima sistemleri, değişken debili soğutucu akışkan teknolojisi sayesinde kolay kullanım imkânı sunarken, aynı zamanda yüksek enerji tasarrufu sağlamaktadır. Kullanıcıların anlık ihtiyaçlarına göre çalışma performansını ayarlayan, kısmi yükte bile yüksek verimlilikle çalışan sistem, dış ünitelerden ve soğutma-ısıtma için kullanılabilen on iki farklı iç ünite modelinden oluşmaktadır. İç ünitelerin sahip olduğu yeni DC fan motoru, buhar enjeksiyonlu kompresörler ve iki aşamalı sub-cool teknolojisi, VRF sistemindeki enerji verimliliğini artırarak soğutucu akışkan dağılımını çok daha iyi sağlamakta. Akıllı enerji yönetim sistemi, soğutma çevrimindeki buharlaşma ve yoğuşma sıcaklıklarını maksimum konfor ve yüksek enerji tasarrufu sağlayacak şekilde otomatik olarak ayarlama teknolojisine sahiptir. Bununla birlikte bu ay piyasaya sürdüğümüz inverter teknolojisine sahip Climate serisi split klimalarımız ile A+++ enerji verimliliği sağlayarak kullanıcılarımıza konfor sunarken, enerji tasarrufu sağlamalarını da destekliyoruz.

 

Projelerde hedef olarak sadece ilk yatırım maliyeti göz önüne alınmamalıdır. Maliyet tabii ki yatırımcı için çok önemlidir. Bununla birlikte proje devreye alındıktan sonra bu sistem uzun yıllar çalışacak ve enerji tüketerek konfor sağlamaya devam edecektir. Bu sebepten işletme sırasındaki enerji maliyetleri göz önüne alınarak, uzun ömürlü sistemler tasarlanmalıdır. Yıllar içerisinde sistemin her zaman ilk günkü verim ile çalışması garanti edilmelidir. Yani bir klima sistemi daha kağıt üzerinde ilk kez tasarlanırken, uzun yıllar boyunca nasıl verimli olacağı ve işletmeci için kolay ve konforlu bir hizmet sunacağı düşünülmelidir. Ürünlerin teknolojik ve işletme sırasında kolaylıkla performansının izlenebilir olması, müşteriler için enerji maliyetlerinin takibi ve doğru kullanımı için çok önemlidir. Bu kapsamda tasarımcılar ile cihaz ve sistem üreticilerinin her zaman bir araya gelmesi ve projeye en uygun ve sürdürülebilir ürünler seçmeleri gerekmektedir. Bu konuda Bosch olarak ülkemizde klima sektöründe 30 yılı aşkın tecrübemiz bulunmakta. Bugüne kadar özellikle VRF sistemlerinde gerçekleştirdiğimiz örnek projeler ile sektörün en tecrübeli satış, satış sonrası ve bayi teşkilatına sahibiz. Bu tecrübemizi proje tasarımı esnasında da tasarımcılar ile birlikte çalışarak en uygun cihazların sistemde yer almasını sağlamakta kullanıyoruz. Bu sayede doğru tasarım ve doğru cihaz seçimi ile yıllarca enerji ekonomisi ve konfor sağlayan çözümlere imza atmaktan çok memnunuz.

 

Enerji tasarrufu; bir sistemin ilk aşamasından son aşamasına kadar her adımında göz önüne alınması gereken bir konudur. Yani bu zincirin herhangi bir yerinde bir tasarruf sağlamak ama diğer hiçbir alanda bunun düşünülmemesi doğru değildir. Bu sebepten bu süreci bütün olarak görmek; her aşamasında enerji ekonomisi bilinci ile adımlar atmak çok önemlidir. Yatırımın enerji ekonomisi sağlayacak bir felsefe ile yola çıkması, tasarımın buna imkan verecek şekilde yapılması ve cihaz seçiminde de bu bütüne uygun teknolojik ve işletme sırasında maksimum tasarruf ve konfor sağlayan izlenebilir ürünlerin tercih edilmesi, bu zinciri doğru şekilde tamamlayacaktır. Bu konuda bilincin her geçen gün arttığını görebiliyoruz. Artık yatırımcılar ve tasarımcılar, imza işlerinde enerji tasarruflu ve çevre dostu sistemler kullandıklarını daha çok ön plana çıkarmaktalar. Aynı zamanda çevre yönetmelikleri, Avrupa yeşil mutabakat yaklaşımı ve CO2 azaltma inisiyatifleri bu konuyu destekleyen diğer önemli gelişmelerdir.

 

Ürettiğimiz tüm ürünler ve Ar-Ge aşamasındaki ürünlerimizde enerji verimi yüksek teknolojiler odak noktamızda. Soğutma ürün gamımızı her geçen gün zenginleştiriyoruz ve bu noktada bireysel ürün gamımızı Climate serisi split klimalarımızla genişletiyoruz. Sadece e-ticaret platformlarında satışa sunacağımız Bosch Climate 3000i inverter klimamızın İ-Clean fonksiyonu sayesinde evaporatörde 56 dereceye kadar ısıtmalarda ortaya çıkan zararlı bakterileri önleyip, ortama her daim temiz hava sağlıyoruz.  Bosch Climate 5000i inverter klimamızla A+++ ile çok yüksek soğutma verimliği ve Eco mod özelliği sayesinde yüksek tasarruf sağlıyoruz. Bununla birlikte 3D fonksiyonu sayesinde hava akımı odanın her yerine otomatik yönleniyor bu da kullanıcının konforunu arttırıyor. Bireysel çözümlerimizin yanı sıra ticari sistemlerde de ürettiğimiz yüksek verimli VRF ürünlerimizde Bosch’un sahip olduğu yüksek teknolojiyi hayata geçiriyoruz. İç ve dış ünitelerimizdeki yüksek teknoloji ile beraber kumanda sistemlerinde de tamamen Bosch dizaynı olarak hayata geçirdiğimiz otomasyon ve kullanım özellikleri ile sektörümüzde fark yaratıyoruz. Binalarda en doğru ürünlerimizin kullanımı içinde profesyonel satış ve bayi ekibimiz ile yatırımcı ve tasarımcılara yakın destek sağlamaktayız. Uygulamanın klima sistemlerinde en önemli konu olduğunun farkındayız. 30 yılı aşkın tecrübeye sahip satış sonrası ekibimiz ile bireysel ve ticari klima sistemleri montaj, servis ve bakım hizmetlerinde her zaman müşterilerimizin yanındayız.”

Önceki İçerik“Projelendirme yapılırken enerji verimliliği en yüksek, yenilikçi sistemler tercih edilmeli”
Sonraki İçerik“İnşaat yatırımı esnasında maliyetleri düşürmek için havalandırma sistemlerine gerekli önem verilmemektedir”