Cantaş, ihracatta avantaj sağlayacak ürünler geliştirmeyi sürdürüyor

En çok metal boru ve bağlantı parçaları ihracatı yapan firma kategorisinde 2.’lik ödülü alan Cantaş’ın İSİB’in ödül vermeye başladığı 2016 yılından bu yana her yıl farklı alanlarda ödüller aldığını belirten Cantaş Soğutma Sistemleri Genel Müdürü D. Özgür Arseven, “İhracatta başarılı olabilmenin önce kendi ülkemizde, evimizde başarılı olmaktan geçtiğine inanıyoruz. Kuruluş yılımız olan 1979’dan bu yana kazancımızı her zaman işimize yatırdık, işimizi sevdik, sektörümüze inandık, alt yapımızı elimizden geldiğince güçlü tuttuk ve bu sayede işimizin 3 önemli bacağında ayrı ayrı lider pozisyonuna ulaştık” dedi.

 

Cantaş için en değerli unsurun; çözüm ortakları olarak gördükleri müşterilerden gelen istek ve yönlendirmeler olduğunun altını çizen D. Özgür Arseven, devamında şu detaylara yer verdi: “Bu prensip ile işimizi yönetmeye, elimizden geldiğince memnuniyetlerini sağlamaya çalışıyoruz. Alt yapı deyince ilk akla gelen genellikle tesisler oluyor. Tesisleriniz ve yatırımlarınız yeteneğinizin sınırlarını belirler ancak daha önemlisi son derece deneyimli, işini bilen ve sürekli kendilerini geliştiren Cantaş çalışanlarıdır.” 2020 yılında ihracat alanındaki paylarını ne ölçüde artırdıklarına ilişkin açıklamalarda da bulunan D. Özgür Arseven, “Pandeminin etkisi ile aslında bu yıl ihracatımızı ciro bazında çok artırabildiğimizi söyleyemeyiz! Covid-19 dünyanın her yerini etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Ancak yeni stratejiler ve bunlara bağlı olarak geliştirdiğimiz yeni ürünler ile çeşitliliğimizi arttırdık ve farklı pazarlara da ulaşmayı başardık. Bunu gelecek için bir yatırım olarak görüyoruz” dedi.

 

Cantaş Genel Müdürü D. Özgür Arseven, “Artan kapasite kullanımı ile maliyet ve dolayısı ile rekabet avantajları elde edebilmeyi başarıyoruz”

 

Sürdürülebilirlik açısından ihracatın önemine ilişkin yorumlarda da bulunan D. Özgür Arseven, değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Şüphesiz günümüz dünyasında -hele ki ülkemiz için ihracat bu denli önemliyken- istihdamı arttırıyor, cari açığın kapanmasına katkıda bulunuyoruz. Dolaylı bir etki ise özellikle gelişmiş pazarlara ihracat yapabilmek için onların isteklerine cevap verebilecek daha çevreci, daha enerji verimli, daha kullanıcı dostu, servis, bakım kolaylıkları sağlayan ürünler geliştiriyor ve bunları kendi ülkemize de sunabilme şansını elde edebiliyoruz. Ayrıca artan kapasite kullanımı ile maliyet ve dolayısı ile rekabet avantajları elde edebilmeyi başarıyoruz. İşimizin 3 önemli ayağında da katma değer yarattığımız çok önemli geliştirmeler yaptık, bu alanlarda yeni pazarlara ulaşabilmeyi hedefliyoruz.”

 

“Soğutma sistemleri için de makine üretimine başladık”

 

Katma değer yarattıkları alanlara ilişkin bilgilendirmede de bulunan D. Özgür Arseven, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Avrupa’nın en modern, en yüksek kapasiteli soğutucu akışkan tesisini 2020 başında tamamladık ve test üretimlerinden sonra seri üretimlerimize yılın ikinci çeyreğinde başladık. Yeni tesisimiz ile eskiden bu yanda devam eden laboratuvar kontrollü dolum faaliyetlerimize üretimi de ekleyebilmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Ülkemizde ilk defa soğutucu akışkanları Made in Turkey yazarak sevk ediyoruz. Diğer gelişme ise Avrupa’nın en önemli bakır boru üreticilerinden Halcor firması ile birlikte kurmuş olduğumuz JV şirketi. Bu sayede artık Bclass izolasyonlu borular üretebiliyoruz. Uluslararası geçerliliği olan Fransız bir akredite laboratuvardan almış olduğumuz sertifikamız ile üç adımda ürünlerimizin incelendiğini ve buna göre yanmazlık, duman ve damlama açısından BL, s1, d0 notasyonunda ürünler yaptığımızı gururla belirtmek isterim. Bu durumda an itibari ile sadece Avrupa değil dünyada da sayılı üreticiler arasındayız. Diğer ve en yeni diyebileceğimiz iş kolumuz ise soğutma sistemleri için makine üretimimiz. 5 yıl önce başladığımız üretimimiz ile çok hızlı yol aldık ve Avrupa, orta doğu başta olmak üzere, Amerika, Avusturalya gibi dünyanın bize çok uzak yerlerinde bile bayiler ve uygulamacı müşteriler edindik. Kısa zaman içerisinde global anlamda sektörün dikkatini çeken bir gelişme yaşadık. Plug-in buzdolapları için açık tip kondenser ünitelerinden, split cihazlara, merkezi sistemlere ve monoblock cihazlara kadar çok farklı cihazlar üretebiliyoruz. Diğer taraftan bu yıl Covid sonrası Ar-Ge’miz %100 taze hava ile ısıtma ve soğutma yapabilen son derece enerji verimli yeni bir seri cihazın geliştirmesini çok kısa zamanda gece gündüz çalışarak tamamdı ve pazara sunmamızı sağladı.”

 

“Ürünlerimizi en rekabetçi şekilde ve doğru zamanda çözüm ortaklarımıza teslim ediyoruz”

 

Tüm faaliyetlerini sadece sektör profesyonelleri için yaptıklarına dikkat çeken D. Özgür Arseven, “40 yıldır devam eden ürün tedarikçiliğimizi; bu alanlarda değer katan üretimlerimiz ile taçlandırarak çözüm ortaklarımızın işini kolaylaştırıyor, onlara seri üretimden çıkan, hemen her türlü testten geçmiş, kalite belgeleri alınmış ürünleri en rekabetçi şekilde ve doğru zamanda teslim ediyoruz. Bu da onlara maliyet avantajı ve zaman kazandırıyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

 

Önceki İçerikBVN, ihracatta yüzde 20’lik büyüme yakaladı
Sonraki İçerikINN Mühendislik, imza attığı projelerle marka gücünü ve bilinirliğini artırıyor