Solimpeks, ısı pompasının anlamı ve kullanım alanları konusunda bilgilendirmelerde bulundu

Isı pompasının temel bir tanım olduğuna dikkat çekerek değerlendirmelerine başlayan Solimpeks Mühendislik Departmanı Sorumlusu Can Demirbolat, ısı pompası kavramını ele alarak şu bilgilendirmelerde bulundu: “Piyasada kullanılan anlamıyla ısı pompası denince havadan-suya, yani havadan aldığı enerjiyi, iklimlendirmeyi sağlayan suya (su ve farklı kimyasalların karışımı olabilir) ileten, gerekli ısı dağıtım sistemleriyle iklimlendirmeyi sağlayan ve/veya kullanım sıcak suyu ısıtılmasını sağlayan sistemlerdir. VRF; yine temelde bir ısı pompasıdır. Havadan aldığı enerjiyi yine havaya (iç ortam havasına cebri olarak) aktaran sistemlerdir. Isı pompası sistemleri ve VRF sistemler birbiriyle kıyaslamak doğru değildir. Kullanılacak mahallin fiziki şartları, yeri, konfor beklentisi, mahallin kullanım amacı, mahalde yaşayacak kişilerin beklentileri ve hatta yaşları gibi faktörler göz önüne alınarak doğru seçimler yapılmalıdır. Biri birine göre daha avantajlıdır demek doğru bir yaklaşım değildir. Örneğin; burası bir otelse ve soğutma ihtiyacı temel iklimlendirme amacımızı oluşturmakta ise sadece VRF sistemi kullanılarak iklimlendirme çözülebilir. Ancak soğutma kadar ısıtma da hedeflenen bir otelse ısı pompası ile bağımsız olarak, yerden ısıtma ya da radyatörlü ısıtma sistemi konforu ısıtma da daha iyi sağlayacağı için bu tip bir uygulamaya gidilebilir. Bununla birlikte kullanım sıcak suyu elde sağlanabilir, fancoiller soğutma yapılabilir veya yerden ısıtma sistemiyle serinletme uygulamaları yapılabilir. Son yıllarda sıklıkla tavandan ısıtma-serinletme sistemleriyle beraber kullanılan, kontrollü havalandırma sistemleri de ısı pompası sistemlerinin birlikte kullanılabildiği yüksek konforlu uygulamalardır. Isı pompası sistemi kullanıldığında, ısı geri kazanım cihazları içinde ısıtma ve soğutma su bağlantısı da yapılarak havalandırma sistemine ek iklimlendirme yükleri eklenebilir. Son yıllarda kurulumu oldukça artan ve gün geçtikçe yaygınlaşan güneş elektrik üretimi + ısı pompası hibrid uygulamalarıyla buffer tanklarda akümle edilen güneş enerjisi vasıtasıyla elde edilen enerji, bu sayeden oluşan yaklaşık sıfır enerjili evler ve artı enerjili evleri hayatımıza giriş yapmasını sağlamaktadır. Son yıllarda ısı pompası sistemleri kontrol panelleriyle güneş elektrik sistemi kontrolleri haberleşmekte ve bina için uygun konfor şartları çevresinde bedava enerjiyi faydalı enerjiye çevirmekte ve böylelikle ısıtma, soğutma ve kullanım sıcak suyu eldesin de yüksek enerji maliyetlerinin önüne geçilmesini sağlamaktadır.”

Solimpeks Mühendislik Departmanı Sorumlusu Can Demirbolat: “Son yıllarda hibrid uygulamalar ön plana çıkmaktadır”

Isı dağıtımı sistemlerinin Türkiye’deki yaygınlıkları ve tercih edilme oranlarının grafiği hakkında da değerlendirmelerde bulunan Can Demirbolat, şöyle devam etti: “Isıtma ihtiyacı insanlığın temel barınma ihtiyaç listesinin olmazsa olmazıdır. İlk ısıtma sistemlerinden itibaren ısının nasıl dağıtılacağıyla alakalı birçok örnek günümüze kadar gelmiştir. Isıtılan objelerin mahallere yerleşmesi, akışkan olarak havanın (bazen yakıt dumanı) ya da suyun kullanarak yapılan tarihi zeminden ısıtma sistemleri, radyatörlerin birçok çeşidi, fancoiller, yerden ısıtma sistemleri, tavandan ve/veya duvardan ısıtma sistemleri gibi. Isıtma konfor şartları araştırmaları bizlere üfleme yoluyla yapılan ısıtma sistemlerinin fancoil yeterli konforu, radyatör, yerden ısıtma, tavandan ısıtma gibi sulu sistemlere göre kıyasla daha az sağladığını göstermektedir. Bununla beraber hastaneler, kreşler, oteller, okullar gibi yapılarda hijyende oldukça önem kazanmıştır ve üflemeli sistemlerin bakımları oldukça sık yapılmalıdır. Ayrıca üfleme etkisinin ve fan sesinin yarattığı problemler oluşabilmektedir. Ancak soğutma sistemlerde, havalandırma yoluyla ya da soğutucu ünite tarafından havadaki nemin alınması, bağıl nemin konforlu seviyeye çekilmesi özellikle toplu yaşanan yerlerde oldukça büyük önem kazanmaktadır. Isıtma sistemlerinin ön plana çıktığı durumlarda ise yerden ısıtma – tavandan ısıtma – serinletme sistemleri gibi sulu sistem diye tabir ettiğimiz sistemler hem konfor anlamında ayrıca düşük sıcaklıklarla (yakın yaklaşım) sisteme gerekli ısıyı aktarabildikleri için ısıtıcının da verimliliğini arttırmaktadırlar. Bu bir gaz yakıcı yoğuşmalı kazanda olabilir, Isı pompası ile ısıtma sisteminde olabilir. Bu sebeple yerden ısıtma ve tavandan-duvardan ısıtma serinletme sistemleri son yıllarda oldukça hızla artan ekipmanlar olarak sektörde yerini almıştır. Özet olarak; seçimler yapılırken müşteri istek ve beklentilerine bağlı olarak ihtiyacın tespiti, kullanım amacına uygun olarak zaman zaman tek bir sisteme de bağlı kalmadan hibrid uygulamalar son yıllarda ön plana çıkmaktadır.”

“Türkiye’deki tek fresh water olan hijyenik buffer boylerini üretmekteyiz”

Solimpeks’in piyasadaki muadil ürün ve firmalara nazaran, en öncelikli misyonunun ‘yenilenebilir enerji sistemleri’ terimini tamamen kapsadığını belirten Can Demirbolat, son olarak şu ifadelere yer verdi: “Firmamızın en önemli öncelikleri, bir konutun ihtiyacı olan bütün enerji ihtiyacını en verimli ve tasarruflu şekilde karşılayacak ürün yelpazesini elimizde bulundurmaktır. Buna örnek verecek olursak, %19.7 ile ‘dünyanın en verimli’ fotovoltaik paneli olan Panasonic markasının Türkiye distribütörüyüz. Türkiye’deki tek fresh water olan hijyenik buffer boylerini üretmekteyiz. Isı pompalarımızı destekleyici olarak yerden ısıtma borusu üretimi ve Solar Keymark Sertifikalı termal güneş kollektörlerini üretmekteyiz.”

Önceki İçerikRestherma, VRF ve ısı pompası sektörünü değerlendirdi
Sonraki İçerik“VRF ve ısı pompası cihazlarının kullanım alanları ve ilk yatırım maliyetleri nedeniyle farklılıkları söz konusudur”