FORM AŞ, Yönetim Kurulu Üyesi Tunç Korun

“Türkiye’de satılan tüm split klima ve VRF üniteleri ısı pompası olarak satılıyor”

İklimlendirme sektörü ve özellikle konfor kliması özelinde baktığımızda, sektörümüz ithalat ağırlıklı olduğu için döviz kurlarına ve inşaat sektöründeki hareketlere son derece bağlı. Bu sebeple maalesef son yıllarda sektör genelinde hem ticari hem de bireysel ürünler bazında genel bir küçülme yaşandı. Form Grup olarak 55 yıllık köklü geçmişimiz ve sektör tecrübemiz başta olmak üzere geniş, çevreci ve inovatif ürün gamımız, Ar-Ge faaliyetlerimiz ve yerli üretimlerimiz ile küçülen bu sektörde payımızı büyütmeyi başardık.

Öncelikle hangi tip ısı pompası cihazından bahsedildiğinin netleştirilmesi gerekli; çünkü aslen VRF ünitesi de ısı pompası olarak çalışan bir sistem. VRF sistemleri ile hava kaynaklı soğuk-sıcak su üreten ısı pompası sistemleri birbiriyle karşılaştırılabilir, alternatif çözüm şekilleri içeriyor. Biri hava ile biri su ile ortamı ısıtıp soğutan sistemler. Uygulamanın büyüklüğü ve ihtiyaçlarına göre her sistemin sağladığı farklı avantajlar var. Mesela; kullanım sıcak suyu ihtiyacının da olduğu uygulamalarda, sulu ısı pompası cihazlarında seçenek ve imkânlar artıyor. Bina içi tesisat anlamında birinde su borusu, diğerinde gaz borusu çekilmesi gerektiğinden çok benzer bir durum var. Dış ünite anlamında da her iki durumda dışarıda hava soğutmalı bir ünite mevcut. İç üniteler özelinde VRF çözümünde sulu sistemdeki iç ünite çeşitlerine göre çok daha fazla seçenek mevcut. Ancak sulu sistem ile yerden ısıtma yapmak mümkün ve bu VRF’de olmayan bir seçenek. Sonuç olarak bu konu VRF ya da sulu ısı pompası seçeneğinden çok, söz konusu bina ya da bölümün, sulu sistem ile mi yoksa havalı sistem ile mi çözülmesi gerektiği noktasına geliyor. Bu da işi projelendiren firmanın dış hava koşulları, müşterinin ihtiyaçları, binanın kullanım şekli ya da boyutları gibi konulara göre değerlendirmesi gereken bir nokta.

 

Ne yazık ki; klima cihazlarının ısı pompası şeklinde kullanımı ile binaların tüm ısıtmasının yapılması konusunda Türkiye’de toplanmış bir veri yok. Ancak ılıman bölgelerde bunun gittikçe arttığını ve soğuk bölgelere gidildikçe bunun azaldığını biliyoruz. Diğer taraftan, Türkiye’de satılan tüm split klima ve VRF üniteleri ısı pompası olarak satılıyor.

 

Bu konuda Form Grup olarak klima sistemlerindeki her tür ve kapasitedeki ısı pompası ürünü ile çalışıyoruz ve müşterilerimize temin ediyoruz. Split klima, VRF, paket klima, küçük ve büyük kapasitedeki hava ve sulu soğutma gruplarının tamamında ısı pompası şeklinde çalışan cihazlarımız mevcut. Bir anlamda, 1 kwh kapasiteden 1,000 kwh kapasiteye kadar hem yerli hem ithal seçeneklerle her tipte ısı pompası cihazımız var. Özellikle Türkiye’deki ticari su ve toprak kaynaklı ısı pompaları uygulamaları konusunda öncü ve lider konumumuz devam ediyor. AVM’lerde kullanılan su kaynaklı ısı pompası uygulamalarında çok büyük bir pazar payımız var. Bunu hem yerli hem ithal ürünle yapıyoruz. Buna ek olarak; Clivet markalı hava veya su kaynaklı ısı pompalarımızla, aynı anda tek cihaz üzerinden hem sıcak hem soğuk su üretebiliyoruz. Bu da otel, hastane, fabrika gibi aynı anda hem ısıtma hem de soğutma ihtiyacı olan yapılarda önemli avantaj sağlıyor. Bu cihazlarda 20 – 200 kwh aralığında kapasiteler sunabiliyoruz. Ortağı olduğumuz Mitsubishi Heavy Industries Klima Sistemleri’nde, split klimadan VRF ürünlerine kadar tüm ürün gamını 2 ya da 3 borulu ısı pompası olarak temin edebiliyoruz. Buna ilaveten Mitsubishi Heavy tarafından özel üretilen Q-Ton modeli ile-20°C’den + 43°C dış hava koşullarına kadar 58°C sıcak su üretebilen çok üstün verimli bir cihazımız da var. Deniz ya da yeraltı suyunu ya da toprağı kullanarak da farklı ısı pompası cihazlarını kullanarak, 10,000 kwh kapasiteli bina sistemleri kurduğumuz birçok uygulamamız mevcut. Form Grup olarak bu konularda Türkiye’deki en geniş referans çeşitliliğine sahip firmayız.

Önceki İçerikDaikin’in yeni kampanyası, hizmet kalitesini vurguluyor
Sonraki İçerik“İklimlendirme uygulamalarında hiçbir sistem için bir diğerine göre her zaman avantajlıdır diyemeyiz”