Warmhaus, dijitalleşmeye yönelik yatırımlarına devam edecek
Kombi tarafında ürün gamlarına ekledikleri yeni ürünler ve Warmhaus’a katılacak yeni bayiler ile pazar paylarını yüzde 7’ye çıkartacaklarını söyleyen Warmhaus Genel Müdürü M.Kağan Turan, yerel pazarda duvar tipi yoğuşmalı kazan satışlarıyla da bu alanda ilk 3 firma arasına girerek, önemli bir pazar payı ve ciro elde etmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Dijitalleşmede önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirten M.Kağan Turan, “Gerek çalışanlarımız gerekse tüketiciler, iş ortaklarımız ve tedarikçilerimiz ile olan etkileşimde dijitalleşmeye yapacağımız yatırımlara devam edeceğiz” dedi.
Warmhaus’un 2020 yılının ilk yarısı nasıl geçti? Türkiye pazarındaki konumunuzu nasıl değerlendiriyorsunuz?
2020 yılının üçüncü ayından itibaren koronavirüs salgınının etkisiyle pek çok sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de iç ve dış pazarda daralma yaşandı. Özellikle kamu bankalarının konut faizlerindeki indiriminden sonra inşaat firmalarının stoklarının erimeye başlaması ile ağustos ayı itibari ile toparlanmanın başlayacağını öngörüyoruz. Pandemiden dolayı şu anda 2020 yılı için karar verilen proje veya yatırımların hiçbirisinde bir revize yapmadık. Daha çok çalışarak bu yıl için belirlediğimiz hedeflerimize ulaşmayı planlıyoruz.
Warmhaus olarak bugün Türkiye’de 425 satış ve 117 yetkili servis noktamız ile faaliyet gösteriyoruz. Warmhaus 24 yıllık bir geçmişe sahip. Radyatör üretimi ile başladığımız yolculuğumuza son 4 yıldır cihaz üretimini de ekledik. Radyatörde yüzde 13’lük bir pazar payımız var. Kombi tarafında ürün gamımıza eklenen yeni ürünler ve aramıza katılacak yeni bayilerimiz ile pazar payımızı yüzde 7’ye çıkartacağız. Yerel pazarda duvar tipi yoğuşmalı kazan satışımızla bu alanda ilk 3 firma arasına girerek önemli bir pazar payı ve ciro elde etmeyi hedefliyoruz.
Warmhaus’un orta vadede İngiltere’nin ilk 10’unda olma hedefinde olduğunu okumuştuk. Bu hedeften ve atılan adımlardan bahseder misiniz?
İngiltere dünyanın en büyük 2 pazarından birisi. Bu pazarda kendi organizasyonumuzu oluşturma ve ürünlerimizi satma stratejimiz doğrultusunda; 2017 yılında 3 bin metrekarelik depo ve satış ofisimizi açarak aktif satışlarımıza başlamıştık. Bu pazarın oldukça oturmuş yapısı ve dağıtım kanalının profesyonel yapısı gibi unsurları göz önünde bulundurarak burada 3 yıl boyunca ciddi yatırım yaptık. Radyatör ile başladığımız satışlarımıza kombi ile devam ettik. Panel radyatör satışlarında istediğimiz hıza ulaştık diyebilirim. Kombide ise dağıtım kanalı stratejilerimizde yapacağımız yeniliklerle onda da istediğimiz rakamlara ulaşacağımızı düşünüyorum. İngiltere’nin birçok bölgesinde dağıtım ve servis ağımız bulunuyor. Bayilerimiz kanalıyla satışlarımızı gerçekleştiriyoruz. Konjonktürden dolayı planlamamamızda bazı gecikmeler yaşandı. Ancak yeni bölgelere yayılarak yeni bayilikler kanalıyla tüm İngiltere’de dağıtım yapacak seviyeye çıkmayı ve orta vade de ilk 10’da yer alma hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum. Bu yıl için ise 2019’a oranla satışlarımızda yüzde 10 büyüme hedefimiz var.
Kombi sektörünün ihracat yaptığı trend ülkeler arasında Çin ilk sıralarda yer alıyordu. Warmhaus açısından da önemli bir pazardı. Şu anda bu konuda nasıl bir strateji uyguluyorsunuz?
Çin odak ülkelerimizin arasında en önemlilerinden birisi. Fakat pandemi nedeni ile Çin pazarında da daralma yaşandı, Türkiye’den gerçekleşen ihracatta da düşüş oldu. İhracatçılar Birliği’nden aldığımız rakamlara göre ilk 6 ayda Türkiye’den Çin’e yapılan ihracat rakamlarında yaklaşık yüzde 60 küçülme var. Çin pazarında ise yaklaşık yüzde 19’luk daralma söz konusu. Bu dönem geçtikten sonra bu pazarın tekrar toparlanacağını ve dünyanın en önemli 3 pazarından birisi konumuna tekrar kavuşacağını düşünüyorum. Çin rekabetin yoğun olduğu bir pazar. Burada 4 yıldır radyatör satışı gerçekleştirmekteydik. Bu yıl ilk kombi ihracatımızı yaptık. Buradaki çalışmalarımızı yoğun şekilde devam ettiriyoruz. 2019 yılında ISH Pekin’de yapılan ISH Çin ve CIHE Fuarı’na katılarak kombi, kazan ve radyatörden oluşan ürün gamımızı ziyaretçilerin beğenisine sunduk. Özellikle kendi sınıfında dünyanın en küçük kombisi olan MinerWa’ya ilgi büyük oldu. Orta ve üst segment tüketici pazarında bu ürünümüz ile farklılaşacağımızı düşünüyorum. Çin’de büyüyen yoğuşmalı kombi pazarında çok kısa sürede Warmhaus markalı ürünlerimiz ile bilinen ve tercih edilen bir marka olma hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum.
Warmhaus’ da yerli üretim yapan ve milli sermayeye katkı sunan şirketler arasında yer alıyor. Yerli üretim yapan firmaların önümüzdeki dönemde sektörel anlamda ne tür ayrıcalıkları olacağını öngörüyorsunuz?
Covid-19 salgını ve beraberinde ithalatta yaşanan sorunlar yerli ve milli üretimin önemini ortaya çıkarttı. Bundan sonraki süreçte de sadece firmalar değil ülkeler de kendi kaynaklarını kullanarak yerli üretim konusuna ciddi önem verecektir diye düşünüyorum. Tüketiciler de bu konuda son dönemlerde çok bilinçlendi. Tercihlerini yerli üretimden yana kullanıyorlar. Warmhaus bugün yüzde yüz yerli sermaye ile kombi, radyatör ve kazan üreten tek yerli firma konumunda. Tüm ürünlerimizi lisans kullanmadan dizaynından, kalıp tasarımı ve sac aksamlarına kadar kendimiz üretiyoruz. Ürünlerimizde standart elektronik kartların dışında yazılımı Warmhaus Ar-Ge mühendislerine ait olan elektronik kartlarımızı kullanıyoruz.
Ar-Ge ve üretim anlamında ne tür yatırımlar yapıyorsunuz? Önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi planladığınız yeni yatırımlar var mı?
Warmhaus olarak stratejimizi daima inovatif ürünler geliştirme üzerine kurguladık. Bu bağlamda da Ar-Ge yatırımlarımıza hep önem verdik ve bu doğrultuda yaptığımız yatırımlarımızın sonucunda da sektöre pek çok ilki kazandırdık. Kombinin farklı gaz kalitesi ve alev miktarlarında tasarruflu şekilde çalışmasını sağlayan Türkiye’nin ilk elektronik gaz adaptif sistemli kombisini biz ürettik. Akıllı teknolojileri tüketici ve iş ortakları ile buluşturmak ve teknolojiden faydalanarak hizmet kalitemizi yükseltmek için iOS ve Android uyumlu Warmhaus Tüketici, Warmhaus Partner ve Warmhaus Servis uygulamalarını geliştirdik. Geçen yılın sonunda Ar-Ge ekibimiz tarafından yapılan kendi sınıfında dünyanın en küçük kombisi ile kombiyi uzaktan kontrol etme olanağı sunan Wi-Fi akıllı oda termostatı RecoWa’yı piyasaya sunduk. Warmhaus olarak yıllık Ar-Ge harcamamız 2019’da 8 milyon TL oldu. 2020’de ise 10 milyon TL olmasını öngörüyoruz. Üretim tarafında bu yıl radyatör hattımızı 3’ten 5’e çıkartarak yüzde 60 kapasite artışı sağladık. Bu hatları iki yıl içerisinde devreye alarak real üretim miktarımızı artırmayı hedefliyoruz.
Şirketlerin dijitalleşmesi artık tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yükselen trendler arasında yer alıyor. Siz dijitalleşme çalışmaları kapsamında neler yapıyorsunuz?
Pandemi süreci şirketlerin dijitalleşme konusunda önemli adımlar atmaları gerektiğini bize gösterdi. Gerek çalışanlarımız gerekse müşteriler ve tedarikçilerimiz ile olan etkileşimde dijitalleşmeye yapılacak her türlü yatırımın değeri bir kez daha ortaya çıktı. Biz bu doğrultuda çalışmalarımıza uzun süredir devam etmekteydik. Bu yıl da bu kapsamda önemli bir yatırımımız daha oldu ve SAP Dijital Dönüşüm Projesi’ni başlattık. 2021 yılında tamamlanması planlanan projemiz ile tüm iş süreçlerimizi uçtan uca tek bir sisteme taşıyor olacağız. Üretimden ürünün müşteriye teslimatına teslimattan satış sonrası hizmetlere kadar bütün süreçleri entegre ederek verimliliğimizi artırmayı, ürün ve hizmet kalitemizi daha da artırarak müşteri memnuniyetini en üst seviyeye getirmeyi hedefliyoruz. Şirketimizde dijitalleşme yönünde başlattığımız çalışmalara daha da fazla ağırlık vererek sürdüreceğiz.
Warmhaus’un varsa yeni ürünlerinden veya ürün çalışmalarından bahseder misiniz?
2019 yılı sonunda ürün gamımıza eklenen iki ürünümüz var. Tasarımı ve yazılımı tamamen Ar-Ge ekibimize ait olan ve bugüne kadar iF DesignAward, Design Turkey ve RedDotAwards gibi önemli tasarım ödüllerine layık görülen kapasitesiyle dünyanın en küçük kombisi MinerWa ve kombiyi uzaktan kontrol etme olanağı sunan Wi-Fi Akıllı Oda Termostatı RecoWA. Bu iki ürünümüze olan ilgiden çok memnunuz. Müşterilerimizin ihtiyaçları, yeni neslin tüketim alışkanlıkları ve teknolojideki gelişmeleri göz önünde bulundurarak ürün geliştirme çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ürün ve hizmet kalitemizi her zaman en üst düzeyde tutarak, ihtiyaç duyulan her anda, her yere ve herkese kaliteli, güvenli ve tasarruflu sıcaklık ulaştırmak misyonumuzu temel alarak ürün geliştirme süreçlerimizi yönetiyoruz. Orta vadede yeni inovatif ürünlerin, kombi içindeki komponentlerin üretimi, üzerinde çalıştığımız projeler arasında yer alıyor. Uzun vadede yenilenebilir enerji ve soğutma alanında yeni ürünlerimiz olacak.
Warmhaus markası kombi üretimine 2016 yılında başlamıştı. Bugüne kadar olan süreçte nasıl bir satış grafiği elde ettiniz? Hedeflerinize ulaştığınızı söyleyebilir miyiz?
Bireysel ısıtma alanında kombi ürünlerimiz bize hedeflediğimiz büyümeyi sağladı. 3 yıl gibi kısa bir sürede Warmhaus markası ile 20 ülkeye kombi ihracatı yapar duruma geldik. Kombi pazarını domine eden İtalya ve Almanya’da Warmhaus markamızla distribütörlerimiz üzerinden kombi satışımız bulunuyor. Bu yıl kombi ihraç ettiğimiz ülke sayısını 25’e çıkarmayı planlıyoruz İç pazarda kombi satışlarında üretime başladıktan sonra 3 yıl gibi kısa bir sürede yaklaşık yüzde 4.5 pazar payına ulaştık. 2020 yılında pazar payımızı artırmak ve yeni iş ortaklarımız ile bulunmadığımız bölgelere giriş yapmayı hedefliyoruz.
İhracat konusundaki yol haritanızdan bahseder misiniz? 2019 yılında hangi pazarlara giriş yaptınız? 2020 yılında yurtdışı pazarlar konusunda neler yapmayı planlıyorsunuz?
Warmhaus markası ile 35 ülkeye kombi ve radyatör satışı gerçekleştiriyoruz. Ciromuzun yüzde 60’ı ihracattan geliyor. 2019 yılında Baltık Ülkeleri ve Hollanda pazarına giriş yaptık, İrlanda pazarında ise büyüyoruz. Doğu Avrupa ülkeleri de odak pazarlarımız arasında yer alıyor. İspanya, İtalya ve Benelüks ülkelerinde Warmhaus markalı ürünlerimiz ile büyümeye devam edeceğiz. Türk mühendis ve tasarımcılarımızın oluşturduğu Ar-Ge ekibi ile ürünlerimizi geliştirerek Warmhaus markalı ürünlerimiz ile global pazarlardaki yerimizi güçlendirmeyi amaçlıyoruz.
Warmhaus’un 2020 ve sonrasındaki hedeflerinden bahseder misiniz? Ne gibi gelişmelere tanıklık edeceğimizi öngörüyorsunuz?
Yüzde 100 yerli sermaye ile üretilen ürünlerimizle globalleşme stratejimiz kapsamında ve Turquality programından da aldığımız destekle ihracat oranımızı büyütmeyi, ürünlerimizi daha fazla tüketiciyle buluşturmayı, global markalaşma sürecini hızlandırmayı, doğal gazın ulaştığı her noktada olmayı hedefliyoruz. Rekabetçi ürün gamımız, dijital altyapımız ve fark yaratan hizmetlerimiz ile büyüyeceğiz. Dijitalleşmede önemli yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Gerek çalışanlarımız gerekse tüketiciler, iş ortaklarımız ve tedarikçilerimiz ile olan etkileşimde dijitalleşmeye yapacağımız yatırımlara devam edeceğiz. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalarla sektörde örnek olacağımıza inanıyorum.