İSKİD İklimlendirme Zirvesi, 5 Mayıs Pazartesi günü, Hilton Bosphorus Convention Center’da 400’ün üzerinde sektör temsilcisi, bakanlık temsilcileri, mimar ve akademisyenin katılımı ile gerçekleşti.
İklim Değişimine Ne Kazar Hazırız?
“İklim Değişiyor, Siz Değişime Hazır mısınız?” temasıyla 5 Mayıs Pazartesi günü Hilton Bosphorus Convention Center’da organize edilen zirvede; iklimlendirme sektörü, ihracat, uluslararası ticarette yeni dönem, sektör istatistikleri, sınırda karbon, F-Gaz, eko-dizayn kriterleri, test, laboratuvar ve sertifikasyon süreçleri, ülkemizde ve Avrupa’da uygulanan yeşil teşvikler gibi sektörün gelişimi için önemli konular, sektör ve bakanlık temsilcilerinin katıldığı panellerde gündeme alındı. EHPA (Avrupa Isı Pompası Derneği), Eurovent Sertifikasyon (Eurovent Certita Certification) gibi iklimlendirme sektörünün Avrupa’daki önemli dernek ve sertifika kuruluşları da sunumları ile Zirve’de yer alarak Avrupa ülkelerindeki güncel gelişmeleri Türkiye sektör temsilcileri ile paylaştılar.

İklimlendirme Zirvesi’nde başlangıç konuşmasını yapan İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Korun, sektörün temel sorunlarını ele alacak ve ilgili paydaşları bir araya getirecek bir organizasyona uzun süredir ihtiyaç duyulduğunu belirterek zirve programının İSKİD komisyonlarının titiz çalışmalarıyla hazırlandığını ifade etti. Korun, iklim değişikliğinin etkilerinin giderek arttığı bir dönemde, iklimlendirme sektörünün stratejik önemiyle hızlı bir dönüşüm içinde büyüdüğünü vurgulayarak bu platformun, sektörün sağlıklı gelişimi için önemli bir fırsat sunduğunu söyledi.
Tüm gün boyunca dört panel hâlinde gerçekleştirilen İklimlendirme Zirvesi’nin ilk oturumu, İSKİD Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Tuncay’ın moderatörlüğünde, Türkiye İklimlendirme Sektör Özeti ve Rakamları, Sektörel Büyüme için Çözümler ve Uluslararası Ticarette Yeni Dönem başlığıyla gerçekleşti. İSKİD’in sektör istatistiklerine değinen Korun, 2025 yılında dünya genelinde konut ve endüstriyel klima satışlarının toplamda 161 milyon adede ulaşmasının beklendiğini belirtti. Türkiye’de ise; 2024 yılında 2,5 milyon adedi iç satış, 800 bin adedi ihracat olmak üzere toplamda 3,3 milyon split klima satışı gerçekleştirildiğini ifade etti. Bu rakamın 2,2 milyon adedinin yurt içinde üretildiğini 1,1 milyon adedinin ise, ithalat yoluyla karşılandığını vurguladı.
Geleceğin İklimcilerine Burs Desteği
İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal ise, “İSİB olarak 2025 yılı ihracat hedefimizi sektörümüzün büyüme potansiyeli, küresel piyasalardaki trendleri göz önüne alarak 7,8 milyar dolar olarak belirledik.” dedi. Şanal, ilk kez İklimlendirme Zirvesi’nde açıkladığı, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ile yapılacak protokol kapsamında, iklimlendirme sektörüyle ilgili akademik bölümleri tercih edecek öğrencilere, sektörümüzde faaliyet gösteren firmaların desteğiyle burs sağlanacağını belirtirken protokol ile daha fazla gencin sektörü tercih etmesinin teşvik edileceğini ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün temin edilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

OAİB Devlet Yardımları 2. Şubesi Şefi Simla Garip Kaya; yurt dışı pazar araştırma, marka tescil, birim kira ve tanıtım destekleri; OAİB Devlet Yardımları 1. Şubesi Uzmanı Cansu Sütlüoğlu; yurt içi ve yurt dışı fuar destekleri, pazara giriş belgesi desteği, küresel tedarik zinciri desteği konularında bilgiler paylaştı. Sınırda karbon düzenlemesi konusunda bilgiler paylaşan Ticaret Bakanlığı, AB Tek Pazar ve Yeşil Mutabakat Dairesi Başkanı Gülizar Yavaş, “AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, yeşil mutabakat hedeflerine ulaşılması için getirilen önemli bir ticaret ve iklim politikası aracıdır. 2026 sonrasında tam uygulanacak olan bu mekanizma karbon maliyetini sadece AB içinde değil, dışarıdan gelen ürünler için de geçerli hâle getirmeyi amaçlıyor.” dedi.
Moderatörlüğünü İSKİD Üyesi Arel Arsoy’un yaptığı ikinci oturumda sektörün laboratuvar test süreçleri konusu, Bağımsız Bir Test Laboratuvarımız Olsaydı başlığı ile işlendi. TSE Marmara Bölge Laboratuvarlar Grup Başkanı Volkan Erginer, kanalsız fancoil ürün grubu için 2025 yılı başında TSE ile Eurovent Sertifikasyon arasında bir protokol imzaladığını, üreticilerin ürünlerini TSE laboratuvarlarında test ettirip Eurovent Sertifikası almak için başvurabileceklerini paylaştı. Ayrıca klima ve ısı pompası ürün grupları için de Eurovent ile görüşmelerin başladığını, sürecin olumlu ilerlediğini ve tamamlandığında sektörle paylaşılacağı bilgisini verdi. Eurovent Sertifikasyon Başkanı Sylvain Courtney ise, Eurovent Sertifikasyonu ve sertifikalı ürünlerin avantajı konusunda bilgiler paylaştı
Yeşil Dönüşüm ve Destekler
İkinci panelin ikinci oturumunda, İklimlendirme Sektöründe Uyulması Gereken Çevreci Mevzuatlar başlığında bilgiler paylaşıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanlığı Sera Gazı Emisyonları Daire Başkanı Volkan Polat, florlu sera gazı ıslah tesislerinin işlevselliğine yönelik olarak sektör ve Bakanlığın ilgili birimleri olan İzin ve Lisans Dairesi ile Atık Yönetimi Dairesi Başkanlıklarıyla birlikte yürütülen mevzuat çalışmasının kısa süre içinde yayımlanacağını belirtti. Sanayi Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Makine ve Elektronik Sanayi Daire Başkanı Fatih Özçınar, Eko-Dizayn Kriterleri konusunda bakanlığın çalışmalarından bahsetti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Otomotiv, Enerji ve İthalat Dairesi Başkanı Ozan Emrah Gök, Piyasa Gözetim ve Denetiminin önemi ve işleyişi ile ilgili bilgiler paylaştı.
İklimlendirme sektöründe yeşil dönüşüm ve destekler konusunda bilgi veren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Program Yönetimi Dairesi Başkanı Nazlı Saylam Bölükbaş, yeşil dönüşüm destek programı kapsamında desteklenmeye uygun görülen firmalara, Yeşil Dönüşüm Merkezi Unvanı verileceğini, bu unvan ile firmaların yeşil finansman olanaklarından yararlanabileceğinin altını çizdi.
Enerji Tüketimini Düşürme Hedefi
Moderatörlüğünü İSKİD Üyesi Arslan Çağlayan Gürel’in yaptığı, Isı Pompaları konulu üçüncü oturumda ise; EHPA Politikalar Sorumlusu Milagros GARCIA, Avrupa ısı pompası pazarı ve gelişimi konusunda bilgiler paylaştı. Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanlığı, Grup Koordinatörü Burhan Güldibi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile birincil enerji tüketimini 2030’a kadar %16 azaltmayı hedeflediklerini ve enerji verimliliği destekleri ile yapılacak yatırım bedellerinin, %30 oranında hibe olarak karşılanacağını söyledi.
SHURA Enerji Dönüşüm Araştırma Koordinatörü Hasan Aksoy, Türkiye’de ısı pompalarının önemi ve potansiyeli; İSKİD Üyesi, İklimlendirme ve Enerji Uzmanı Hakan Harman yenilenebilir enerji destekli ısı pompaları ile binalarda sıfır enerjiye geçiş; Mekanik Proje Genel Müdürü Hamit Mutlu ise, ısı pompalarında yüksek verimli uygulamalar ve tasarım kriterleri konusunda bilgiler paylaştı.

Mimari Tasarımda İklimlendirme Konferansı
Mimari Tasarımda İklimlendirme Konferansı 8. kez organize edildi.
Mimari Tasarımda İklimlendirme Konferansı’nın 8.’si bu yıl İklimlendirme Zirvesi kapsamında, Nefes Alan Yapılarda İklimlendirme başlığıyla gerçekleşti.
Bütünleşik tasarımın önemine vurgu yaparak farklı disiplinlerden isimlerle mimari tasarımda iklimlendirmenin dünü, bugünü, yarınını konuşmayı ve enerji ekonomisi ile ilişkisini birlikte ele almayı hedefleyen, Nefes Alan Yapılarda İklimlendirme panelinin moderatörlüğünü ünlü gazeteci, sunucu Mesut Yar yaptı.
Merkezi İklimlendirme Sistemleri Komisyon Başkanı Merve Selviboy, mimar ve mühendislerin birlikte çalışmalarının bütünleşik tasarıma olumlu etkisini vurguladı. Baraka Mimarlık firmasından ödüllü mimar Abdurrahman Çekim, örnek proje uygulamalarıyla çevreyle uyumlu mimari tasarım ve ürün kullanımının öneminden bahsetti. Akım Mühendislik firması sahibi Süleyman Akım, tarihteki kullanım örnekleriyle geçmişten günümüze mekanik tesisatın önemi konusunda bilgiler paylaştı. ERKE Sürdürülebilir Bina Tasarım Danışmanlık firması, LEED Danışmanı Cemil Yaman, LEED Sertifikasyon Sisteminde Mekanik Konular başlığı ile bir sunum gerçekleştirerek sürdürülebilir bina tasarımında sertifikaların önemini katılımcılarla paylaştı.
İSKİD İklimlendirme Zirvesi, paneller sonrası organize edilen kokteyl ile son buldu.
İSKİD Nedir?
Dernek 1992 yılında Türkiye’de iklimlendirme, soğutma ve klima cihazları imalatçısı ve/veya ithalatçısı olan üyeleri arasında iş birliğini sağlayarak üyelerin sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapmak amacıyla kurulmuştur. Klima tüketicileri ile firmalarının haklarını ulusal ve uluslararası düzeyde koruyarak ülkenin ısıtma, soğutma klima ihtiyaçlarının karşılanması sırasında çevreye duyarlı ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak faaliyetlerde bulunmaktadır. Toplumun yaşam kalitesini artıran çalışmalarında; sektörü çevreyi gözeten, yenilikçi, güvenilir, rekabetçi nitelikleriyle gerek yurtiçinde gerekse yurt dışında saygın ve öncü bir konuma taşımak için faaliyetler yürütmektedir.




