Baymak Ürün Grup Müdürü Can ERDOĞAN
“Baymak olarak, tüketicilerine büyük verimlilik sağlayan ısı pompası kullanımını ülke çapında yaygınlaştırmak için adımlar atıyoruz”
“Baymak olarak, 50 yılı aşkın geçmişimiz ve ısıtma sektöründe yüzde 14 pazar payı ile ana oyuculardan biri durumundayız. Her yıl daha yenilikçi ve rekabetçi ürünler ile en az seviyede enerji kullanarak iklimlendirme yapabilen, bu sayede çevreye duyarlı olmanın yanında tasarruflu ürünler geliştirmeye devam ediyoruz.
Ülkemiz, Paris İklim Anlaşması’ndan doğan yükümlülükleri yerine getirmek için belirlenen ‘2053 yılı için sıfır emisyon’ hedefine odaklanmış bulunuyor. Karbon emisyonunun azaltılması için tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de fosil yakıtların kullanımının azaltılması ön görülüyor. İklimlendirme ihtiyaçlarının karşılanması için alternatif çözümlere odaklanılması sayesinde özellikle ısı pompası gibi verimli elektrikli cihazların yaygınlaşacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca, CO2 salımının azaltılması için öne çıkabilecek teknolojilerden biri de hidrojen gazının doğal gazın yerine kullanılması. Yakın gelecek trendlerinden olacak bu enerji dönüşümü, iklimlendirme sektörünü ve dolayısı ile bizi de yeniden konumlandırıyor ve ürün gamlarının ve tasarımların yenilenebilir enerji sistemlerine doğru kaymasını sağlıyor. Bu yılın başında devreye alınan ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile 5000 m2 ve üzerinde yapı inşaat alanına sahip binalarda, birincil enerji kaynağının %5’i oranında yenilenebilir enerji kullanımına sahip olma zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda yenilenebilir enerji sistemleri arasında yer alan ısı pompalarının daha da yaygınlaşacağını söyleyebiliriz.
VRF sistemleri genel olarak havadan havaya ısı pompası sistemleri olarak bilinir. Isı pompası dediğimizde ise daha çok havadan suya (hava kaynaklı), sudan suya (su kaynaklı) ve topraktan suya (toprak kaynaklı) ısı pompası ürünlerini anlarız. Bu sebeple VRF ve havadan suya ısı pompaları arasında bir karşılaştırma yapmak daha doğru olur. Benzer teknolojileri barındıran her iki üründe de bir soğutma çevirimi (kompresör, soğutucu akışkan, genleşme valfi, evaporatör ve kondenser) bulunur. VRF ve ısı pompası cihazlarının kullanım alanları ve ilk yatırım maliyetleri nedeniyle farklılıkları söz konusudur. Proje konsepti, kullanım tipi gibi konulara göre iki sistemin avantajları ve dezavantajları mevcuttur.
VRF sistemleri Türkiye pazarında genel olarak öncelikle soğutma için kullanılır. Bazı projelerde ise hem soğutma hem de ısıtma için kullanılır. Uygulama örneklerine ve talebe baktığımızda ısı pompaları ise öncelikli olarak ısıtma amaçlı tercih edilen ürünlerdir. Isıtmanın yanı sıra soğutma ve boyler entegrasyonu ile hem iklimlendirme hem de kullanım sıcak suyu üretiminde de kullanılması nedeniyle bireysel kullanıcıya tam çözüm sunar.
Özetle; VRF sistemleri daha çok doğrudan hava koşullandırmada kullanılırken, ısı pompası sistemleri ise çevrimdeki suyu ısıtıp soğutarak gerekli iklimlendirme ve kullanım sıcak suyunu hazırlayan sistemlerdir. Isı pompaları ayrıca özel tasarım ürünler sayesinde havuz ısıtma soğutma ve sadece kullanım sıcak suyu hazırlama gibi çok farklı uygulamalarda da kullanılır. Her iki ürün de güvenli ve konforludur. Ayrıca; temiz enerji kullanıldığı için çevreye duyarlı ürünlerdir. Yapılan yatırım kısa sürede geri döner.
Değişen yaşam biçimi ve alışkanlıklar dört mevsim kullanılan ısı pompalarına olan ilgiyi artırıyor. Baymak olarak, yüksek verimli ısı pompalarının kullanımını ülke çapında yaygınlaştırma konusunda öncü rol oynuyor ve güçlü adımlar atıyoruz. 2022 yılında Türkiye’nin farklı bölgelerinde bayi ve yetkili servislerimize ısı pompası konusunda teorik ve pratik toplam 180 saatin üzerinde eğitimler verdik, sadece ısı pompası konusunda hizmet veren uzman yetkili servisler oluşturduk ve tüketicilerimize sunduğumuz desteği güçlendirdik.
Türkiye’de ısıtma sistemlerinde enerji kaynağı olarak genel anlamda doğal gazın hâkim olduğunu görüyoruz. Bireysel çözüm olduğunda kombi, merkezi sistem gereksinimlerinde duvar tipi yoğuşmalı kazanlar Türkiye pazarında yaygın bir şekilde kullanılıyor. Avrupa ülkeleri, gerek karbonsuzlaşma politikası gerekse doğal gaz krizi ve Rusya’ya bağımlılık konularından dolayı enerji dönüşümünü gerçekleştirme adımlarını hızlı ve katı şekilde attı. Devlet desteklerinin de artmasıyla birlikte elektrikli cihazların özellikle de ısı pompasının kullanımı son senelerde yaygınlaştı.
Geniş kapasite seçeneği sunan ‘IOTherm’ serisi ile 8 – 30kW monoblok ısı pompaları ve 8 – 16 kW split ısı pompaları seçeneklerimizi tüketicilerimize sunuyoruz. Yeni nesil DC inverter kompresör teknolojisi ve R32 gazı sayesinde, daha sessiz ve verimli çalışan ve haftalık otomatik lejyonella koruma fonksiyonuna sahip IOTHerm serisi ısı pompaları özellikle müstakil evler, daireler ve villa tipi sıcak su hazırlama, ısıtma ve soğutma kullanımları için son derece uygun. Ayrıca, daha çok yüksek miktarda sıcak su ihtiyacı bulunan, otel, pansiyon veya işyeri gibi projelerde kullanılan 19-38 ve 45 kW kapasiteli su ısıtma ısı pompaları da ürün gamımızda bulunuyor. Havuz suyu ısıtması için kullanılan Pool X serisi ürünlerimiz ile gerek bireysel çözüm gerekse otel ve SPA merkezlerinin ihtiyaçları karşılanabiliyor.
Önümüzdeki süreçte ısı pompası ve PV (fotovoltaik panel) sistemlerinin de içinde bulunduğu yenilebilir enerji sistemlerinin çok daha ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte mevcut doğal gazlı kombi kullanılan eski binalarda hibrit ısı pompalarının kullanılmaya başlanacağı hibrit çözümlerin kullanımının artacağını öngörüyoruz.
Enerji dönüşümünün liderlerinden biri olan BDR Thermea Group, tüm Avrupa’da artan ısı pompası talebini karşılayabilmek için, üretim kapasitesini artırıyor. Grubumuzun ısı pompası üretim üssü olan De Dietrich fabrikasında hem split hem monoblock hem de ikincil ısı kaynağı olarak kombiyi kullanan hibrit model ısı pompaları üretiliyor.”