“Gerçekleştirdiğimiz birçok TÜBİTAK projesi, ulusal ve uluslararası patentler ile Ar-Ge altyapımızı güçlendirdik”

TURAŞ Gaz Armatürleri Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan TURHAN

Gerçekleştirdiğimiz birçok TÜBİTAK projesi, ulusal ve uluslararası patentler ile Ar-Ge altyapımızı güçlendirdik”

“Yenilikçilik, uzun süredir Turaş’ın kullandığı metotlardan biri. Turaş’ın çok gelişmiş bir patent kültürü var. Bunun meyvelerini, her sene tescillenmiş patent sayımızla Ar-Ge merkezleri sıralamasında ilk 10’da yer alarak görüyoruz. Bizim için büyük gurur kaynağı. Patentler, ürünlerimizi ve proseslerimizi koruyabildiğimiz en iyi metodumuz. Özgün ürünleri kendine has proseslerde üreterek, pazarda yüksek rekabet gücü edinebiliyoruz ve doğal olarak kazanç elde edebiliyoruz. Önemli bir diğer nokta ise yenilikçi ürünleri sistematik olarak yaratabilmek ve böylelikle teknoloji lideri haline gelerek, pazara yön verebilmektir. Dolayısı ile yenilikçi ve özgün ürünler, sadece yaratıcısı olan firmalar için değil, hitap ettiği pazar ve her aşamadaki kullanıcısı için de önemlidir. Ar-Ge çalışmalarımıza 1999 yılında başladık. 2005 yılından başlayarak patent odaklı bir Ar-Ge stratejisi uyguluyoruz. Tüm projelerimizin çıktılarından birinin en az bir patent olmasını hedefliyoruz. Gerçekleştirdiğimiz birçok TÜBİTAK projesi, ulusal ve uluslararası patentler ile Ar-Ge altyapımızı güçlendirdik. 2017 yılında Ar-Ge merkezi olarak tescil edildikten sonra, 2020 yılı Ar-Ge merkezleri yıllık performans endeksinde 915 Ar-Ge merkezi içinde 50. sırada, kendi ölçeğimizdeki 623 firma arasında 11. sırada yer aldık. Turkishtime’ın Ar-Ge merkezinde alınan ulusal patent sayısı sıralamasında 2020 yılında 7. Sırada yer aldık, 2021 yılında ise bir basamak yükselerek 6. sıraya yerleştik. Faaliyet gösterdiğimiz beyaz eşya sektöründe yüksek bir rekabet vardır ve bu rekabet ortamı yoğunlukla tasarıma dayalıdır. Dolayısı ile beyaz eşya sektörüne komponent sağlayıcı olarak güçlü tasarımlara sahip olmak ve korumak kritiktir. Biz de yenilikçi tasarımlarımızı patentlerimizle koruyarak büyümeye devam ediyoruz. Patent odaklı çalışarak bu sıralamalarda yer aldığımızda anlıyoruz ki; Ar-Ge stratejilerimiz uluslararası seviyelerde, yenilikçiliği sistematik bir şekilde sürdürebiliyoruz,  müşterilerimize özel ürünler sağlıyor ve böylelikle pazarda onların da rekabet gücüne katkıda bulunuyoruz. Üzerinde çalışmakta olduğumuz yeni ürünlerimizde de benzer şekilde patentlediğimiz tasarımları kullanarak büyümeye sağlıklı bir şekilde devam edebileceğiz. Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz yeniliklere örnek olarak benzersiz bir çalışma tekniğine sahip olan 9 kademeli gaz musluğumuzu gösterebiliriz.

Pazarda başarılı olabilmek için doğru bir ürün karmasına sahip olmak son derece önemli. Özellikle rekabetin yoğun, müşteri beklentilerinin çeşitli olduğu ve hızlı değişen bir sektörde kısıtlı bir ürün yelpazesi ile rekabetçi olmak neredeyse imkânsız. Geniş ürün çeşitliliğine ve doğru ürünlere sahip olabilmek için uzun vadeli planlama yapmak işin başlanması gereken noktasıdır. Önümüzdeki senelerde hangi ürünlere sahip olmamız gerektiğini doğru bir şekilde belirleyip, ürün stratejilerini oluşturup, yeni ürün geliştirme projelerimizi ve tümünü destekleyecek olan Ar-Ge altyapımızı hedeflerimize göre oluşturuyoruz. Bu noktada sadece teknoloji takipçisi olmayıp, teknolojiyi yaratan olmak da bizi güçlü kılan yönlerimizden biri. Müşteri ihtiyaçlarını yaratıp pazara yön verebilen bir organizasyon olmak için çalışıyoruz. Yeni ürün grupları yaratarak çalışma alanımızı genişletme kararları alınmıştı ve geliştirme çalışmaları kademeli olarak ilerlemektedir. Bir kısmı ise endüstriyelleştirme seviyesinde. Bu ürünler için yeni bir fabrika inşası da geçtiğimiz günlerde başladı.

2022’nin ikinci yarısı, beyaz eşya sektörü için de zor idi. Özellikle 2021’deki hızlı yükselişten sonra yaşadığımız yavaşlama birçok firmayı etkiledi. Bu durum, maliyet düşürme ihtiyaçlarını ve ikame ürün ihtiyaçlarını şiddetlendirdi ve hızla cevap vermek gereği ortaya çıkardı. Turaş olarak, hem geniş ürün yelpazemiz hem de hızlı aksiyon alma becerilerimiz ile zor geçirilen bir dönemde müşterilerimize yardımcı olabildiğimizi düşünüyoruz. Bu süreç elbette yeni ürün ihtiyaçlarının da doğmasına vesile oldu ve birçok proje başlattık. Önümüzdeki aylarda bu projelerin çıktılarını da pazara sunaya başlayacağız.

Önümüzdeki dönemde yapacak olduğumuz yatırımları birkaç farklı şekilde ele alabiliriz: Turaş, bir süredir kazandığı ivme ile büyümeye devam ediyor. Mevcut ürünlerimize çok daha fazla talep gelmeye başladı. Bu nedenle ilk olarak mevcut ürünlerimizin üretim kapasitesini arttırmak için yapılan yatırımlarımız devam ediyor. Hem yeni hatlar açıyor hem de mevcut hatlarımızdaki kapasiteyi arttırabilmek için çalışıyoruz. İkinci olarak, yeni ürünlerimiz için yaptığımız yatırımlar meyvelerini vermeye başladı. Kısa süre içinde endüstriyelleştirme çalışmaları tamamlanacak ürünlerimiz müşterilerimizde kullanılmaya başlanacak. Yeni ürünler, aslında içinde bulunduğumuz döneme ait bir olgu değil, sürekli devam eden bir süreç. Bu süreçte zaman içinde birçok ürün doğuyor, yaşıyor ve pazardaki ömrünü tamamlıyor. Bildiğiniz gibi buna ürün ömür döngüsü deniyor. Bizim ürünlerimizin hayatı da benzer şekilde yönetiliyor. Dolayısı ile stratejilerimizle uyumlu olacak şekilde yeni ürünler tasarlanıyor, yeni yatırımlarla endüstriyelleştiriliyor ve pazara sunuluyor. Ek olarak, teknoloji geliştirme ve yeni ürün tasarım süreçlerimizi yenileyerek geliştirdik. Özellikle teknoloji geliştirme yönünde daha verimli ve sistematik bir çalışma ile sürekliliğimizi sağlayacağımızı düşünüyoruz.”

Önceki İçerik“Dijitalleşme başlığı altında çalışmalarımız var”
Sonraki İçerikMitsubishi Heavy klimalar hediyeleriyle geliyor