VERİMDER’den enerji tasarrufu vurgusu

 

Her geçen gün azalan enerji kaynaklarımızı daha verimli kullanabilmenin yollarına ilişkin farkındalık oluşturmayı temel misyon olarak belirleyen Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER, Denizli’de gerçekleştirdiği 26. toplantısında yapılarda enerjinin daha verimli kullanılabilmesi için yapılacaklara dikkat çekti. Dalmaçyalı sponsorluğu ve Denizli Ticaret Odası işbirliği ile gerçekleştirilen toplantının ana gündem maddesi yapılarda enerji verimliliği oldu.

 

Kurulduğu günden bu yana enerji verimliliği alanında faaliyetler gösteren Yapılarda Enerji Verimliliği – VERİMDER, enerji verimliliği alanında vatandaşları bilgilendirmek ve bu alanda güçlü bir farkındalık oluşturmak hedefiyle başlattığı Anadolu Buluşmaları toplantılarının 26.’sını Denizli’de gerçekleştirdi. Bugüne kadar binlerce kişiye enerji verimliliği hakkında bilgiler veren VERİMDER, Denizli toplantısını kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat-enerji sektörleri ve kanaat önderlerinin de yoğun ilgisiyle gerçekleştirdi.

 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan: “Ülkelerin tam bağımsız olabilmesi enerji bağımsızlığından geçiyor”

 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli’de gerçekleşen VERİMDER’in 26. toplantısında yapmış olduğu açılış konuşmasında şu sözleri aktardı: “Bugün burada şehrimiz, ülkemiz, dünyamız ve geleceğimiz için önemli bir toplantı gerçekleştiriliyor. Enerji dünyada çok kıymetli. Bugün baktığımızda savaşların, mücadelenin temeli enerji… Ayrıca enerji silah olarak da kullanılmak zorunda kaldı. Ülkelerin tam bağımsız olabilmesi, hayatına tek başına devam edebilmesi için enerji bağımsızlığına kavuşması gerekiyor. Üretmek, maliyetli ve zahmetli. Eğer doğru enerji üretemezseniz, karbon ve emisyon alanında çevreye birçok olumsuzlukları beraberinde getirirsiniz. Vahşi tüketim, düşüncesizce kullanım, teknolojiyi kullanmadan ısıtmak – soğutmak, diğer enerjileri kullanmak ülkemizi ve dünyamızı başka boyuta getiriyor. En ucuz enerji, en temiz enerji kullanılmayan, tasarruf edilen enerjidir.”

 

VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, “Enerjiyi artık sanayiden çok yapılarda kullanıyoruz”

 

Enerji verimliliği ve tasarrufuna ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla Türkiye’yi karış karış gezdiklerini aktaran VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin yaptığı konuşmada şunları aktardı: “Türkiye’de bulunan 20 milyonu aşkın hanenin yüzde 80’den fazlası enerjiyi verimli kullanmıyor. Binalarda enerji tüketimi, sanayiyi geçmiş durumda. Enerjiyi artık sanayiden çok binalarda kullanıyoruz. Kullanılan enerjinin yüzde 40’ından fazlası da binalarda tüketiliyor. Araba alırken yakıtına dikkat ediyoruz ama konut alırken enerji verimliliğine dikkat etmiyoruz. 60 milyar dolar civarındaki enerji ithalatımızın yüzde 40’ı binalarda, konutlarda tüketiliyor. Bu durum maalesef cari açığımızı da büyütüyor. Daha az enerji tüketerek aynı randımanı sağlamalıyız. Enerji verimliliğini 20 milyon civarındaki haneye bölerek ve finansmanını da Dünya Bankası gibi kuruluşlardan sağlayıp ucuza mal edersek senede cari açığımızı 9-10 milyar dolar arasında daraltma imkanımız var.”

 

VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, “Sadece bilinç oluşturmak değil harekete geçmek de önemli”

 

VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz ise konuşmasına VERİMDER hakkında bilgiler vererek başladı. Ardından dünyada ve Türkiye’de özellikle konutlardaki enerji verimliliğinin önemine yönelik açıklamalarda bulunarak, “Dünya şu anda enerji krizinin eşiğinde. Dolayısıyla enerji verimliliği ve tasarruf konuları çok daha öne çıkıyor. Binaların enerji verimliliğinin sağlanması da kritik bir noktaya geldi. Ülkemizde 25 milyon konuttan yüzde 80’e yakının enerji verimsiz olarak imal edildiğini biliyoruz. Binaların enerji verimli hale getirilmediği durumda sürdürülebilir bir geleceğin gerçekleşme şansı söz konusu değil” dedi. En önemli konu başlıklarından birinin iklim olduğuna da dikkat çeken Korkmaz, “2021 yılında Türkiye Paris İklim Anlaşması’nı imzaladı. Bu anlaşma imzalandıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın adı değişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı oldu. Bizim artık bir iklim politikamızın oluşması gerekiyor, çünkü bu anlaşmayı imzalayarak 2030 yılında, mevcut şartlara göre karbon emisyonlarımızı karbon salınımlarımızı azaltmayı taahhüt ettik. Ülkemizdeki sera gazı salınımlarının yüzde 40’a yakını binalardan kaynaklanıyor. Biz binalarımızı enerji verimli hale getirmeden ne o anlaşmanın yükümlülüklerini ne de gelecekte çok daha yaşanır bir ülke ve dünya oluşturma şansımız ne yazık ki söz konusu değil. Bu kapsamda bilinç seviyesi önemli, ancak sadece bilinç oluşturmak değil harekete geçmek de önemli” ifadelerini kullandı.

 

Önceki İçerikİSKİD, iç hava kalitesinin önemine dikkat çekmek için 44. İstanbul Maratonu’ndaydı
Sonraki İçerikİSKİD 30. yılında Anıtkabir ziyareti gerçekleştirdi