Danfoss’un Polonya’daki yeni fabrikası fosil yakıt kullanmadan 45 üretim hattını çalıştırabiliyor

 

Danfoss’un karbon nötr bir gelecek için tasarladığı, elektrikli sistemlerle enerji tasarrufu sağlayan Polonya Grodzisk kampüsündeki yeni fabrikası, fosil yakıt kullanmadan 45 üretim hattını çalıştırabiliyor.

 

Küresel karbon emisyonlarının yüzde 39’una endüstriyel kaynaklı enerji tüketimi neden olurken, Danfoss’un, Polonya Grodzisk’teki kampüsünde yer alan yeni fabrikası karbon nötr bir gelecek için özel olarak tasarlandı. Fabrikanın tüm ısıtma, soğutma, havalandırma sistemleri ve makineleri yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen yeşil enerjiyle çalışıyor, fosil yakıt kullanılmıyor. 13 bin 77 metrekarelik alanıyla Danfoss’un Grodzisk’teki mevcut kampüsünün yaklaşık yüzde 35’ini kapsayan yeni fabrika, şirketi; önümüzdeki iki yıl içinde Grodzisk kampüsünün tamamını karbon nötr hale getirme hedefine daha da yaklaştırıyor.

 

Danfoss Doğu Avrupa Bölgesi Başkanı Adam Jedrzejczak fabrikanın konsepti için; “Aslında en yeşil enerji, kullanmadığımız enerjidir. Bu fabrikada herhangi bir enerji kullanımının arkasında yatan felsefe de bu. Sonuçtan son derece gurur duyuyoruz” dedi. Yeni fabrikada, makinelerin çalışma prensibinden ortaya çıkan ısının tutularak, yeniden kullanılması da dahil ondan fazla enerji tasarrufu formülü geliştirildi. Fabrikanın iklimlendirme sistemi makinelerden gelen ısıyı dönüştürerek, binayı ısıtmak amacıyla kullanılıyor. Bu işlem açığa çıkan sıcak havanın soğuk havayı ısıttığı büyük ısı eşanjörlerinin içinde gerçekleşiyor. Sonuç ise ücretsiz ve daha yeşil enerji kullanımı. Fabrikanın ısı pompaları ve soğutma grupları da enerji tüketimini azaltmada etkili oluyor. Bu gruplar, hava veya sudan gelen sıcağı ya da soğuğu çekerek, konforlu bir iç ortam sıcaklığı sağlıyor. Ayrıca, gerektiğinde makineleri soğutmak için de kullanılıyor.

 

Danfoss Küresel Hizmetler, Gayrimenkul ve Teknik Danışmanlık Başkanı Martin Oredson Haugaard: “Enerji tasarruflu sistemler son derece etkili ve bu etkisini kanıtladı. Örneğin, binanın ısı eşanjörlü iklimlendirme sistemi, makinelerden kaynaklanan ısının yüzde 83’ünü geri kazandırıyor. Bundan daha iyi olamaz” dedi.

Sürdürülebilirliği ‘Core&Clear 2025’ stratejisinin merkezine koyan, Karbondan Arındırma, Döngüsellik ve Çeşitlilik&Kapsayıcılık alanlarında lider pozisyonları alma hedefiyle çalışan Danfoss’un 13 bin 77 metrekarelik alana kurulan yeni fabrikası Danfoss’un Grodzisk’teki mevcut kampüsünün yaklaşık yüzde 35’ini oluşturuyor. Şirketin ayrıca önümüzdeki iki yıl içinde Grodzisk kampüsünün tamamını karbon nötr hale getirme planı bulunuyor. Bu projede de yaklaşım; elektrikli sistemlere geçiş, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı sayesinde enerji verimliliğine odaklanan yeni fabrikayla aynı olacak.

Önceki İçerikDaikin Türkiye, doğru soğutmanin önemine dikkat çekiyor
Sonraki İçerik“Kombi satış adedimiz yüzde 42 arttı”