Fay Mekanik, dış pazara yönelik yeni ürünleri ile ihracat hacmini artırmayı hedefliyor

Son 1 yıllık sürecin tüm sektör için zorlayıcı olduğunu söyleyerek değerlendirmelerine başlayan Nurdan Çolak, “Piyasanın genel şartları itibarıyla iç pazardaki hareketliliğin eskiye nazaran biraz daha durağanlaştığı bir süreçten geçtik. Ancak Fay Mekanik olarak satış anlamında bir hacim kaybı yaşamadık. Aksine satış hacmimizin arttığını söyleyebiliriz. Ürünlerimizin katma değeri ve kalitesi yüksek olduğu için müşterilerimizin bizimle kaldığına inanıyoruz. Bizim en büyük referansımız, ürünlerimizi kullanan müşterilerimiz. Onlar memnun kaldıkça, bu memnuniyetlerini diğerleriyle de paylaşıyor olmalarıdır. Böylece her sene portföyümüze yeni müşteriler eklemekte herhangi bir zorluk çekmiyoruz. İç pazarda ürün maliyetlerinin ve ürün maliyetine etki eden genel maliyetlerin artışına istinaden fiyatlardaki artışlar önümüzdeki dönemde iç pazarda daralmaya yol açacağına inanıyoruz. Bu sebeple ihracatımızın satıştaki payını artırıp, dış pazarlarda rekabete dayalı talepleri karşılamak için üretimdeki maliyet yükümüzü azaltmak gerekiyor. Dış pazarlarda pazarlama aktivitelerimizi artırmamız gerekiyor” dedi.

Nurdan Çolak: “Dış pazarda büyümek ve bir marka algısı oluşturmak adına çalışmalarımız devam ediyor”

Müşteri taleplerine en geç 24 saat içerinde geri dönüş yapmayı prensip edindiklerini belirten Nurdan Çolak, şöyle devam etti: “Bizim dışımızda bir firmadan aldıkları ürünle ilgili sorun yaşadığında bile bizi arayan kişiler var. Onlara bile çözüm odaklı yaklaşıyoruz. Bunun, bizim piyasadaki olumlu imajımızın bir yansıması olduğunu düşünüyoruz. İç pazardaki faaliyetlerimizin yanı sıra, yıllardır özellikle mekanik deprem vanalarında ihracat yapıyoruz ve bu konuda oldukça iyi bir noktadayız. ¾ inch’den 10 inch’e kadar üretim kabiliyetimizin bize verdiği talep avantajı ile dış pazarda da büyümek ve bir marka algısı oluşturmak adına çalışmalarımız devam ediyor.”

“Bu yıl yurt dışı pazarına yönelik ATEX Sertifikalı yeni ürünleri piyasaya sunacağız”

Ar-Ge’ye yönelik çalışmalarının her yıl olduğu gibi bu yıl da devam ettiğini söyleyen Nurdan Çolak, bu konuyla ilgili şu bilgilendirmelere yer verdi: “Selenoid vanalar dışında, deprem vanaları üretiyoruz. Deprem esnasında yangın çıkması, aynı anda 2 afetin meydana gelmesi demek. Deprem olduğunda genellikle yangına engel olunamıyor. Çünkü tedbirler yetersiz kalıyor. Sokak aralarına giremiyorsunuz böylece yangın hızla yayılıyor ve bir binanın yanmasının ötesine geçerek afet haline geliyor. Mal kayıplarının yanında ciddi can kayıpları da yaşanabiliyor. Biz de böylesine büyük riskleri engelleyebilmek için maliyeti düşük, deprem vanaları üretiyoruz. Bu yıl bir filtre ürününü imalatlarımız arasına ekledik. Önümüzdeki yıl ise asansörlere yönelik bir ürünü piyasaya sunmuş olacağız. Mevcut ürünlerimiz de ise güncelleme ve revizyonlara gidiyoruz. Örneğin; selenoid vanaların 8 ve 10 parmak olanlarını , ¾ “ vanaların 6 bar olanlarını bu yıl piyasaya sunduk. Yurt dışı pazarına yönelik ATEX Sertifikalı vana ve bobinler, LVD ve EMC belgeli selenoid bobinli ürünler imalatlarımız bu yıl da sürecek.”

“Deprem hareketlerinde bir artış söz konusu olduğu için Global pazarda deprem vanası satışlarımızda da ummadığımız artışlar söz konusu oldu”

Selenoid vanalarla beraber, doğal gazın olduğu tüm pazarlara girebilme hedefinde olduklarını dile getiren Nurdan Çolak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Selenoid filtre özelinde doğal gazın kullanıldığı tüm pazarlara yönelik çalışmalarımız olacak. Deprem hareketlerinde bir artış söz konusu olduğu için deprem vanası satışlarımızda da ummadığımız artışlar söz konusu. Bu tabi ki insanların deprem konusundaki bilinç düzeyinin artmasıyla da ilgili. Daha önce sipariş almadığımız ülkelerden de deprem vanasına yönelik siparişler alıyoruz. Örneğin; Fransa ve Almanya pazarı küçük hacimlerde de olsa deprem vana siparişleri gelmeye başladı. Bunda ¾’den 10’e çaplarda ve 4 bar’a kadar tüm basınç guruplarında yatay ve dikey ürün çeşitlerimizin taleplere karşılık vermesinin önemli bir katkısı vardır. Tüm dünyanın etkisi altında olduğu deprem riskleri nedeniyle bu satışların önümüzdeki dönemlerde artmasını bekliyoruz. Çünkü yeryüzü hareketleri artmaya başladı ve buna yönelik aşağı yukarı her ülke önlemler almaya çalışıyor.”

Nurdan Çolak son olarak, 2022 ve devamındaki yıllara ilişkin öngörü ve hedeflere şu cümlelerle yer verdi: “Tüm sektör, şu anda tamamıyla ihracata yönelmiş durumda. Ancak ihracat dün başlayıp, bugün başarı elde edebileceğiniz bir alan değil. Bir alt yapınızın olması gerekiyor. Biz de yıllardır ihracat yapan bir firma olarak, kendi alanımızda bu alt yapıya sahip olduğumuzu ve bu alanda başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Bundan sonraki süreçte de hedefimiz ihracat oranlarımızı arttırmak olacak.”

 

Önceki İçerikAldea, endüstriyel ısı pompalarını sera, hayvancılık ve tarım alanlarında müşterilerinin hizmetine sunuyor
Sonraki İçerikMasdaf, içme suyu arıtma tesisleri için sürdürülebilir çözümler sunuyor