Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç KORUN

“2021’de yeni ortaklık ve imalatlar bazında da yeni girişimlerimiz olacak”

 

“55. yılımızı kutladığımız 2020 yılında, pandemi nedeniyle iklimlendirme sektörü zorlu bir yıl geçirdi ve bu süreçte sektörümüzün öncelikleri değişti. Bir konfor ortamı yaratmanın yanı sıra virüslerden arındırılmış taze, temiz hava sunmak ve bunun sürekliliğini sağlamak önceliğimiz oldu. Kapalı alanların havasının güvenliği, artık çok daha büyük önem taşıyor. Özellikle kalabalık grupların bulunduğu restoran, mağaza, hastane, okul, ofis, fabrika, muayenehane gibi birçok alanda hatta evlerimizde de ilerleyen günlerde en çok hava hijyenini konuşacağız. Pandeminin hafiflemesi ve belki de bir gün tamamen hayatımızdan çıkması ihtimallerine karşılık, o güne kadar bu durum ile yaşamaya alışmamız gerekiyor. Yeni normallerimiz kapsamında pazarın en büyük ihtiyaçlarından biri haline gelen taze ve temiz hava için Form Şirketler Grubu olarak biz de yatırımlar gerçekleştirdik. Bu yatırımlarımızın ilk meyvesi antiviral hava temizleme cihazı NEFFES oldu. Ar-Ge ve üretimini yerli olarak yaptığımız NEFFES, Hepa filtre ve UV-C sterilizasyon sistemleri içeren 4’lü korumaya sahip. Üstün teknolojisi sayesinde kapalı alanların havasını virüs, bakteri ve zararlı mikroorganizmalardan arındırarak sağlıklı bir iç ortam sunuyor. Oldukça yaygın bir kullanım alanına sahip olan NEFFES, önümüzdeki dönemlerde en çok gelişme beklediğimiz ürünlerimizin başında geliyor. Bu ürünün, hem yurt içi hem de yurt dışı satışı konusunda çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Öte yandan İzmir fabrikamızda 20 kW’dan 200 kW’a kadar imal ettiğimiz Lennox lisanslı paket klima cihazlarımızın %100 taze hava besleme imkanına sahip olması sebebiyle, bu konuda da ciddi bir artış potansiyeli öngörüyoruz.

Bu sene havaların sıcak gitmesi ve pandemi nedeniyle insanların evde daha çok zaman geçirmek zorunda kalması da split klima satışlarımıza olumlu bir artış olarak yansıdı. Sayıları 60’ı geçen Mitsubishi Heavy konsept mağazalarımızla son derece başarılı kampanyalar gerçekleştirdik. Ayrıca Türkiye’de bir ilk olan klima tipi UV-C Sistemi Safelight’ı da piyasaya sürdük. Genel anlamda çok zor ve değişken geçen 2020 yılı sonunda, yıllık hedeflerimize çok yakın rakamlar ile yılı tamamlamaktayız. Yıl boyunca ilerlettiğimiz yeni gelişmeler kapsamında, 2021 başında sektöre birçok yeni haberimizin olacağını müjdeleyebilirim.

 

2021 özellikle son günlerde gelen aşı haberleri ve tüm dünyadaki değişim rüzgarlarıyla birlikte daha pozitif unsurlar barındırıyor. Form Grup olarak bizler de 2021’de mevcut konumumuzu koruyup, geliştirdiğimiz yeni ürünlerin iç pazardaki penetrasyonunu artırırken, ihracata da odaklanacağız. Bununla birlikte Ar-Ge’ye verdiğimiz öneme paralel olarak, yeni yılda bu alanındaki yatırımlarımıza hız kazandırmayı hedefliyoruz. Ayrıca yeni ortaklık ve imalatlar bazında da yeni girişimlerimiz olacak.

 

Form Şirketler Grubu olarak başta Gürcistan, Azerbaycan, Cezayir gibi yakın çevre ülkeler ve Türki Cumhuriyetler olmak üzere pek çok ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda hem iç pazarda hem de ihracat yaptığımız ülkelerdeki faaliyetlerimizi geliştirmeyi planlıyoruz. Yoğun olarak ihracatını gerçekleştirdiğimiz ürünlerden biri, İzmir’de bulunan fabrikamızda yerli olarak üretimini yaptığımız günışığı aydınlatma ürünümüz. Klima tarafında ise split klima ve VRF en çok ihracatını gerçekleştirdiğimiz ürünler. Klima alanındaki imalatlarımızın daha yeni olması sebebiyle bu ürünler ile ilgili ihracat kapasitemizi arttırma amaçlı çalışmalarımız yoğun olarak devam ediyor.

 

Bu yıl, üretimini gerçekleştirdiğimiz NEFFES Antiviral hava temizleme cihazına da yurt dışından, özellikle de Avrupa ülkelerinden büyük bir ilgi söz konusu. Ürün üzerinde yaptığımız geliştirmeler hala devam ediyor, bunlara bağlı olarak yeni yılda NEFFES’in Form Grup’un ihracatında çok önemli bir kalem olacağını düşünüyoruz.”

Önceki İçerik“2021’de toplam 53 milyon dolarlık beş yatırım ile faaliyetlerimizi hızlandıracağız”
Sonraki İçerik“İhracat yaptığımız ülke sayısını 2021’in sonunda üç rakamlı sayılara ulaştıracağız”