Daikin Türkiye CEO Hasan ÖNDER

Isı pompasının gittikçe daha fazla tercih edilen ürünler olacağını düşünüyorum”

“Son bir yılda yaşanan global gelişmeler ısı pompalarını “geleceğin ısıtma teknolojisi” olarak öne çıkardı. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle başlayan enerji krizi doğal gaz fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasına neden oldu. Bu artışlar pek çok ülkeyi doğal gaza alternatif ısınma yöntemleri aramaya yöneltti. Hava, toprak, deniz, göl ya da yeraltı suyu gibi doğada bulunan enerjiyi kullanan, bu nedenle kullanıcılara maliyet avantajı sunan ısı pompaları bu arayışta tercih edilen cihazların başında gelmeye başladı. Isı pompaları tükettikleri enerjinin yaklaşık yüzde 80’ini ortam havasından veya jeotermal enerjiden elde ediyor ve sadece yüzde 20 elektrik kullanıyor, bu nedenle fosil yakıt kullanan sistemlerin yerini alabilecek çevreci çözümler olarak da görülüyor. Daikin, ısı pompaları sektöründe iddialı ve öncü bir marka. Havadan suya ısı pompalarının mucidiyiz, aynı zamanda dünyada 180 bini aşkın satış adedi ile pazar lideriyiz. Bu deneyim ile konutlardan ticari yapılara kadar pek çok bina için geniş yelpazede çözümler sunuyoruz.

Dış havadaki doğal ısıyı yerden ısıtma, radyatör ve fancoil sistemleri ile yaşam alanlarına aktaran hava kaynaklı ısı pompaları, ısınma ihtiyacının yanı sıra sıcak su kullanımı ihtiyacını karşılıyor, sıcak yaz günlerinde soğutma imkanı da sağlıyor. Böylece kullanıcısına ısınma ve sıcak su ihtiyacını daha çevreci ve daha ekonomik bir çözüm sunuyor. Fosil yakıtlara veya elektriğe dayalı klasik bir ısıtma sistemine göre 5 kat daha verimli çalışıyor. Mucidi olduğumuz R-32 soğutucu akışkan kullanarak ürettiğimiz yeni nesil Daikin Altherma, elektrikli ısıtıcılara göre 4,7 kata, LPG ve mazota göre 4,3 kata, ithal kömüre göre 2 kata kadar daha ekonomik bir işletim sunuyor. Sağladığı tasarrufla kısa sürede kendini amorti eden cihaz, online kontrol özelliği sayesinde cep telefonlarından takip ve kontrol edilebiliyor.

VRV ya da bir diğer adıyla VRF klima sistemleri, günümüzde oteller, restoranlar gibi birçok alanda tercih edilmektedir. Farklı çaplarda projelerde tercih edilme nedenleri arasında da montaj kolaylığı, enerji verimliliği ve kullanım kolaylığı öne çıkan noktalar olarak gösterilebilir. VRV sistemi ile mahalin ısıtma ve soğutma ihtiyacı tek başına sağlanırken enerji kullanımı açısından da verimlilik sunmaktadır. Biz de Daikin olarak sektöre sunduğumuz ürünlerde R410A ile birlikte R32 soğutucu akışkan da kullanıyoruz. Daikin’in geliştirerek sektör kullanımına sunduğu R32, daha düşük küresel ısınma potansiyeli, CO2 eşdeğerinin düşük olması ve yüksek verimlilik sağlaması nedeniyle çevreci bir gaz olarak öne çıkıyor. VRV sisteminin bahsettiğim üzere birçok çapta projede tercih edilebilir olmasıyla birlikte kullanım kolaylığı ve enerji verimliliği noktasında şirketler olarak inovasyonlarımızın devam edeceğini ve mahallerin iklimlendirmesinde tercih edilen bir çözüm olmaya devam edeceğini söyleyebilirim. Daikin, bireysel amaçlı olduğu kadar ticari amaçlı kullanımlar için de çözümler sunuyor. Bir başka ısı pompası teknolojisi sunan Daikin, değişken debili soğutucu akışkan merkezi klima sistemi VRV ile bireysel ve ticari kullanımlarda maksimum konfor sunan, enerji tüketimi düşük çözümler sunuyor. Tek bir iletişim noktası üzerinden bir binanın hassas sıcaklık kontrolü, havalandırma, sıcak su gibi tüm ihtiyaçlarını karşılayan VRV IV+ Serisi, sahada hızlı ayar yapılması, hataların kolayca okunması ve temel işlevlerin kontrol edilmesini sağlayan dış ünite ekranına sahip olmasıyla öne çıkıyor diyebilirim. Isı pompası teknolojisine sahip VRV IV S serisi Mini VRV model dış ünite ise, esnek montaj için yerden tasarruf sağlayan gövde tasarımı ile öne çıkıyor. Yüksek güç talebinin olduğu dönemlerde pik enerji tüketimini yüzde 30 ila 80 arasında sınırlama imkanını da beraberinde sunuyor.

Ticari binalarda açık alana montajın mümkün olmadığı durumlar için Invisible VRV IV i serisi dış üniteyi de geliştirerek pazara sunduk. Dış ünite iki parçaya ayrılabiliyor, dışarıdan sadece menfezinin görünmesi nedeniyle her türlü alana sorunsuz uyum sağlıyor, çatıya veya arka avluya montaj gerektirmiyor. Bu özellikleriyle tarihi binalar ve restorasyon alanının kısıtlı olduğu projeler için özel çözüm sunan bir ürünümüz olarak öne çıkıyor.

 

Çevreci çözümler olmaları nedeniyle ısı pompasının gittikçe daha tercih edilen ürünler olacağını düşünüyorum. Biz de Daikin olarak bu kapsamda yeni ürünlerimizi sunmaya devam ediyoruz. 2024 yılında lansmanı yapılması planlanan yeni Daikin Altherma 4 serisi ısı pompaları ısıtmayı verimli, güvenli ve konforlu bir şekilde dekarbonize etmeye odaklanan Avrupa endüstrisine öncülük edecek. Bununla birlikte Daikin olarak, Avrupa’da Hidroflorokarbonların (HFC’ler) aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasıyla birlikte REPower EU ışığında ısı pompalarına yönelik yüksek talebe bağlı olarak R454C soğutucu gazlı yeni bir havadan suya ısı pompası serisi de tasarlayacağız. Daha düşük GWP(küresel ısınma potansiyeli)’li soğutucu olan bu gaz, geniş bir kurulum yelpazesi sunacak. Bu durum ürünü Avrupa’daki farklı konut türleri için uygun hale getiren bir özellik olarak öne çıkacak.

 

Daikin olarak; 2050 yılına kadar net sıfır CO2 emisyonu hedefimiz var ve daha sağlıklı iç hava ve minimum çevresel etkiye sahip bir dünya yaratmaya yardımcı olmak için paydaşlarımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlk kez 40 yıl önce Daikin’in geliştirdiği VRV teknolojisine, üstün özelliklere ve daha düşük GWP (küresel ısınma potansiyeli)’ne sahip olan R32 soğutucu akışkanlı VRV 5 Isı Geri Kazanımlı Dış Ünite’yi de ekledik. 2022 yılının Aralık ayında pazarda yerini alan ve yeni bir çözüm olarak öne çıkan VRV 5 Isı Geri Kazanımlı Dış Ünite, önceki nesil cihazlara göre sezonsal verimlilikte yüzde 13’lük bir artış gösteriyor. Sistem, bu oranla pazarda sezonsal verimliliğin lideri konumuna ulaşıyor. Aynı zamanda farklı binalar ve farklı kurulum alanları için gerekli esnekliği gösterecek biçimde tasarlanmış olması sistemin en önemli avantajları arasında yer alıyor.”

Önceki İçerik“Baymak olarak, tüketicilerine büyük verimlilik sağlayan ısı pompası kullanımını ülke çapında yaygınlaştırmak için adımlar atıyoruz”
Sonraki İçerik“Önümüzdeki dönemde ısı pompalarına olan talebin şu anki talebe göre çok fazla artış göstereceğini tahmin etmekteyiz”