ÜNTES Isı Pompası Ürün Direktörü Onur ŞEKER
“Önümüzdeki dönemde ısı pompalarına olan talebin şu anki talebe göre çok fazla artış göstereceğini tahmin etmekteyiz”
“ÜNTES, yarım asırdan fazla bir süredir iklimlendirme sektöründe faaliyet göstermektedir. ÜNTES kurulduğu günden bugüne hızla büyüyerek bugün 300’den fazla çalışanı ile Ankara/Kazan ve Saray’daki toplam 120.000 m2 alandaki fabrikaları ile iklimlendirme sektöründe lider firmalar arasındadır. ÜNTES, 2020 yılında dünyanın önde gelen ısı pompası üreticilerinden, bünyesinde 120’den fazla firmaya sahip olan NIBE Grup ile yapmış olduğu ortaklık ve yatırımlar neticesinde ÜNTES ve NIBE markalı ısı pompalarını ürün gamına kazandırarak bu markalar ile Türkiye’nin dört bir yanında satış ve satış sonrası olarak hizmet vermektedir. 2022 yılında 2021 yılına göre pazar payını %200’den fazla artırarak iklimlendirme sektöründe olduğu gibi ısı pompası pazarında da sektörde söz sahibi firmalar arasında yerini almıştır. Ayrıca ÜNTES 2016 yılından beri dünyanın en büyük klima üreticilerinden olan HISENSE markasının da VRF sistemlerinin Türkiye’deki satış, satış sonrası hizmetler ve pazarlama ağını yönetmektedir.
Isı pompası sistemleri ile VRF sistemler arasındaki benzerlikler dikkat çekmektedir. Her ikisi sistemde havayı ya da suyu enerji kaynağı olarak kullanmaktadır. İkisi arasındaki önemli fark, doğadan aldıkları enerjiyi ısı pompaları suya aktarırken, VRF sistemler ise havaya aktarmaktadır. Bu iki sistem de yüksek verimlilik değerleri ile düşük CO2 emisyonu değerleri sunmalarından dolayı çevre dostu ürünler olarak tanımlanmaktadırlar. Her iki ürün grubu ile sıcak yaz aylarında soğutma, soğuk kış aylarında ise ısıtma yapabilmek mümkündür. Isı pompası sistemlerinin VRF sistemlerine göre en büyük avantajlarından biri tek bir kontrol mekanizması ile ısıtma ve soğutmanın yanı sıra kullanım sıcak suyunu da üretebilmesidir.
Türkiye’de şu anda en çok kullanılan ısınma yöntemi doğal gazlı sistemler olarak gözükmektedir. Doğal gazın bulunmadığı bölgelerde ise ısı pompası, katı ve sıvı yakıtlı kazanlar, sobalar öne çıkmaktadır. Ancak bu sistemler arasında ısı pompası çok önemli avantajlara sahiptir. Özellikle enerji verimliliği konusunda ısı pompası doğada bulunan enerjiyi kullandığından dolayı hem verimli hem de çevrecidir. Türkiye’de inşaat sektörü hızlı bir şekilde devam etmektedir. Özellikle yeni yapılarda enerji verimliliği yüksek ürünlerin kullanılması ciddi anlamda tasarruf edilmesini sağlayacaktır. Avrupa Birliği, yapılan Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında CO2 emisyonunu 2050 yılının sonunda %0’a düşürmeyi planlamaktadır. Isıtma ve soğutma tarafında bu emisyonun azalmasındaki en önemli destekleyici cihazlar ise ısı pompalarıdır. 2022 yılında çıkan Rusya- Ukrayna krizi ile beraber Avrupa’ da yaşanan enerji krizi sonrasında ısı pompası pazarı tahmin edilenin çok üzerinde bir hızla artarken kombi ve kazan tarafında ise bir daralma mevcuttur. Ülkemizde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca hazırlanan yönetmelik değişikliğiyle normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” konseptine geçiş, aşamalı olarak zorunlu hale getiriliyor. Buna göre 1 Ocak 2023’ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az ‘B’ olacak şekilde inşa edilecek. Ayrıca bu binaların, kullandığı enerjinin en az yüzde 5’ini güneş enerjisi paneli, rüzgâr enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması zorunlu olacak. Yayımlanan yönetmelik değişikliği ile uygulamanın 1 Ocak 2025’ten itibaren 2 bin metrekare üzeri tüm binalara yaygınlaştırılması ve kullanılan enerjinin en az yüzde 10’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlaması zorunluluğu da getirilmesi planlanıyor.
2022 yılında ısı pompası pazar artışı %10’nin üzerine çıkmıştır. Hem artan enerji maliyetleri hem de yayımlanan ve yayımlanacak olan yeni yönetmelikler ile önümüzdeki yıllarda bu artış oranın daha fazla olacağı tahmin edilmektedir.
Ürün gamımızda bulunan ısı pompalarımız, düşük ses seviyeleri, yüksek enerji verimlilikleri, geniş çalışma sıcaklığı aralığı, yüksek ürün kalitesi, uzaktan kontrol sistemleri ile öne çıkıyor. Düşük CO2 emisyon değerleri ile çevre dostu olan ısı pompaları, kullanıcılarına tek bir sistemde kullanım sıcak suyu, ısıtma ve soğutma imkânı sunuyor. Günümüzde ısıtma ve soğutma sektöründe enerji verimliliği ve çevre dostu ürünler çok önemli bir yere sahiptir. Toprak, su ve havadaki enerjiyi kullanarak çalışan ısı pompaları enerji verimliliği ve çevre dostu olması sayesinde ön plana çıkmaktadır. Biz de ÜNTES olarak ÜNTES ve NIBE markalı ürün gamımızda bulunan ısı pompaları ile yüksek verimli çözümler ve düşük CO2 emisyonu değerleri sunmaktayız. Hava, yer ve egzoz kaynaklı ısı pompası ürün gamımızla her türlü ihtiyaca karşılık verebilmekteyiz. Bunun yanı sıra cihazlarımızda bulunan online kontrol sistemi ile evinizin konforunu her yerden kontrol edebilirsiniz. Kullanıcı dostu son teknolojileri yakından takip eden firmamız online kontrol sistemi ile, kullanıcılarının, ısıtma tesisatının mevcut durumunu hızlıca görüntüleyebilmesine, ısıtma ve sıcak su konforunu etkili bir şekilde izlemesine ve kontrol etmesine olanak tanıyor. Google Play ve App Store’den kolayca indirilebilen uygulamamız ile ısı pompasının kontrolü her ortamdan kolayca kontrol edilip, uzaktan erişim ile ev konforu istenilen şekilde rahatlıkla sağlanabiliyor.
Teknolojideki hızlı değişimler, çevre odaklı gelişmelerin ve dijitalleşme etkisi ile iklimlendirme sektörü tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına hızlı bir dönüşüm içerisine girmiştir. Bu dönüşümde ısı pompası tarafında çevreci gazların kullanılmasının giderek artacağı ve ilerleyen yıllarda bunun zorunlu hale gelebileceğini düşünmekteyiz. Özellikle GWP değeri çok düşük olan R32 ve R290 gazlı sistemlerin kullanımının hızla artacağını ön görmekteyiz. Ancak bu gazların yanıcılık değerleri şu anda kullanılan gazlara göre daha fazla olduğundan dolayı önlemlerin artması gerekmektedir. Ayrıca dijitalleşme sürecinde de ürünlere uzaktan erişimin çok önemli olduğunu ve bunun standart bir hale gelebileceğini öngörmekteyiz. Kullanıcı dostu kullanım panelleri, çevre dostu yüksek verimli ürünler ile Önümüzdeki dönemde ısı pompalarına talebin şu anki talebe göre çok fazla artış göstereceğini tahmin etmekteyiz.”