Technowell Satış Müdürü Oğuzhan ÖZGÜÇ

“Tedarik zincirindeki problemler de çözülürse üreticiler büyük bir yükün altından kalkacak gibi görünüyor”

“Son yıllarda özellikle ilgilendiğimiz konulardan bir tanesi enerjide verimlilik. Düşük elektrik tüketimi ile aynı ihtiyacı karşılamak adına birçok adım attık. Enerji fiyatlarının artmasıyla birlikte üretici rekabet konusunda güçlük yaşarken son kullanıcı veya yatırımcının da cebi etkileniyor. Bu konuda bilincin artmasıyla beraber enerji ve verimlilik daha da popüler bir konu haline geldi. Alışılagelmiş nemlendirme proseslerindeki yöntemler yerine daha az elektrik harcayan, ancak aynı talebi karşılayan, üstüne de dolaylı yönden soğutma ihtiyacını karşılayan nemlendirme ünitelerimiz var. Ayrıca bir eletkrik otomasyon firmamız olduğu için On-Off çalışan cihazlar yerine kendini kontrol edebilen, hedef nem oranına yaklaşmak için en optimum yolu izleyen, bu sırada da son kullanıcının cebini düşünen yazılımları geliştirdik. Bir yandan da son kullanıcıya bu teknolojiyi ulaştıran ve üretici konumdaki tedarikçilerimizde bu altyapıyı sağlamak ve olan bilinci geliştirmek için firmalara özel eğitimler düzenlemeye başladık. Taleplerin doğru karşılanabilmesi veya sektörde bilinen yanlışları düzeltmek için önem verdiğimiz bir konu.

Ar-Ge en çok hassasiyetle yaklaştığımız ve şirketi ileriye taşıyacak en önemli departmanlardan bir tanesi. Aslına bakarsanız Ar-Ge bir şirketin çekirdeği ve beyni. Technowell henüz 5. yaşına yeni adım atmasına rağmen ömrünün yarısından fazla bir süreyi bu departmana yatırım yaparak değerlendirdi. 2 sene kadar önce Ar-Ge Tasarım Merkezi ünvanını aldık. Ürün gamında bulunan ürünlerin neredeyse %70 kadar olan kısmı Tekirdağ’da bulunan fabrikamızda üretiliyor. Dolayısıyla ürünlerin sağlıklı çalışması, verilen referans değerlerinin doğruluğu, tüm elektrik ve otomasyon senaryoları ve tasarımların altında kendi imzamız var. Tüm ekip arkadaşlarımız ve şirketin geleceği adına inandığımız ve sürdürdüğümüz tek bir anlayış var; eğer bir müşterimiz bizi tercih edip bedelini ödediyse karşılığında doğrudan beklediği faydayı görmeli ve eksiksiz bir hizmet almalı. Bunun aksini yaşatacak bir durum olmaması adına sağlam bir Ar-Ge ekibi kurduk ve ciddi bir yatırım yaptık. Dinamik bir ekip ve software konularında bu yatırımı değerlendirdik. Ar-Ge için çalışan ekip arkadaşlarımız için sık sık dış eğitimler organize edip fuarlar için ayrıca bir vakit harcıyoruz. Böylece satış ekibinden farksız olarak pazarla temas haline kalmalarını ve yenilikleri takip etmelerini sağlıyoruz.

Bu süreci fazlasıyla olumlu geçirdiğimizi söyleyebilirim. Zorlu bir süreçten geçtik, bilmediğimiz kavramlar hayatımıza girdi, bilmediğimiz bir çalışma düzenine adapte olmaya çalıştık. Ancak Technowell olarak bizim için değerli bir yıldı. Döviz bazında büyüdüğümüz, ürün gamını arttırdığımız ve kadromuzun genişlediği bir dönem oldu. Daha çok altyapıyı oturttuğumuz, ürünleri geliştirmeye vakit ayırdığımız, fikirlerimizi hayata geçirdiğimiz bir dönem olduğundan dolayı bizim için faydalıydı. Ekonomik olarak büyük dalgalanmalar oldu. Ticaret bizden kaynaklanmayan sebeplerden dolayı yavaşladığı için bu durumu lehimize çevirerek tabiri caizse şirket olarak kendimize vakit ayırdık. Organizasyon yapısı, şirketin kısa ve uzun vadeli gelecek planları, ürün çeşitliliği, makine yatırımları gibi konuları ele aldık. Özellikle yerli üretimimizi arttırdık. Pandemi sürecinde dışa bağımlı olmanın verdiği zorlukları 2019 sonlarında tartışmıştık. Çok önceden attığımız bazı adımlar 2021 yılı ortalarında meyvelerini vermeye başladı. Yılsonundaki durgunluğun bir patlamaya dönüşmesi muhtemel. Çok fazla bekleyen yatırım ve talep mevcut. Tedarik zincirindeki problemler de çözülürse üreticiler büyük bir yükün altından kalkacak gibi görünüyor. Dinlendik, planladık, toparlandık, tasarladık ve ürettik. Bundan sonraki süreçte ekonomik olarak kararlı adımlar atmak ve gelecek olan taleplerde dalgayı sağlam ürün gamıyla göğüslemek ilk hedefimiz.

Nemlendirme ve nem alma konusunda günlük hayatta çok sık rastlamasak da insanın aklına gelebilecek her alanda bu iki prosese de çok fazla ihtiyaç duyuyoruz. Çikolata ve üretim tesisleri, tekstil atölyeleri, cam üretim tesisleri, fidelikler, tohum saklama odaları, savunma sanayi, boyahaneler, mantarhaneler ve soğuk depolar bu kullanım alanlarının sadece ufak bir kısmı. Hem endüstriyel alanda hem tarımsal tarafta hem de evlerimizde kullandığımız bir ürün gamından bahsediyoruz. Dolayısıyla ürün tipleri de oldukça çeşitli. Her bir prosesin kendine özgü şartı ve ihtiyacı var. Şimdilik ağırlıklı olarak klima santrali üreticileri, soğuk depo üreticileri ve tarımsal tarafta çok yoğun olarak ilerliyoruz. Tüm tasarım ve üretimlerimizi de bu sektörlerin ihtiyacı doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Yıllık olarak yaptığımız planlarda en çok üzerine düşündüğümüz konu bu sektörlere ek olarak yaratabileceğimiz ticari boşlukları değerlendirmek. Bu da yeni bir istihdam, Ar-Ge kapsamında doğacak ve hali hazırda bulunan ürünlere kardeş konumda yeni bir ürün demek. Yatırımlarımızı bu doğrultuda planlıyoruz. Ticaretin bu kadar rekabetçi olduğu bir ortamda ve bu kadar dalgalı bir ekonomide güçlü kalabilmek adına özellikle maliyetleri düşürme konusunda çalışmalarımız devam ediyor.”

 

Önceki İçerik“2021 yılı, taze havaya olan ihtiyaç ile enerji verimliliğine aynı onda odaklanmamızı sağladı”
Sonraki İçerik“Yeni üretim hattı, depolama ve otomatik paketleme yatırımları ile büyümeye  devam edeceğiz”