“İhracat; firmaların döviz pozisyonlarını en az riskli hale getirebilmeleri hususunda da önemli bir yere sahip”

 

 

Termo Isı İhracat Müdürü Özgür KUZEY

 

“İhracat; firmaların döviz pozisyonlarını en az riskli hale getirebilmeleri hususunda da önemli bir yere sahip”

“İhracat alanında, 2019 yılı en çok brülör ihracatı yapan firma birincilik ödülünü aldık. Termo Isı Sistemleri olarak, Ecostar markamızla 53 yıldır ısıtma sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Özellikle son 3 yılda ihracat satışlarımızda yıllık bazda ortalama %30 büyüdük. Bugün Güney Amerika’dan, Avustralya’ya, Rusya’dan Güney Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada satışlarımız bulunuyor. 45 ülkeye ihracat yapıyoruz. Tedarik süreciyle başlayıp, planlama, satış- müşteri ilişkileri, pazarlama, satış sonrası servis ile devam eden bir ihracat sürecimiz bulunuyor. Bu süreçlerin aksamaması, departmanlar arası iyi bir koordinasyonu gerektiriyor. Bu süreçlere ek olarak ödüllü Ar-Ge merkezimizle müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik inovatif ürünleri, rekabetçi fiyatlarla ihracat pazarlarındaki müşterilerimizin hizmetine sunmaya çalışıyoruz. Başarımızın temelinde, aynı hedefe yoğunlaşmış, başta yönetim kurulumuz olmak üzere bizi destekleyen fabrika ve ofis çalışanlarımız, ürün konusunda bilgili, donanımlı, farklı dilleri konuşabilen nitelikli bir ihracat ekibimiz, ısıtma sektöründeki deneyimimiz ve güçlü teknik bilgiye sahip üretim ekibimiz yatıyor.

 

Pandeminin en yoğun hissedildiği nisan-mayıs aylarında herkesin yaşadığı gibi biz de satış düşüşleri yaşadık. Ancak haziran ayı ortasıyla başlayan ve temmuz ayı ile devam eden hızlı bir toparlanma sürecine girdik. Müşterilerimize tedarik sıkıntısı yaşatmadık, bu dönemde sektörümüzde, stok ve tedarik süreçlerini en iyi yöneten firmalardan biri olduğumuzu düşünüyorum. Müşterilerimizle hem onların mevcut durumlarını yakından takip etmek hem de bizimle ilgili oluşabilecek kaygılarını gidermek için sürekli irtibatta olduk. Bu nedenle bu zorlu süreçte müşteri kaybı yaşamadık. Ar-Ge çalışmalarımızı durdurmadık, aksine bu süreci verimliliği yüksek ancak emisyon oranları düşük yeni ürünler üretmek için bir fırsat olarak gördük. Çalışanlarımıza online eğitimler aldırdık, müşterilerimize online ürün eğitimleri verdik. Bu çalışmalarımız neticesinde, 2020 yılını tüm zorluklarına rağmen, 2019 satışlarımızın euro bazında %10 üzerinde kapatacağız. 2020 yılının özellikle yönetimimizin verdiği destekle hem yurtiçi hem yurtdışı satışlar anlamında firmamız adına başarılı geçtiğini düşünüyorum.

 

Global bir dünyada yaşıyoruz. Bugün farklı coğrafyalarda yaşananlar ülke ekonomimizi de olumlu veya olumsuz şekilde etkilemektedir.  Sadece yurtiçi pazarına bağlı olduğunuzda bu etkinin firmanıza yansıması, başka bir enstrümanınız olmadığı için çok daha yüksek olabiliyor. Ancak ihracatınız olduğunda ve bunu ciro içinde bir dengeye oturttuğunuzda, bu riskleri minimize edebilir hatta ortadan kaldırabilirsiniz. Bu durum şirketinizin sürdürülebilirliğini de pozitif etkileyecektir. Ayrıca büyüme odaklı bir stratejiniz varsa bunu sadece yurtiçi satışlarla belli bir oranda artırabiliyorsunuz. Ancak ihracat ile bu oranları çok daha yukarılara taşıyabilirsiniz. Bu yüzden ihracat satışlarının, firmaların sürdürülebilirliği ve büyümesi anlamında olmazsa olmazıdır diye düşünüyorum. Ayrıca iklimlendirme sektöründe ne kadar yerli üretim ağırlıklı bir yapı olsa da  komponentlerin önemli kısmı yurtdışından geldiği için firmalar dövize endeksli bir fiyatlama yapmak zorunda kalıyorlar. İhracat bu anlamda da firmaların döviz pozisyonlarını en az riskli hale getirebilmeleri hususunda önemli bir yere sahip. Aynı zamanda ülkemize döviz kazandırarak dış ticaret fazlası veren bir firma olmak ana hedeflerimizdendir.

 

Hali hazırda seyahat kısıtlamalarının yoğun olduğu ve fiziki katılımlı fuarların iptal olduğu bir dönemdeyiz. Bu durumun daha ne kadar devam edeceği henüz net değil. Bu nedenle özellikle 2021 yılında sanal platformdaki aktivitelere katılmaya, dijital platformlarda daha görünür olmaya önem vereceğiz. Her yıl ürün çeşidimizi arttırarak, enerji verimliliği yüksek ve düşük emisyonlu, ihracat müşterilerimizin ihtiyacı olan yeni ürünleri ihracat pazarlarımıza sunacağız.  İhracat yaptığımız ülke sayısını 70’e ve ihracat satışlarının firmamız içindeki payını yüzde %35’ten, yüzde %50 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Hali hazırda Sırbistan’da açtığımız ofisimize ek olarak yurtdışında yeni ofisler açmayı da düşünüyoruz.”

Önceki İçerik“İç pazar-ihracat dengesinin %50-50 olmasının şirketler için çok sağlıklı olduğunu düşünüyorum”
Sonraki İçerik“Birçok ülkenin yerli üretimi geliştirme politikaları sebebiyle artık ihracat yapmak da gün geçtikçe zorlaşıyor”