Erem Group, yenilikleri takip etmeye devam ediyor

Mevcut 7 şubelerine ek olarak Ordu ve Gaziantep’te iki yeni butik şube daha açtıklarını, böylece 9 şube ile hizmet vermeye devam ettiklerini belirten Erem Group Genel Müdürü Selim Sırrı Erdoğan, kombi sektörünün göbeğindeki isimlerden biri olarak sorularımıza ayrıntılı yanıtlar verdi ve son dönemlere ilişkin öngörülerini paylaştı.

2020 yılı sizce kombi sektörü adına nasıl geçiyor? Bu yılı nasıl tamamlayacağımızı düşünüyorsunuz?

Kombi sektörü 2020 yılının ilk çeyreğini çok iyi tamamladı. İkinci çeyrekte ise pandemi sürecinin etkisiyle neredeyse durma noktasına geldi. Saha ve pazardaki daralma yüzde 30’lara kadar indi. Fakat kombi sektöründe fırsatların kaçması gibi bir durum söz konusu olmuyor, işler birikiyor. Bu birikin işler nedeniyle ikinci çeyrekteki açığı, üçüncü çeyrekte kapattık. Eğer tahminlerimizin dışında olağanüstü durumlar olmazsa bu yılı geçen yıla paralel şekilde tamamlarız diye düşünüyorum. Hatta satış adetlerinde yüzde 5-10 oranında bir artış görebiliriz.

Saha yoğuşmalı sistemine alışmaya başladı. Bilindiği gibi zaten İstanbul’u değişim pazarı lokomotife ediyor. Değişim pazarı yeni inşaatlarla beraber yüzde 40 seviyelerinde. İstanbul’un en büyük dezavantajı ise full tesisatın olmaması. Kısaca; full tesisatın olduğu bir konut projesine radyatörden vanaya kadar birçok ürün grubunu satabiliyorsunuz. Ancak İstanbul’da sadece kombi satıyorsunuz. Çünkü insanlar radyatörlerini değiştirmiyor. Bu sebeple ürün gruplarımız arasındaki en büyük daralmayı radyatör pazarında yaşadık.

Erem Grup bünyesinde son dönemlerde olan yenilik ve gelişmelerden de biraz söz eder misiniz?

İlk olarak İstanbul Ataşehir’de faaliyet göstermeye başladık, ardından Gebze şubemizi açtık. 2011 yılında İzmir şubemiz ekledi. 2014 yılında ise Kocaeli/İzmit şubemiz açıldı. 2015 yılında Antalya, 2016’da Aydın olarak devam ettik. Son olarak ise 2017 yılında İstanbul Mahmutbey’deki şubemiz faaliyete başladı. Özetle; Türkiye’de 9 noktada faaliyet gösteriyoruz ve yaklaşık 120’nin üzerinde çalışanımız mevcut. Erem Isıtma, Eremİz ve EremKoc olmak üzere 3 şirketimiz üzerinden hizmet vermeye devam ediyoruz. Açıldığımız günden bu yana büyümemizi her yıl artırarak sürdürdük. Açıkçası ben, yaptığımız işte lokasyonun çok önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü insanların ürüne çok hızlı şekilde ulaşabilmesi çok önemli. Bireysel taahhütçü grupta pazarın lider firması olduğumuza inanıyorum.

Bu yıl ise Ordu’da yeni şubemizi açtık. Belirli bölgelere hitap edebilmek adına butik, cep şubeler açıyoruz. Bu ay itibarıyla Gaziantep’te de bir şube açmış olacağız. Böylece Erem Group olarak 9 şubeye ulaşmış olduk.

Butik şubelerimizde yaklaşık 4-5 kişilik bir istihdamımız oluyor. 500 metrekareye yakın bir kapalı alanda o bölgedeki müşteri portföyümüze çok hızlı bir şekilde hizmet verebiliyoruz. Çünkü biz, yaptığımız işteki en önemli parametrenin zaman olduğuna inanıyoruz. O bölgelerdeki müşterilerimiz de tıpkı diğer büyük illerdeki gibi istedikleri ürünü en hızlı şekilde temin edebiliyorlar. Biz o bölgedeki pazarın da kazanacağına inanıyoruz. Felsefemiz; hep birlikte kazanmak üzerine kurulu. Çünkü başarı ekip çalışmasından geçer.

Siz Erem Group olarak 2020’yi cirosal ve adetsel anlamda nasıl kapatmayı planlıyorsunuz? En çok talep edilen ürünler ve özellikler hangileri oluyor?

Bu yıl ki büyümemizin bir önceki yıla göre yüzde 20-25 bandında olacağını öngörüyoruz. Adetsel anlamda da aynı ölçüde büyüyeceğimize inanıyorum.

Biz ürünü ana firmanın sattırdığını düşünüyoruz. Marka, pazarda bir strateji belirliyor; biz de ona göre pozisyon alıyoruz. Marka algısı ve fiyat kategorisi tercihin birincil etkenleri oluyor. Ancak kombi alanında en çok tercih edilen ürünler, tabii ki artık yoğuşmalılar. Zaten artık yönetmelik gereği başka bir alternatif yok.

Lakin ikinci el pazarının tahminimizden çok daha fazla yaygınlaştığına şahit oluyorum.  Değişim yapılan bir cihazın tamir ve bakımı yapıldıktan sonra servisle anlaşılıyor. Hatta bu cihazlara 6 ay ile 1 yıl gibi garanti süreleri de veriliyor. Satılan ikinci el cihazlardan elde edilen kar marjı da yüksek. Özetle; yeni bir cihaz sattığınızda elde edeceğiniz kardan daha fazlasını elde edebiliyorsunuz. Bu durumun pazara bir kan kaybı yaşattığı aşikar. Geçen yıl yoğuşmalı kombi fiyatlarının yüksek olması ve döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle bu tip bir durumla karşılaştığımızı ancak ben bunun sürdürülebilir olmadığını ve çok fazla devam etmeyeceğini düşünüyordum. Fakat artık durumun benim sandığımdan çok daha büyük boyutlarda olduğunu görüyorum.

Çalıştığınız markalarının ürünleriyle ilgili bilgi edinme aşamasında sahadaki personelinizi nasıl eğitimler veriyorsunuz?

Çalışanlarımıza her türlü eğitimi verme imkanımız mevcut. Bizim verdiğimiz eğitimler dışında çalıştığımız markaların yetkilileri de belirli dönemlerde bizim çalışanlarımıza ve tali bayi gruplarına, bizim ofisimizdeki salonlarda eğitimler veriyor.

Zaten Erem Group olarak, yeniliğe çok açık bir firmayız. Örneğin; İstanbul ofisimizde ısı pompası kullanıyoruz. İzmir ofisimiz ise kendi elektriğini kendi üretiyor. Sektörde bizim grubumuzda yenilebilir enerjiye bu denli önem veren başka bir firma henüz yok. Biz çok dinamik bir iş yapıyoruz. Şartlar ve koşullar her geçen gün değişiyor. Düne kadar herkes hermetik cihazları kullanıyordu, bugün ise hepimiz yoğuşmalı kullanıyoruz. Bundan 3-5 sene sonra belki de hepimiz ısı pompasını konuşacağız. O yüzden biz teknolojiyi önce kendimiz takip edip, önce biz uygulamaya çalışıyoruz. Bu şekilde sahaya da örnek olduğumuzu düşünüyoruz.

Önümüzdeki kısa ve orta vadeli dönemde Erem Group’un projeksiyonları neler olacak?

Yeniliği ilk takip eden firmalardan biriyiz. Her geçen yıl sağlıklı bir büyüme elde ediyoruz. Bunu sürdürülebilir kılmak adına çok çalışıyoruz. Sektörde pazarı domine eden tüm önemli markaların bayiliğini yapıyoruz. Isıtma sektöründe kendisine yer edinmiş, marka bilinirliği olan fakat bizim bayiliğini yapmadığımız bir marka yok. Bizim hedefimiz; bizimle çalışan kişilerin, tüm ürün gruplarını ve markaları tek bir noktadan temin edebilmesi.

Önümüzdeki yıl, önümüzün çok daha açık ve aydınlık olacağına inancımız tam. Yeni doğal gaz rezervlerinin bulunması, bizim sektörümüze de çok önemli katkılar da bulunacaktır.

Önceki İçerikÖdüllü projede Viessmann tercih edildi
Sonraki İçerikKombi Klima Shop, geçen yıla göre yüzde 26 daha fazla kombi sattı