Üntes Ankara Bölge Satış Müdürü Birol EKER

“Sadece pandemi değil, kur dalgalanmaları ve yatırımların azlığı da olumsuz etkiler bırakacaktır”

Pandemi sürecinde sektörde önemli ölçüde daralma olduğu bir gerçek. Sokağa bile çıkamayan insanlardan alım yapmasını bekleyemezsiniz. Gerek kamu gerekse de özel sektörde potansiyel işlerin önemli bir bölümü ya askıya alındı ya da ötelendi. Hal böyle olunca sektör stabil bir konuma büründü. Firma olarak satış rakamlarımızda her yıl önemli ölçüde ilerlemeler kaydettik, 2020 yılına da çok iyi başladık. Bu sebeple pandemi döneminde ufak bir durgunluk olsa da çok fazla etkilendiğimiz söylenemez. Ayrıca bu süreçte uzaktan çalışmayı tecrübe ettik, en verimli geçirecek şekilde şirket içi eğitimlerimizi arttırdık. Evde olmanın dezavantajlarını avantaja çevirerek önümüzdeki süreçte karşılaşacağımız gelişmelerle ilgili şirket içi eğitimler düzenleyerek, personelimizin eğitimlerine katkıda bulunduk. Genel olarak iyi bir tecrübe oldu diyebiliriz.

Bu yılın birçok sektörde olduğu gibi sektörümüzde de büyüme oranlarının doğal olarak düşeceğini düşünüyoruz. Sadece pandemi yüzünden değil, kur dalgalanmaları, yatırımların azlığı da olumsuz etkiler bırakacaktır. Her şeye rağmen özellikle kuvvetli ihracat altyapımızla dış pazarda bu yılı geçen yıla göre daha iyi bir seviyede, iç pazarda da mevcut seviyeleri koruyacak şekilde tamamlayacağımızı öngörmekteyiz. Ülkemizin dinamikleri bu zorlu süreci de atlatacak düzeydedir. Önümüzdeki yıl olumlu gelişmeler olacağını ve 2021 yılında daha iyi bir yıl geçireceğimizi tahmin ediyoruz. Zira yatırımlar devam ediyor ve bitirilmesi gereken projeler var. Bir süre daha inşaat sektörünün ülkenin lokomotif sektörü olmaya devam edeceğini öngörüyoruz.

Firmamızda Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetleri her zaman ön planda olmuştur. Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız laboratuvar yatırımları bunun ön önemli örneğidir. Yeni ürün geliştirilmesinin yanı sıra mevcut ürünlerin geliştirilmesi, verimliliklerin her adımda bir kademe daha iyileştirilmesi hedeflerimiz içerisindedir. Bu sene içerisinde bir süredir çalışmaları devam etmekte olan ECO Design 2 faz gerekliliklerine uyumlu rooftop klima tasarımlarımız son aşamasına geldi. EC motorlu fancoil ünitelerimizin de yılın 4. çeyreği içerisinde müşterilerin beğenisine sunulması planlanıyor. Ayrıca yüksek ısı geri kazanım performansları ile birlikte farklı ısıtma ve soğutma seçenekleri olan taze hava üniteleri de bu sene içerisinde piyasaya sürmeyi planladığımız ürünler arasında yer alıyor.

Yılın bu zamanlarına kadar, hali hazırda güncellenmiş hijyen sınıfları ile birlikte en son normlara uygunluğu belgelenmiş hijyenik klima santrallerimiz, AHRI performans testlerini başarı ile geçerek AHRI sertifikasyonunu taşımaya hak kazanmış tropikal seri rooftop klima cihazlarımız müşterilerimizin beğenilerine sunulmuştur.

Öncelikle bu yıl yapacağımız bir takım yatırımları önümüzdeki yıla aktardığımızı söyleyebilirim. Bunun yanı sıra bilindiği üzere İsveçli dünya devi NİBE ile geçen yılın sonlarına doğru bir ortaklık anlaşması yaptık. NİBE birçok alanda faaliyet gösteren, dünya genelinde 100’den fazla firmaya sahip, özellikle ısı pompasında yüksek kalitede üretim yapan ve satan bir firma. Bu vesile ile yılın ikinci yarısında daha önce çok aktif olmadığımız ısı pompası alanında faaliyetlerimize başlıyoruz. Öncelikle firmamız bünyesinde ısı pompalarının satışından sorumlu bir departman oluşturacağız ve bu alanda yapacağımız yatırımlarla, bundan sonraki süreçte NİBE markalı ısı pompası ürünlerinin satışını ve servis hizmetlerini Üntes olarak yapacağız. Hedefimiz; yüksek SCOP değerleri ve düşük ses seviyeleri ile öne çıkan NİBE ısı pompalarıyla, diğer ürün gruplarında olduğu gibi pazarın önemli bir aktörü olmak. Çevreye karşı olan sorumluluk bilincimizle de düşük CO2 emisyon değerlerine sahip olan ısı pompalarıyla çevreye kirliliğine karşı güvenilir iklimlendirme çözümleri sunmaya devam edeceğiz. Diğer taraftan Hisense markası ile devam ettirdiğimiz VRF sistem tarafında da sürekli yeni nesil ürün sunulmaktadır. Bu iki ürün grubunda bayilik ve çözüm ortaklığı çalışmalarımız bu yılın ikinci yarısında ve önümüzdeki yıl itibarıyla ciddi manada artacaktır. Merkezi sistem tarafında da Türkiye’de üretilecek ürün gamını genişletme ve ülkeyi adeta bir üretim üssü haline getirme noktasında birtakım yeni adımlar atmayı planlıyoruz.

Önceki İçerik“Bu süreçten en çok etkilenen alan, artık bitme aşamasına gelmiş Akdeniz Bölgesi’ndeki büyük otel yatırımları oldu”
Sonraki İçerik“Özellikle üst segment ürünlere daha fazla talep olacağını düşünüyoruz”