Friterm İş Geliştirme Müdürü Hayati CAN

“Dijitalleşme başlığı altında çalışmalarımız var

“Gelişen teknoloji ile birlikte yatırımcıların talepleri de zenginleşmektedir. Kalite, yüksek performans ve yüksek mukavemet gibi taleplerin ilerisinde enerji yoğunluğu düşük, uzaktan izlenebilir ve kontrol edilebilir, hijyenik ve/veya yıkanabilir ürünler gibi kavramları karşımıza çıkmaktadır.

Hijyen standartlarının yüksek olduğu gıda işleme (et, balık, süt vb.) tesislerinde agresif içerikli yıkama sıvıları kullanılmaktadır ve bu kimyasallar alüminyum, bakır gibi metallere zarar vermektedir. Çözüm olarak paslanmaz çelik malzemeden üretilen ürünlerdir. Bu alanda Friterm 2023 yılında paslanmaz lamel yatırımını da devreye alarak sektöre inovatif çözümler sunmaktadır. Paslanmaz lamele ihtiyaç; gıda işleme tesislerinin yanında proses soğutma, baca gazı ısı geri kazanım, ürünlerin kimyasallara maruz kaldığı alanlar, çöp tesisleri, geri dönüşüm tesisleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çağımızın konusu dijitalleşme ve bizde yenilikçi ürünler sunmak için bu alanda adımlar atıyoruz. Ürünleri uzaktan izleme ve kontrol sistemleri,  kullanım kılavuzlarının animasyon videolara dönüştürülmesi gibi hem sürdürülebilir yaşama destek vermeyi hem de sistem performansını artırmayı hedefliyoruz.

Son 2 yılda ürün gamımıza kattığımız özgün ürün çalışmalarımız var. Bulgaristan’dan gelen talep üzerine yerel partnerimiz ile birlikte çalıştığımız projede; fırından çıkan 2000 kg ekmeği 1 saatte paketleme sıcaklığına indirmek ve taze ekmekten kopan kırıntıların oluşturacağı bakterileri bertaraf edebilmek için oda soğutucuda UV-C lamba uygulaması yapılmıştır.  Aynı uygulama İBB Halk Ekmek’te de uygulanmıştır. Bir diğer çalışma sera iklimlendirme ürünümüz ısıtma, soğutma ve taze hava ihtiyacına cevap üretebiliyor. Torba kanallardan gelen karşı basıncı yenebilecek güçlü fanlar ve taze hava beslemesinde karşı basıncı bertaraf eden bypass sistemi ile özel bir uygulamadır. Türk Patent tarafından tasarımı tescillenmiştir. Kondenser Üniteleri ile ilgili Ar-Ge çalışmalarımız devam etmektedir. Propan, R404a ve CO2 akışkana uyumlu tasarlanan ürünlerimiz düşük gaz şarjı, enerji verimliliği ve kompakt olması göze çarpmaktadır.

İklimlendirme sektörünün yurt dışı büyümesinin sürdürülebilmesi için sattığımız ürün ve ürettiğimiz hizmetlerin kalite seviyesinin yükseltilmesi ve bu alanda sektörün gelişebilmesi ölçme tekniklerinin gelişimine bağlıdır. TSE ile EUROVENT arasında yapılan protokol bu durumda gelecek için umut vadetmektedir. Ayrıca uluslararası geçerliliği olan belge verme yetkisine sahip özel bir laboratuvar çalışması da gündeme alınmıştır. Güvenli yatırım için uluslararası geçerliliği olan belgeye sahip ürün miktarımızın artması gerekmektedir.

Doğal soğutucu akışkanlarda artan trend ile birlikte Ar-Ge laboratuvarımıza Amonyak Dx ve pompalı oda soğutucularımızı test edebilmek için Amonyak Test Sistemi yatırımı çalışmalara başlandı. Bu test sistemi 75 kW kapasite olacak ve hem DX hem de Pompalı Oda Soğutucuları test edebilecek şekilde tasarlanmaktadır.

Bir diğer önemli yatırım ise Yağ Soğutucu ürünler üzerine yapılmış, Ar-Ge laboratuvarda 120 kW kapasiteye sahip yağ soğutucu test sistemi kurulmuştur. Bu test sistemi sayesinde Yağ soğutucuların performansına yönelik deneysel çalışmalara başlanmış önemli ve kayda değer veriler elde edilmiştir.

Friterm, ürünlerinde kullandığı lamelerin performansını arttırmak ve yeni lamel geometrisi geliştirmek adına farklı Reynolds sayılarında da kontrol edilebilen bir rüzgâr tüneli kurmuştur. Bu tünel sayesinde yeni lamel formlarının ısıl performansını üzerinde birçok deneysel veriler toplanmıştır.

Ar-Ge Laboratuvarımızda 2009 yılında kurulumu tamamlanan 2,5 kW ile 25 kW kapasiteye sahip oda soğutucu ve kondanserlerini test ettiği Test odası 1’in yanına 2012 yalında 25 kW ile 75 kW oda soğutucularını test ettiği Test odası 2 yi kurarak ölçme kabiliyetimizi destekledik. Bu test odalarında soğutucu akışkan olarak hem Freon R404A hem de doğal soğutucu akışkan CO2 ve su kullanılmaktadır. Deneysel yollarla elde edilen veriler hem oda soğutucular hem de kondanser üniteleri geliştirilmesinde önemli derecede katkılar sağlanmış bu katkılar bilimsel yazılara dönüştürülerek sektöre kazandırılmıştır.”

 

Önceki İçerik“Yeni üretim tesisimizde bu yıl içerisinde Ar-Ge Merkezi açma planımız bulunuyor”
Sonraki İçerik“Gerçekleştirdiğimiz birçok TÜBİTAK projesi, ulusal ve uluslararası patentler ile Ar-Ge altyapımızı güçlendirdik”