VERİMDER Anadolu Buluşmaları kapsamında 24. toplantısını Şanlıurfa’da gerçekleştirdi

 

Enerji verimliliği tüm dünyada en önemli konu haline gelirken, enerji kaynaklarımızı daha verimli kullanabilmenin yollarına ilişkin farkındalık oluşturmayı temel misyon olarak belirleyen Yapılarda Enerji Verimliliği 2017 yılından itibaren başladığı Anadolu Buluşmaları toplantısının 24.’sünü Dalmaçyalı sponsorluğunda Şanlıurfa’da gerçekleştirdi.

Sıcak iklim bölgelerinde yapıları soğutmak için harcanan enerjinin ısıtmak için kullanılandan iki kat fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Emre Alkin: “Yaz aylarında ödenen soğutma masrafları göz önüne alındığında, sıcak bölgelerde oturan kişilerin ısı yalıtımı yaptırması zorunlu hale geliyor. Soğuk iklim bölgelerinde ısı yalıtımı daha çok tasarruf sağlıyor algısı mevcut ancak ısı yalıtımı sayesinde bir binayı soğutmada %50 tasarruf elde ediliyor” dedi.

Türkiye’nin dört bir yanında enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği başlatan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER, kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat – enerji sektörleri ve kanaat önderlerini bilgilendirmeye devam ediyor. Toplantının başkanlığını yürüten ve yalıtım konusunda hayati başlıkları katılımcılara aktaran VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin; “Bugün vatandaşın cebinden çıkan paranın büyük bir kısmı ısıtılamayan ya da soğutulamayan evlerde uçup gidiyor. Yapılarda en fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan binalarda oluşuyor. Konutlarda tüketilen enerjinin yaklaşık %80’i verimsiz kullanılıyor. Isı yalıtımı yapılan bina sahiplerini, faturalarında %50’ye varan tasarruf elde edebiliyor” dedi.

Sürdürülebilir bir gelecek için enerjiyi verimli kullanmak şart

Enerji tüketiminde ülke olarak %80 dışa bağımlı olduğumuzu vurgulayan Prof. Dr. Emre Alkin sözlerini şöyle sürdürdü: “Güney bölgeleri her geçen gün daha çok ısınıyor. Bugün ülkemizin sıcak iklim bölgesinde yer alan ve bir turizm şehri olan Şanlıurfa’dayız. Duyuyoruz ki artan sıcaklıklar seralarda bile klima kullanımını gerekli kılıyor. Ek olarak özellikle yazın binaları soğutmak için klima kullanımının artması, elektrik tüketimini de bir hayli artırıyor. Tüm bu değişen şartlar altında sürdürülebilir bir gelecek sağlamak adına enerjiyi verimliliği kullanmak bir hale geliyor. Özellikle ülkemizde konutlarda kullanılan enerji miktarı sanayiyi geçmişken, mevcut binaların %80’inde ısı yalıtımı olmadığını biliyoruz. Binaları ısı yalıtımlı hale getirerek hem enerji tasarrufu sağlayacak hem de sürdürülebilir gelecek adına büyük bir adım atmış olacağız.”

Bölgenizin iklimine ve yönetmeliğe uygun sistemleri seçin

 

VERİMDER Genel Sekreteri Arkın Konak: “Bugün vatandaşın cebinden çıkan paranın büyük bir kısmı ısıtılamayan ya da soğutulamayan evlerde uçup gidiyor. Yapılarda en fazla enerji kaçağı, ısı yalıtımı olmayan binalarda oluşuyor.  Enerji verimliliği ve tasarrufu denince en etkin yöntem, binaların dış cephelerine yalıtım uygulanmasıdır. Isı yalıtımı kalınlıkları bölgeden bölgeye fark gösteriyor. Şanlıurfa genelinde yaptığımız araştırmalarda yalıtım kalınlığının standartlardan daha az seviyede kullanıldığını fark ettik.  Enerji verimliliği için standartlara uygun ısı yalıtım kalınlığı uygulanması gerekiyor. Tekniğine uygun bir ısı yalıtımı uygulaması ile yaklaşık %50 enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Bunun yanı sıra binaların görünümü güzelleşirken yapının korunmasına da katkı sağlanmaktadır” dedi.

 

Isı yalıtımı elektrikli ev aletlerine oranla daha fazla verimlilik sağlıyor

 

Ülkemizde enerji verimliliği dendiğinde en fazla aydınlatma ve elektrikli aletlerin enerji tasarruflu olmasına dikkat edildiğine vurgu yapan Konak “Ülkemizde en fazla enerji verimliliğinin tasarruflu çalışan elektrikli ev aletlerinde algısı var. Tüketiciler akıllı ev aletleri kullanılarak daha fazla verimlilik hedefliyor. Fakat ısı yalıtımı ile elektrikli ev aletlerine oranla daha fazla verimlilik ve tasarruf sağlayabilirler. Çünkü binalarda harcanan enerji miktarının yüzde 80’ni ısıtma ve soğutma için harcanıyor. Isı yalıtımlı bir binada ısıtma ve soğutma masraflarını ise yarı yarıya indirmek mümkün” dedi.

 

Konak: “Yazın harcanan enerji çok daha fazla”

 

“Ilıman iklimlerde ısı yalıtımına ihtiyaç yoktur” algısının doğru olmadığına vurgu yapan Konak “Isı yalıtımı sadece soğuğa karşı değil, sıcaktan korunmak için de önemlidir. Unutmamalı ki yazın serinleme maliyeti, kışın ısınma maliyetinden çok daha fazladır” diye konuştu.

 

Binaların dışa bakan iç yüzey sıcaklığı ile iç ortam sıcaklığı arasındaki farkın üç derecenin üzerinde olmaması gerektiğini yoksa binalarda ısı kayıpları oluşabileceğini söyleyen Konak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir enerji türü olan ısı, doğa kanunları gereği her zaman sıcak ortamdan soğuk ortama doğru transfer olur. Yalıtımsız binalarda, dışarıdaki ısı bina içine hareket ederek ortamı ısıtır. Bu kapsamda, binalardaki ısı yalıtımı özellikle sıcak iklimlerde dışarıdaki sıcak havanın bina içerisine girişini engeller ve bu sayede soğutma enerjisinde tasarrufu sağlanır.”

 

Önceki İçerikİZODER’den yalıtım seferberliği çağrısı
Sonraki İçerikİklimlendirme sektörünün duayen isimlerinden Metin Duruk, yaşamını yitirdi