“VRF ve ısı pompası cihazlarının kullanım alanları ve ilk yatırım maliyetleri nedeniyle farklılıkları söz konusudur”

Alarko Carrier Bireysel ve Hafif Ticari Klimalar Ürün Yöneticisi Caner DOĞAN 

“VRF ve ısı pompası cihazlarının kullanım alanları ve ilk yatırım maliyetleri nedeniyle farklılıkları söz konusudur”

“65 yıldır iklimlendirme sektöründe faaliyet gösteren Alarko Carrier olarak, inşaatla çok ilgili bir alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşaat sektöründeki durgunluk sebebiyle biz de yatırımlarımıza yeni bir yön verdik. Bu dönemde dijital dönüşüme, ürün geliştirmeye ve ihracat pazarımızı genişletmeye odaklandık. Avustralya’dan Almanya’ya, Ortadoğu’dan Afrika ülkelerine kadar geniş bir yelpazede ihracat gerçekleştiriyoruz. Son dönemde dijital dönüşüm çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bu yıl ayrıca kazanlardaki ürün gamımızı genişleteceğiz. Hâlihazırda hem ithal hem ihraç ediyoruz. Onun da ürün gamını genişletip ihracatını arttırmak istiyoruz. Bu yıl hem ihracat hem iç pazar için ürün gamını genişletmeyi planlıyoruz. Şu an ihracatın ciro içindeki payı %15. Bunu gelecek sene %20 daha sonra %30’lara kadar çıkarmayı hedefliyoruz.

 

2018 yılı içinde ülkemizde yürürlüğe giren Eko Tasarım Yönetmeliği ile artık konvansiyonel kombi ve kazanların yurt içi satış amaçlı üretimi ve ithalatı yasaklandı. Haliyle yoğuşmalı kombi ve kazanların, konvansiyonel tiplere göre daha pahalı olması, üstelik ekonomik sıkıntılar yaşanan bir dönemden geçerken sektörü daha olumsuz etkiliyor. Bu doğrultuda 2019 yılında kombi, kazan ve radyatör pazarı 2018’e göre önemli oranda düşüş yaşadı. 2020 yılında ise 2019’a paralel bir beklentimiz olduğunu söyleyebiliriz.

VRF ve ısı pompası cihazlarının kullanım alanları ve ilk yatırım maliyetleri nedeniyle farklılıkları söz konusudur.  Projenin konsepti, mahal kullanım tipi, ilk yatırım maliyeti, ayrık mahal var ise bunun yönetim şekli ve enerji paylaşım sistemi konularına göre iki sistemin avantajları ve dezavantajları mevcuttur.

Bireysel kullanımlarda villa tipi mahallerde ısı pompası büyük avantaj sağlamaktadır. Orta ölçekli iş merkezi veya ofisler söz konusu olduğunda VRF uygulaması avantajlı olmaktadır. Bunun nedeni, bireysel kullanımlarda ayrık mahal olmaması sebebiyle ısıtma veya soğutma, sıcak su isteği ısı pompası ile karşılanırken, orta ölçekli ofis sitemlerinde ayrık mahallerin olması ve sistem dizaynının farklılaşmasından ötürü VRF uygulaması kaçınılmaz olmaktadır. Sıcak su söz konusu olduğunda ısı pompası avantajlı, ayrık mahal mevcut ise buraya Heat Recovery VRF sisteminin uygulanması avantaj sağlamaktadır.

Bu sistemler merkezi kalorifer kullanan binalarda ısıtma giderlerinin m2 bazında değil de tüketime göre paylaştırılmasını sağlıyor. Türkiye’de 2012 yılında çıkan yasa ile büyük binalarda, bireysel ısınma yerine merkezi ısınmanın kullanılması ve ısıtma giderlerinin de tüketime göre paylaştırılması zorunlu hale getirildi. Yasanın ilk çıktığı yıllarda mevcut binalardan yeni sisteme dönüş için aynı anda yoğun bir talep oluşmuştu. Ama bu talep sınırlı kaldı. Halen mevcut eski binaların %80’inde bu sistem yok. Yönetmeliğin yenilenmesi söz konusu. Eğer bu yenileme yapılırsa muhtemelen sistemi kullanmayan binalar için müeyyideler de oluşturulacaktır. O zaman tekrar artan bir talep oluşabilir. Şu anda yeni inşa edilen ve kullanım alanı 2000 m2’den büyük olan binalar ise bu sistemi kullanmak zorundalar, aksi takdirde ruhsat alamıyorlar.

Alarko Carrier olarak ürün gamımızda yer alan ve sektörde devrim yaratan Toshiba SHRM-e küresel iklim değişikliğinin tüm dünyayı etkilediği bu dönemde yüksek enerji verimliliği ile öne çıkıyor. 3 borulu VRF sistemi olan Toshiba SHRM-e, ısıtma, soğutma ve sıcak su ihtiyacını aynı anda karşılayabiliyor. Üstelik ısıtma ve soğutma yapan iç üniteler arasında enerji transferi yapabilen sistem bu sayede üst düzey verimlilik sağlıyor.

Ayrıca Alarko Carrier olarak ısıtma, soğutma ve sıcak su için tek çözüm olan ısı pompaları ürün grubunda hem Toshiba hem Carrier’ın farklı kapasite ve modelde ürünlerini pazara sunuyoruz. Üstün Carrier teknolojisiyle geliştirilen ısı pompalar, dayanıklı ve kompakt yapıları, kolay montaj imkânı düşük enerji maliyetiyle enerji verimliliği yüksek iklim kontrolüne imkân veriyor.

Alarko Carrier, iklimlendirme sektöründeki en yüksek enerji verimliliği değerine sahip Toshiba Estia havadan suya ısı pompalarıyla, evlerde konfor ve tasarrufu aynı anda sağlıyor. Toshiba Estia Isı Pompaları kışın ısıtma yazın da soğutma amacıyla kullanılabiliyor. Üstelik kullanım sıcak suyu da üretiyor. İnovasyonda öncü Toshiba, elektrikli veya fosil yakıtlara bağlı ısıtma sistemleriyle karşılaştırıldığında çok daha yüksek verimliliğe sahip, yenilenebilir enerjili Estia ısı pompalarını sizlere sunuyor. Evin pek çok bölümüne monte edilebilecek boyutlara ve şık bir tasarıma sahip iç ünite kolayca kurulabiliyor. Baca, havalandırma veya yakıt tankı için ilave bir uygulamaya ihtiyaç duymayan Estia Isı Pompaları uzun borulama mesafesi avantajı ile dış ünitenin istenen yere kurulumuna imkân da tanıyor.

Önceki İçerikSolimpeks, ısı pompasının anlamı ve kullanım alanları konusunda bilgilendirmelerde bulundu
Sonraki İçerikFortes Mühendislik, VRF ve ısı pompası sektörünü değerlendirdi