Restherma, VRF ve ısı pompası sektörünü değerlendirdi

Son dönemlerde sektörde yaşanan gelişmeleri ve Restherma’nın pazardaki konumunu değerlendiren Restherma Kıdemli Satış Mühendisi Onur Öksüz, şu bilgilendirmelerde bulundu: “Kurulduğu 2010 yılından bu yana Res Enerji Sistemleri AŞ’nin en çok üzerinde durduğu konulardan bir tanesi; yenilenebilir enerji sistemlerinin ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerine entegrasyonunun doğru bir şekilde sağlanarak doğa dostu ve enerji verimli sistemlerin tasarlanmasına ve kullanımının arttırılmasına katkı sağlamak olmuştur. Bu bağlamda ürün gamımızı en yüksek verimli cihazlardan oluşturup, bütün Ar-Ge çalışmalarımızı ve yatırımlarımızı da sürdürülebilir bir dünyaya ve ülke ekonomisine katı sağlayacak doğrultuda gerçekleştirmeye özen göstermekteyiz. 2010 yılından beri Restherma ve 2011 yılında ürün gamımıza kattığımız Panasonic ısı pompaları ile Türkiye’de ısı pompası sistemlerinin tanıtılması ve kullanımının arttırılması ile alakalı ilk adımları atan öncü ve dolayısıyla bu konuda sektördeki en tecrübeli firmalardan biri olduğumuzu söyleyebiliriz.”

Restherma Kıdemli Satış Mühendisi Onur Öksüz: “Aynı proje içerisinden hem ısı pompasının hem de VRF sistemlerinin kullanıldığı karma çözümler tasarlamak mümkün”

VRF ve ısı pompası uygulamalarını karşılaştıran Onur Öksüz, açıklamalarına şöyle devam etti: “Günümüz şehirleri; konutları, alışveriş merkezleri, ofisleri, üretim tesisleri, hastaneleri, veri merkezleri ve bunun gibi farklı kullanım alanları ile ısıtma – soğutma ihtiyaçları için çok çeşitli çözümlere ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaç duyulan çözümler en az yapıların kendileri kadar özgündür. Dolayısıyla VRF veya ısı pompası uygulamalarından birinin genel manada diğerine göre daha avantajlı olduğunu söylemek çok da doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Her iki ürün grubunu da ürün gamında barındıran bir firma olarak bizim bu konudaki yaklaşımımız öncelikle projenin kullanım şeklini ve kullanıcı taleplerini belirleyerek her iki sistemi de konfor, yatırım maliyetleri, işletme maliyetleri ve işletme kolaylığı açısından değerlendirerek en uygun çözümü analizleriyle beraber sunmaktır. Bu noktada aynı proje içerisinden hem ısı pompasının hem de VRF sistemlerinin kullanıldığı karma çözümler tasarlamak da mümkün oluyor. Bilindiği üzere iki sistem de hem ısıtma hem de soğutma ihtiyaçlarını karşılama kapasitesine sahiptir. Ancak ısı pompaları ağırlıklı olarak ısıtma, VRF sistemleri ise ağırlıklı olarak soğutma ihtiyaçları göz önüne alınarak tasarlanıyor. Özellikle konforun ön planda olduğu ve sürekli ısıtılması gereken konut vb uygulamalarda statik ısıtma, yani sulu sistemlerin (yerden ısıtma, radyatör vb.) üflemeli sistemlere (klima, VRF,  fancoil vb) göre hem sistem verimi hem de konfor açısından daha avantajlı olduğu, dolayısıyla bu tip uygulamalarda ısı pompalarının kullanılmasının mantıklı olacağı söylenebilir. Benzer şekilde ağırlıklı soğutma ihtiyacı olan ve ihtiyacın sürekli olmadığı, ancak ihtiyaç olduğunda rejime girme süresinin olabildiğince kısa olması beklenen ofis veya otel gibi uygulamalarda ısıtma ve soğutmanın üflemeli sistemlerle yapılması daha sağlıklı olacaktır. Bu durumda da VRF sistemlerinin ısı pompalarına göre daha avantajlı olması beklenir. Bu tip örnekler çoğaltılabilir. Özetle; her iki sistemin de birbirine göre güçlü ve zayıf yönleri mevcuttur. Sistem tasarlanırken mutlaka proje özelinde ihtiyaçlar değerlendirilmeli ve sistem seçimi bu doğrultuda yapılmalıdır.”

“Isı pompalarında Restherma ve Panasonic Aquarea; VRF sistemlerinde ise Panasonic Eco-i markalarımız ile hizmet veriyoruz”

Ürünlerinden ve teknolojiye bakış açılarından da bahseden Onur Öksüz, son olarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Isı pompalarında Restherma ve Panasonic Aquarea; VRF sistemlerinde ise Panasonic Eco-i markalarımız ile hizmet veriyoruz. Restherma havadan-suya, sudan-suya ve havuz ısı pompalarımızı Sakarya’daki fabrikamızda üretmekteyiz. Standart 55 C ve yüksek sıcaklık 70 C çıkış suyu sıcaklığı sağlayan modellerimiz mevcuttur. Restherma ısı pompalarındaki en büyük avantajımız, ürünlerin bütün mühendislik hesaplarını, tasarımını ve üretimini kendi imkanlarımız ile kendi fabrikamızda gerçekleştiriyor olmamızdır. Bu sayede müşterilerimize farklı ihtiyaçlar ve çevresel şartlar için teknik olanaklar dahilinde özel üretim ısı pompaları sunabilmekteyiz. Güncel ürün geliştirme çalışmaları kapsamında hem Aquarea ısı pompalarının hem de Eco-i VRF ünitelerinin kontrol panelleri 2019 yılında güncellenmiştir. Cihazların kontrol panelleri üzerinden ünitelerin COP ve EER değerleri, tüketilen enerji miktarı anlık, haftalık ve sezonluk olarak izlenebilmekte, harici wi-fi kitler sayesinde cihazlar uzaktan kumanda edilebilmekte ve kullanıcıların izni dahilinde servis organizasyonumuz tarafından cihazların çalışma durumları takip edebilmekte ve olası arızalarına uzaktan müdahale edilebilmektedir. VRF sistemlerde kullanılabilen soğutucu akışkan serpantinli boyler teknolojilerini (Panasonic Polar Tank) ve VRF iç ünitelerde Panasonic patentli hava temizleme teknolojisi Nanoe-X ve enerji verimliliğini arttıran Econavisensör teknolojisini de 2019 yılı itibariyle opsiyonel olarak kullanıcılarımıza sunabilmekteyiz.”

Önceki İçerikAldea, ısı pompasının soğutma tarafındaki uygulanabilirliğini arttırmayı hedefliyor
Sonraki İçerikSolimpeks, ısı pompasının anlamı ve kullanım alanları konusunda bilgilendirmelerde bulundu