Fortes Mühendislik, VRF ve ısı pompası sektörünü değerlendirdi
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik konjonktür göz önüne alındığında, Fortes Mühendislik’in 2019 yılı içerisinde sorumluluk alarak önemli projelere imza attığını söyleyen Fortes Mühendislik Kurucu Ortağı Yavuz Kılıç, firmanın sektördeki konumuna ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Sektörün daraldığı 2019’da yatırımlarımızda hız kesmeyerek şubeleşmeye devam ettik ve istihdamı arttırdık. Bu yatırımlarımızla bir önceki yıla göre ciddi bir büyüme gerçekleştirdik. Doğal gaz sektöründe Türkiye lideri olarak yoluna devam eden Fortes Mühendislik; sektöre yön veren, sürekli pazar payını genişleten, son kullanıcıya yönelik çalışmalarıyla ve iç dinamikleriyle 2020 yılında da büyük hedeflerle yoluna devam ediyor. Organizasyonumuz içerisinde yer alan mekanik, elektrik, inşaat, mağaza ve VES (Verimli Enerji Sistemleri) departmanları ile kendi yolumuzda ilerliyoruz. Özellikle mağaza ve VES departmanlarımız VRF ve ısı pompası sektöründe aktif rol alıyor.”
Fortes Mühendislik Kurucu Ortağı Yavuz Kılıç: “VRF sistemlerinde bir nevi ısı pompasıdır”
Isı pompası ve VRF sistemlerinin teknik olarak farklılıklarının, birbirlerine karşı avantaj ve dezavantajlarının söz konusu olduğunu söyleyen Yavuz Kılıç, şu bilgilendirmelerde bulundu: “Kullanım alanları farklılık gösteriyor. Her iki sistemle ısıtma ve soğutma yapmak mümkün. Her projenin özelinde ilk yatırım maliyeti ve işletme maliyeti oranı gözönünde bulundurularak sistem fizibilitesi yapılır, işveren tarafından istenen otomasyon sistemi yapılabilirliği tartışılır, mühendislik yaklaşımı sergilenir ve tasarım bu veriler göz önünde bulundurularak yapılır. VRF sistemlerinde bir nevi ısı pompasıdır. Hastane, otel, ofis işyeri, villa, alışveriş merkezleri, restoranlar, mağazalar, tiyatro ve sinema salonu uygulamalarında ısıtma ve soğutma projelerinde kullanımı uygundur. Tek ya da çoklu bir VRF dış ünitesinden bakır boru vasıtasıyla taşınan ısı enerjisi, iç ortamlara seçimi yapılan iç ünite cihazları vasıtasıyla taşınır. Bölgesel ısıl konfor sağlanmış olur. Enerji aktarımı azaldığı zaman dış ünite içerisindeki kompresör modülasyona geçerek, gereksiz enerji tüketiminin önüne geçmiş olur. Merkezi kumanda sayesinde iç ünite cihazları tek merkezden kontrol edilebilir. Isı pompaları ülkemizin ılıman ikliminden kaynaklı olarak havadan suya uygulamalara uygundur. Gerçekleşen projelerin %95 i hava kaynaklı ısı pompalarından oluşmaktadır. Otel projelerinde havuz ısıtmasında ve sıcak su eldesinde, villa tipi uygulamalarda ise yerden ısıtma ve radyatör ile ısıtmada, fancoil ile ısıtma ve soğutmada, boyler ile sıcak su eldesinde kullanılmaktadır. Fuel-oil, LPG, katı yakıt ve diğer yakıt türlerine göre %70 daha uygun işletme giderlerine sahiptir. Özellikle doğalgazın olmadığı bölgelerde tercih edilirler. Son gelen yakıt zamlarından sonra, ısı pompasının elektrik tüketimi ile doğalgaz tüketimi arasındaki makas kapanmıştır. Ancak doğal gazla ısıtma sistemlerinin (Kazan, kombi v.s.) ilk yatırım maliyetleri ısı pompalarına göre daha uygundur.”
“Birden fazla iç mahal soğutması düşünülen villa uygulamalarında daha küçük kapasiteli mini VRF uygulamalarında ciddi artış görülüyor”Yavuz Kılıç, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Geçmiş yıllardan 2019 yılına kadar ısı pompası pazarı yıllık 7.000-8.000 bandında idi. Ancak önümüzdeki senelerde gerek nüfusu 20.000 üstü olan tüm beldelere doğal gazın getirilmesi durumu, gerekse ısı pompası maliyetlerinin fahiş fiyatlara yükselmesi faktörünün bu sektörü ciddi manada daraltacağını düşünüyorum. Bu sektörün önünün açılması adına devletimizin, Avrupa’da olduğu gibi cihaz fiyatlarına ciddi teşvikler vermesi gerektiğini düşünüyorum. Soğutma tarafına gelecek olursak kompleks yapılarda 400 kW ve altı soğutma ihtiyaçlarında VRF kullanımının artacağını düşünmekteyim. Ofislerde, mağazalarda, bankalarda vb. yapılarda taşınabilir sistem olması ve kolay kurulum avantajı olması en büyük tercih sebebidir. Birden fazla iç mahal soğutması düşünülen villa uygulamalarında ise daha küçük kapasiteli mini VRF uygulamalarında ciddi artış görülmektedir. Split klimalara göre daha yüksek ilk yatırım maliyetinin çıkması karşısında dış ünite kirliliğinin önüne geçilmesi ve birden fazla cihazın çalışması ihtimalinde daha düşük tüketim sağlaması mini vrf ve multi klima sistemlerini, split klima sistemlerine karşı ön plana taşımaktadır.”
“24 saat ulaşılabilir bir çağrı merkezine sahibiz”
Yavuz Kılıç, son olarak taahhüt firmalarından Fortes Mühendislik’i ayıran en büyük özelliklerinden bahsetti: “Yüksek kaliteli farklı marka ekipmanlar ve çeşitli ürün gamımız ile kullanıcıların isteklerine yanıt veriyoruz. Tüm hizmet sektörlerindeki gibi firmamız da müşteri memnuniyeti odaklı çalışır. Müşteri memnuniyetini kazanmak, sonrasında memnun müşterilerimizle pazar payımızı büyütmek bizim için önemlidir. 24 saat ulaşılabilir bir çağrı merkezine sahibiz. Tüm arıza ve müşteri şikayetleri burada toplanır, takip edilir ve müşteri memnuniyeti sağlanana kadar iş takip süreci bitmez. Sorun anında çözüme kavuşturulur. Web adreslerimizden, whatsapp hattımızdan ve 444’lü hatlarımızdan günün her saati tarafımıza ulaşmak mümkündür. Bir hizmet alanında çalışıyor ve bu alanda lider olmak istiyorsanız, teknik bilginiz ve teknik kadronuz yeterli olmak zorundadır. Bu konuda ki ehemmiyetin farkındayız. Ve ne olursa olsun profesyonel bir teknik kadrodan asla ödün vermiyoruz. Fortes akademi bünyemizde sürekli eğitim ve iş geliştirme birimlerimizle teknik yeterliliğimizi en üst seviyeye çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Yeni personelleri yoğun bir oryantasyon sürecine alarak şirketin tüm birimlerinde eğitime tabi tutuyoruz. Eski personellerimizi yılın ilk üç ayında yoğun bir eğitim programına alıyoruz ve teknik yeterlilik düzeyinde iyileştirme süreçlerinden geçiriyoruz. Bizim için kalıcı bir kültür haline gelen bir iş akış şemamız var; tüm birimleri denetleyen, kontrol altında tutan bir sistem. Bu sistem sayesinde sahadaki iş hatalarının önüne geçiyoruz. Sonuç olarak şunu belirtmek isteriz ki; yaptığımız işin her aşamasında, kullandığımız yöntemler, uyguladığımız tekniklerle; biz bir tesisatçı firması değil mühendislik firmasıyız.”