Sektörün buluşma noktası IFAT Eurasia 2025, 10. yılında

IFAT Eurasia 2025, Avrasya bölgesinde su yönetimi, atık arıtımı ve diğer çevresel teknoloji çözümleri için önde gelen çevre teknolojisi platformu olduğunu bir kez daha kanıtladı.

15-17 Mayıs 2025 tarihleri arasında İstanbul Tüyap Fuar Merkezi’nde düzenlenen IFAT Eurasia 2025, 14 ülkeden 240 katılımcıyı sürdürülebilir kaynak yönetimi ve döngüsel ekonomi çözümleri sunmak üzere bir araya getirdi. Başta Çin, Almanya, İtalya, Hindistan ve Çek Cumhuriyeti’nden olmak üzere yüzde 41’lük yabancı katılımcı oranı ile fuar uluslararası platformda artan bilinirliğini göstermiş oldu. Fuar hakkında bilgi veren IFAT Küresel Endüstri Lideri ve Messe München IFAT Yurtdışı Ticaret Fuarları Başkanı Katharina Schlegel, “Sadece iki yıl içinde uluslararası katılımcı oranının yüzde 26’dan yüzde 43’e çıkması, IFAT Eurasia’nın küresel platformda yükselişe geçtiğini gösteriyor.” dedi.

IFAT Eurasia 2025, bu sene 74 farklı ülkeden 10.000 civarında ziyaretçi ağırladı. Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya’dan büyük ilgi gördüklerini ve umut vadeden bağlantılar kurduklarını belirten katılımcılar, fuarın yenilik ve uluslararası iş birliği açısından önemli bir etki gücüne sahip olduğunu gösterdi. Etkinlikte yüzde 41’lik yabancı katılımcı oranı sağlanırken 14 ülkeden 375 marka tanıtımı yapan 240 katılımcı firma, 28.800 metrekarelik alanında kendine yer buldu.

Ortaklık ve dayanıklılığı esas alan bir pan-Avrasya çevre üssü

İlk defa 2015 yılında düzenlenen IFAT Eurasia, bu yıl 10. yıl dönümünü kutladı. Geçtiğimiz on yılda düzenlenen her bir fuarda yer almış olan katılımcılar için bir tören düzenlenerek sadık katılımcılara ödüller verildi. Ödül alanlar arasında yer alan ve Alman Pavilyonu adına ödülü alan Alman Su Ortaklığı Uluslararası Programlar Danışmanı Julia Egel, ödül hakkında şunları söyledi:

“Alman Su Ortaklığı, IFAT Eurasia’nın kurucu sponsorluk birliği olarak Alman Pavilyonunun IFAT Eurasia’nın ilk defa düzenlendiği 2015 yılından beri organize edilmesinde iş birliğinde bulunmaktan gurur duymaktadır. Bu iş birliğinin amacı Alman su teknolojisinin mükemmelliğini göstermek ve Avrupa ve Avrasya genelinde karşılıklı iş birliğini artırmak olmuştur ve olmaya da devam etmektedir.”

Fuar hakkında görüşlerini paylaşan EKO MMI İdari Direktörü İlker Altun ise, “IFAT Eurasia, geçtiğimiz on yılda geçirdiği değişimle, bölgesel bir fuardan yenilik, ortaklık ve dayanıklılığı esas alan bir pan-Avrasya çevre üssüne dönüştü.” dedi.

Su ve atık yönetimi alanlarındaki yenilikler

Her geçen gün yenisi eklenen çevresel problemlerin yaşandığı günümüzde, IFAT Eurasia 2025 etkili su yönetimi ve su geri kazanımı alanlarında çözümleri katılımcı ve ziyaretçilerle paylaştı. Nesnelerin İnternetini kullanan takip sistemleri, atık su geri dönüşümü için gelişmiş membran arıtma teknolojileri ve yapay zekâ kullanan dağıtım planları, dijital teknolojilerin kaynak etkinliğini nasıl optimize ettiğini ortaya koydu. Fuar kapsamında ayrıca su işleme ve döngüsel ekonomi girişimlerine de odaklanıldı. Gelişmiş ayırma sistemleri, yenilikçi geri dönüşüm teknolojileri ve atıktan enerji üretme çözümleri, kalıntıların nasıl değerli enerji kaynaklarına dönüştürülebileceğini göstererek sektörün sürdürülebilirlik taahhüdünü gözler önüne serdi.

Aerzener Maschinenfabrik GmbH Kurumsal İlişkiler Başkanı Felix Meyer-Horn, “IFAT Eurasia 2025 kapsamında ekibimiz; üniversite akademisyenleri, araştırmacılar ve sektör profesyonelleriyle bir araya gelerek atık su arıtma tesislerinde enerji tüketimini azaltma ve optimizasyon stratejilerine yönelik yoğun bir ilgiyle karşılaştı. Gelen soruların niteliği ve sayısı, özellikle enerji yoğun sektörlerde, atık su işletmelerinin sürdürülebilirlik hedefleri ve karbon azaltım stratejileriyle uyumlu hâle getirilmesinin bölgede giderek daha fazla öncelik kazandığını açıkça göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası iş birliğini yansıtan konferans programı

IREMCON, ISWA ve GWP gibi uzun vadeli iş ortaklarının yer aldığı IFAT Eurasia 2025’in konferans programı, uluslararası kapsayıcılığa vurgu yaptı. Program kapsamında ele alınan ana konular arasında, döngüsel ekonomi için yapay zekâ destekli çözümler, su kaynakları yönetiminde dijitalleşme ve otomasyon ve özellikle küresel tekstil geri dönüşümü gibi konular yer aldı.

“İkinci el döngüseldir: Küresel ikinci el giyim ve tekstil sektörü” başlığı ile düzenlenen program kapsamında, uzmanlar tarafından sürdürülebilir iş modelleri, uluslararası ticaret ve tekstil atıklarıyla mücadelede gelişmiş geri dönüşüm teknolojileri konuları tartışıldı. ISWA’nın desteği ile organize edilen oturumlarda, gelişmiş geri dönüşüm yöntemlerinin ve sürdürülebilir değer zincirlerinin ekonomik büyümeyi desteklerken çevresel etkileri nasıl azaltabileceğine vurgu yapıldı.

Pek çok ulusal ve uluslararası kurum ile paydaşın etkin katılımı, IFAT Eurasia’nın çevre teknolojileri alanında küresel bilgi paylaşımı iş birliği çözümleri platformu olarak taşıdığı stratejik rolü öne çıkmış oldu.

Bir sonraki IFAT Eurasia, 2027 yılı bahar döneminde İstanbul’da katılımcı ve ziyaretçileriyle buluşacak. Daha fazla bilgi için www.ifat-eurasia.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Önceki İçerikTasarruf ve verimliliğin anahtarı yaz-kış ısı yalıtımı
Sonraki İçerikİzmir’de bir ilk: Mekanik Tesisat Yıldızları buluştu