AFS Genel Müdür Yardımcısı Ahmet POYRAZ
“İklimlendirme sektörü küresel ihracatın önemli bir oyuncusu konumunda yer alıyor”
“AFS Boru olarak Türkiye’nin dış ticaretinde başarı hikayeleri yazan, sektörün pazar lideri konumumuzu korumaktayız. Ar-Ge’ye yaptığımız yatırımlar ile geliştirdiğimiz yeni ürünlerimiz bu süreci besliyor. Üretiminin %80’ini yurt dışı satışları için kullanan AFS, ihracatın önemini uzun yıllar önce fark etmiş ve bu ihtiyaç doğrultusunda teknik, dokümantasyon ve finansal gelişimini planlamıştır. Bugün üretim kapasite yönetimi ve yatırım ihtiyacını, ihracatın taleplerini karşılamak için sürekli güncelleyerek büyümeye devam etmektedir. Bu vizyon ile sürdürülebilir büyümeye firmamız özelinde önemli katkı yaptığımızı düşünüyorum. Ürün çeşitliliğini günden güne arttırarak kalitesini yükseltmeye devam eden markamız, yarı esnek ve esnek hava kanalı üretiminin yanında montaj ve ara bağlantı elemanları ile de havalandırma sistemlerinde kullanılan birçok ürünü üretme kapasitesine sahiptir ve bugün Avrupa’nın en büyük esnek hava kanalı üreticisi konumundadır. Yıllardır “En çok hava kanalı ihracatı yapan firma” kategorisinde ödül alan markamızın başarısında, AFS kültürünün özünü oluşturan “müşteri memnuniyeti” ilkesinin tüm çalışanlarımız tarafından benimsenmesi ile birlikte yurt içi ve yurt dışında sektörümüzü yakından takip etmenin, Ar-Ge çalışmalarımız ile sürekli gelişim çabası içerisinde olmanın, müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerini doğru analiz ederek, üretim, satış, pazarlama faaliyetlerimizi bu veriler ışığında planlayarak özveriyle çalışmanın önemli rolü olduğuna inanıyorum.
Her yeni yıl sektör olarak ihracat konusunda kendi rekorumuzu kırıyoruz. İklimlendirme sektörü küresel ihracatın önemli bir oyuncusu konumunda yer alıyor. Öngörüm şu ki; uluslararası birçok projede ve yatırımlarda iklimlendirme sektörü önemli rol oynayacak. İklimlendirme sistemlerine olan talep, inşaat sektörünün büyümesi ve küresel artan harcanabilir gelirler ile yükseliyor. Dünya genelinde iklimlendirme ekipmanlarına olan yüksek talebe katkıda bulunan bir diğer faktör ise iklim değişikliği. Öngörülemeyen iklim koşulları nedeniyle birçok marka, iklimlendirme ekipmanlarını faydalı bir yatırım olarak görüyor. Ayrıca konfora yönelik artan müşteri eğilimi, iklimlendirme sistemlerine olan talebi artırıyor. Fakat birçok sektörde olduğu gibi maliyet artışı ve hammadde bulma güçlüğü sorunlarına çözüm bulmalıyız. Yeni teşvik sistemleriyle Türkiye’de üretilmeyen hammaddelerin üretilmesi gerekiyor. Vergi reformları ve Ar-Ge destekleri de sürece ivme kazandıracaktır. Sektör olarak pazar alternatiflerini ve fırsatlarını çok iyi değerlendirmeliyiz. Günümüzde hem gelişmiş hem de gelişmekte olan pek çok ülke yeşil dönüşüm yaklaşımlarını mevcut kalkınma planlarına entegre etmiş bulunmakta. Türkiye olarak bugün yeşil dönüşüme ve yeşil teknolojiye yapmadığımız her yatırım yarın daha büyük bir kayıp olarak uluslararası ticarette karşımıza çıkacaktır. Sektör olarak bu konularda erken adımlar atmalıyız.
Hedef pazarlarda farklılaştırıcı üstünlüğe sahip olmak için Ar-Ge ve inovasyona önemli yatırımlar yaparak katma değerli ürünler geliştirilmeli. Uluslararası en önemli varlıklardan birisi inovasyon ve onun korunması. AFS olarak kalite ve sertifikasyona, katma değer sağlayan yenilikçi ve özgün tasarımlara oldukça önem veriyoruz. Dünyanın önde gelen laboratuvarları ile sürekli irtibat halinde olan laboratuvarımız bu iletişim ile sektörde yaşanan gelişmelerin sürekli içinde yer alabilmekte, yapılan çalışmalara destek olabilmekte ve onlarla aynı dili konuşabilmektedir. Kısaca diyebiliriz ki; kalite kontrol departmanımız, uluslararası standartların öngördüğü doğrultuda çalışmalarına yön vermektedir. Pandemi sonrası dönemde özellikle iç ortam hava kalitesinin öneminin anlaşılması üzerine buna yönelik ürün talebinde artış söz konusu oldu. Son tüketici sadece iç ortam hava kalitesini nasıl artırabilirimi sorgulamıyor bunu daha kaliteli ve bir o kadar da tasarruflu olarak nasıl gerçekleştirebileceğini sorguluyor. Bizlerde çalışmalarımızı iç ortam hava kalitesini artırmaya yönelik gerçekleştirdik. Bildiğiniz üzere havalandırma kanallarının içinde bulunduğu ortamın sıcak/soğuk, nemli ve karanlık olması hastalık yapıcı mikroorganizmaların üremeleri için en elverişli ortama olanak tanır. Gözle görülmeseler de bu mikroplar havalandırma kanallarından yaşam alanlarına nüfuz ederek solunum yoluyla vücuda girer ve sağlığımızı tehlikeye atar. Antimikrobiyalnano teknoloji ile ürettiğimiz esnek hava kanallarımız dokusundaki nano gümüş parçacıklar sayesinde zararlı mikroorganizma ve virüsleri yok ederek sağlıklı bir nefes sunar.
Yılların getirdiği tecrübe ve kendi laboratuvarımızda yaptığımız testler ile her farklı dominant ses aralığında yeterli ses düşümünü sağlayacak farklı akustik esnek hava kanallarını geliştirmeyi başardık. Artık maksimum düzeyde sessizliği yakalayarak konforlu bir havalandırma mümkün.
Diğer bir ürünümüz ise Doğal Gaz Menfez Yönlendirme Kiti Rüzgard. Kış aylarında her daim açık bulunması gereken doğal gaz menfezlerinden mutfağa soğuk hava girer ve insanlar bunu önlemek için kendi hayatlarını riske ederek bant veya gazete ile kapatır. Bizler de bunun önüne geçmek için dışarıdan gelen soğuk havayı yukarıda yoğunlaşan sıcak hava ile buluşturarak direkt soğuk hava ile teması önleyen Rüzgard’ı üreterek tüketiciye sunduk.
Bu arada iş süreçlerimizin tamamında sürdürülebilir geleceği inşa etme politikamızı sürdürüyoruz. Kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek azaltılması, atıkların kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanması olarak tanımlanan atık yönetim felsefesini tüm süreçlerimize entegre ederek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Sıfır Atık Belgesi’ni almaya hak kazandık.
Daha önce İvedik organize sanayi bölgesinde bulunan merkez fabrikamızın çatısına kurduğumuz güneş enerji santrali ile kendi elektriğimizi üretmeye başlamıştık. Şimdi Sincan organize sanayi bölgesinde bu yıl üretime başlayan fabrikamızın çatısında da güneş enerji santrali kurulumunu tamamladık. Bundan sonraki süreçte de enerji verimliliği konusunda yeni projeler ile yola devam ediyor olacağız. Biz ürettiğimiz enerji ile karbon salımının azaltılmasına katkı sağlıyor, teknoloji ve verimlilik odaklı yatırımlar ve operasyonlar gerçekleştiriyoruz. Ülke gelişmişlik düzeyinin kişi başına tüketilen enerji miktarı ile değil az enerji daha çok ekonomik değer ile ölçüldüğü bilinciyle hareket ediyor ve bu doğrultuda yatırımlarımızı yönlendiriyoruz. Enerji kaynaklarının hızla tükenmesini engelleme konusunda her alanda tasarruf yapma çabalarımız devam ediyor. Özellikle elektrikli cihazlarımızda daha verimli elektrik motorları ve daha verimli tasarımlar kullanmaktayız. Ürünlerimiz ErP yönetmeliklerine uygun olarak üretiliyor. AFS olarak daima önceliğimiz kalıcı başarılar ile sahip olduğumuz konumu koruyup, ülkemizin, markamızın dünya ithalatındaki payını artırmak olmuştur. Yoğun rekabetin yaşandığı hızla gelişen ve değişen iş dünyasında, sürekliliği sağlamak için markalaşmanın önemi büyük. Tüketici ihtiyaç ve beklentilerine hitap eden bir marka olmak gerekiyor. Uluslararası ticaret anlayışıyla doğru ve sağlam ürünlere sahip olmalısınız. Genel olarak kendinizi diğer markalardan ayırmalısınız. Bu doğrultuda tüketici ve paydaşlarımızın güvenilirliğini kazanarak sağlam adımlarla yolumuza devam edeceğiz. AFS’nin bir dünya markası olma yolundaki hedefine emin adımlarla ilerlemesine hizmet edecek tüm ihracat karar ve faaliyetleri titizlikle değerlendirilmeye devam edecektir. Ülkeler özelinde kurguladığımız eylem planlarımız bir yol haritası teşkil ediyor. Mevcut durumda Avrupa’nın en büyük esnek hava kanalı üreticisi olarak liderliğimizi ilan ettiğimiz Avrupa pazarındaki konumumuzu koruyarak, her biri kendi bölgesinde ve alanında sektör lideri olan çok uluslu müşterilerimiz ile olan iş birliğimizi artırıp, yeni pazarlarda, yeni mutlu müşterileri portfoyümüze dahil ederek, AFS kalitesini tecrübe etmelerini sağlamak için gayret ve çaba sarf edeceğiz.”