Termo Teknik’in sürdürülebilirliğe katkısı artarak devam ediyor

 

Çorlu’da dünyanın en büyük panel radyatör fabrikasına sahip olan Termo Teknik’in hayata geçirdiği sürdürülebilirlik uygulamaları ile yılda 1,5 milyon kWh enerji, 36 bin ton su tasarrufu sağlanıyor ve her ay 25.394 KG sera gazı oluşumu engelleniyor.

 

Çorlu’da, dünyanın en büyük panel radyatör fabrikasında üretimine devam eden, Türkiye’nin ve Avrupa’nın önde gelen ısı sistemleri tedarikçisi olan Termo Teknik yaptığı yatırımlarla sürdürülebilirliğe katkıda bulunuyor. Termo Teknik Türkiye Ticari Genel Müdürü M. Emin Kasan, İstanbul İstinye’de 1966 yılında çelik radyatör fabrikası olarak faaliyetine başlayan Termo Teknik’in,  1999’da uluslararası ısı devi Stelrad Radiators Group (SRG)’a katıldığını ve toplam 120 milyon doların üzerinde yatırımla Çorlu’da yıllık üretim kapasitesi 5.2 milyon adet olan modern bir tesis kurulduğunu söyledi. Fabrikaya, kapasite artırımının yanı sıra otomasyon, robot teknolojisi, enerji tasarrufu ve atık su dönüştürme yatırımlarının da yapıldığını ve bu yatırımların devam ettiğini belirten Kasan,” Hayata geçirdiğimiz projelerle 2022 yılında 1,5 milyon kWh’lık enerji tasarrufu sağlandı” dedi.

 

Üretim teknolojisini sürekli olarak yenileyen ve iş süreçlerini daha verimli hale getiren Termo Teknik’in sürdürülebilirlik yatırımları şu başlıklardan oluşuyor:

 

1,5 milyon kWh tasarruf

Enerji takibi ve Enerji verimliliği projelerini 1990’lardan beri yoğun olarak hayata geçiren Termo Teknik fabrikası, 2021 yılında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgelendirmesini hatasız olarak tamamladı. Tüketilen enerjinin kurulan otomasyon sistemi ile düzenli olarak kayıt altına alındığı fabrikada, IE3 yüksek verimlilik sınıfında elektrik motorları ve led aydınlatma kullanılıyor. Tesisteki pompa ve fan sistemleri, enerji tasarrufu sağlanması, arızalanmadan daha uzun süreli kullanılması amacıyla invertörlü olarak tasarlandı. Uzaktan enerji izleme otomasyonu faz-1 kısmının tamamlandığı tesiste, 100’den fazla analizör ve sayacın uzaktan takibi yapılabiliyor, devam eden projeler tamamlandığında,  583 enerji analizörü ve enerji sayacının uzaktan takibi gerçekleştirilecek. Termo Teknik’in Çorlu’da bulunan üretim tesisinde yapılan enerji verimliliği çalışmaları ile 2022 yılında, 1.500.000 kWh dan fazla enerji tasarrufu sağlandı.

 

36 bin ton su tasarrufu

 

Termo Teknik fabrikasında üretim hatlarında bulunan deneme havuzlarındaki atıksular geri kazanılarak, tekrar deneme havuzlarında kullanılır hale getiriliyor.  Bu uygulama ile her gün 100 ton, yıllık 36 bin ton su tasarrufu sağlanıyor. Atıksu arıtma tesisi modernizasyonu 2021 yılında gerçekleştirilen Termo Teknik’te atıksu arıtma ve geri kazanım ultrafiltrasyon sistemi, minimum kimyasal kullanılarak maksimum arıtma verimliliği sağlayan, atık suyu tekrar kullanarak doğaya sıfır atıksu deşarj eden bir şekilde çalışıyor.

 

Sera gazı önleniyor 

Fabrikada oluşan tüm atıklar, atık yönetimi prosedürü ve sıfır atık kapsamında, ayrı ayrı renklerde toplama varilleri konularak biriktiriliyor. Çalışanlarda farkındalık sonucunda her atık kendi geri dönüşüm ve geri kazanım sürecine giriyor ve elde edilen ayrıştırılmış atık işlem görmek üzere lisanslı firmalara gönderiliyor. Bu işlem sonucunda her ay sadece geri dönüşüme gönderilen ürünlerden 25.394 KG sera gazı oluşumu önleniyor. Boyahane ünitelerinde bulunan yüzey işlem (yağ alma) tanklarında oluşan atık yağın seperatör makineleri ile alınması sonucunda ise,  atıksu içeriğindeki atık yağ ayrılıyor ve atık yağlar geri kazanım süreci için lisanslı firmalara gönderiliyor. Bu yağlar dönüştürülerek ticari yağ ürünü olarak kullanılıyor.

 

2023 yatırımları

 

Termo Teknik Türkiye Ticari Genel Müdürü M. Emin Kasan, 2023 yılında yapılması planlanan yatırımlar ile sürdürülebilirliğe katkının arttırılacağını belirterek, yapılacak iyileştirmeler konusunda şu bilgileri verdi: “Yardımcı işletmelerde yer alan kompresör motorlarının IE4 dönüşümlerinin yapılması, boyahanelerde yer alan egzos bacası kontrolü ve paketleme fırınlarındaki enerji verimliliğinin otomasyon ile daha etkin hale getirilmesi ve yeni davlumbaz sisteminin üretim hatları ile uyumlu hale gelmesi.” Kasan, Termo Teknik’in üretim teknolojisi ve sürdürülebilirlik yatırımları ile önemli bir dönüşüm yaşadığını,  2023 yılında yapılacak yatırımlar ile yıllık 60.000 kWh’dan fazla artı enerji tasarrufu sağlanmasının amaçlandığını söyledi.

Önceki İçerikBinanızın güvenliğini ve kalitesini ölçmek için sormanız gereken 7 soru
Sonraki İçerikteskon+SODEX’te bu yıl  “Mekanik Tesisatta Dönüşüm” konusuna odaklanılacak