SOSİAD, ‘Soğutma Sanayisinde Yeşil Dönüşüm ve Devlet Destekleri’ Semineri düzenledi

 

Yeşil dönüşüm konusundaki farkındalığını artırma hedefiyle SOSİAD – Soğutma Sanayi İş İnsanları Derneği tarafından düzenlenen “Soğutma Sanayisinde Yeşil Dönüşüm ve Devlet Destekleri” Semineri 28 Mart 2023 saat 14:00’de online olarak gerçekleştirildi.

 

SOSİAD İklim Değişikliği Komisyonu’nca düzenlenen çevre, geri kazanım, enerji verimliliği, güneş enerjisi ile ilgili yatırımlar başta olmak üzere Yatırım Teşvik Sistemi Uygulamaları konularında bilgilendirme yapılan ‘Soğutma Sanayisinde Yeşil Dönüşüm ve Devlet Destekleri Seminer’i SOSİAD Dernek Müdürü Kemal Öz’ün katılımcılara ‘hoş geldiniz’ konuşması ardından, SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Can’ın açılış konuşması ile devam etti.

 

SOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Can, dernek bünyesinde “İklim Değişikliği Komisyonu”  kurulduğunu ve bu konuda çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Can, komisyon çalışmaları neticesinde gerçekleştirdikleri anket ile yeşil dönüşüm ile alakalı bilgilerin ve farkındalığın yetersiz olduğu fark ettiklerini ve SOSİAD olarak bu konuya eğildiklerini vurguladı. Ardından ‘Yeşil Dönüşüm’ün tüm dünya için önemine değinerek, diğer açılış konuşmacılarına sözü bıraktı. Hayati Can ve tüm açılış konuşmacıları, öncelikli olarak ülkemizde yaşanan deprem felaketine değinerek, üzüntülerini dile getirdiler.

 

Seminer açılış konuşması yapan bir diğer isim olan İSİB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şanal, yeşil dönüşümün sektörümüzün ana merkezinde yer aldığını dile getirdi. SOSİAD’a bu konuya değinmelerinden dolayı teşekkür ederek konuşmasına devam eden Şanal, ülkemizde uzun süredir yeşil dönüşüme yönelik hazırlıkların yapılması gerektiği ve bu konuda hem sanayicimizin hem de ülkemizin hazır olması gerektiğini belirtti. Mehmet Şanal, birçok sektör firmasının konu ile alakalı olarak alt yapılarını kendi imkanları ile hazırladıklarını ve yakın gelecekte karbon vergisi gerçeğinin olacağını, bu sebeple mevcut pazarı kaybetmemek adına bunun çok önemli olduğunu söyledi.

 

Ardından açılış konuşması için söz verilen İSKİD Genel Sekreteri Turgay Yay konuşmasında, son dönemlerde sektörümüze birçok yeni kavram girdiğini ve bunlarla birlikte yurt içi yurtdışı paydaş derneklerle çalışmalarını sürdürdüklerini ve böylece güç birliğini arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Turgay Yay, dernek olarak konu ile alakalı çalışmalarını sürdüklerini ve yenilikleri yakından takip ettiklerini belirtti.

 

Son olarak açılış konuşması yapan ESSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Can İşbilen, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye iklimlendirme sektörü için de yeşil dönüşümün en önemli konulardan bir tanesi olduğunu dile getirdi.

 

Açılış konuşmalarının ardından seminer sunumlar ile devam etti. SOSİAD İklim Değişikliği Komisyonu Üyesi Dr. Meral Gündüz tarafından  ‘Soğutma Sanayi ve Yeşil Dönüşüm’, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü İmalat-1 Daire Başkanlığı’ndan Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Emre Sağ tarafından ‘Yatırım Teşvik Sistemi ‘, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Mevzuat ve Proje Bazlı Yatırım Daire Başkanlığı’ndan Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Merve Yasemen Türkoğlu tarafından ‘Yeşil Dönüşüm Kapsamında Yatırım Teşvik Uygulamaları’ KOSGEB Boğaziçi Bölge Müdürlüğü’nden KOBİ Uzmanı Sedat Yavuz tarafından ‘KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı’ başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.

 

Son olarak, seminerin‘Değerlendirmeler ve Geri Bildirimler’  bölümünde SOSİAD İklim Değişikliği Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Deniz Yılmaz’ın moderatörlüğünde katılımcı soruları cevaplandırıldı ve değerlendirmeler alındı. Birçok önemli bilginin paylaşıldığı ‘Soğutma Sanayisinde Yeşil Dönüşüm ve Devlet Destekleri’ Semineri, katkılarından dolayı konuşmacılara ve katılımlarından dolayı dinleyicilere teşekkürün ardından sona erdi.

Önceki İçerik ISKAV Mütevelliler Heyeti 50. toplantısı yapıldı
Sonraki İçerikDeğişen iklim koşulları afet yönetim planlarının daha sık güncellenmesini gerekli kılıyor