“İklimlendirme sektöründe ihracatın yolu ‘tasarruf ve verimlilikten’ geçiyor”

 

Baymak İhracat Müdürü Manolya Anul HELLEMAN

 

“İklimlendirme sektöründe ihracatın yolu ‘tasarruf ve verimlilikten’ geçiyor”

 

“Baymak, yurt içi pazardaki büyümesinin yanı sıra yurt dışı pazarlardaki büyümeyi de oldukça önemsiyor. Uzun yıllar önce çevre ülkelerle başlayan ihracatımız şu anda Arjantin’den Çin’e 60’tan fazla ülkeye ulaştı. İhracat yaparken de daha fazla ürün satmaktan ziyade tüketicilerin ihtiyaçlarını doğru analiz etmeye ve doğru çözümlere ek olarak hem satış hem de satış sonrası süreçlerde kesintisiz bir hizmet sunmaya odaklanıyoruz. Bu yaklaşımımız nedeniyle ihracat yaptığımız her ülkede satış ve bayi ağı oluşturmak adına çalışmalar yürütüyor, iş birliklerine imza atıyoruz.

Öte yandan ihracat ciromuzu artırmak ve ihracat yaptığımız ülke portföyümüzü genişletmek için öncelikle mevcutta çalıştığımız pazarları ve hedef pazarlarımızı iyi anlamaya çalışıyor; pazar araştırmaları yapıyor, iş ortaklarımızla tüm süreçleri takip ediyor ve doğru ürün-kanal-fiyat ve pazara göre ürün yerleştirme yapıyoruz. İhracat departmanı olarak hem proaktif bir yaklaşım sergiliyor hem de her türlü gelişmeye hazırlıklı olmaya çalışıyoruz. Çünkü dünyayı bütünlüklü olarak anlayabilmek ve buna göre konumlanmak gerekiyor.

Pandemi ile başlayan süreç, tüm dünyada hem emtiaya ulaşımı zorlaştırdı hem de tedarik zincirlerinde kırılmalara neden oldu. 2021 yılında talebin yeniden artmaya başlaması fiyatlar üzerinde ciddi bir baskı oluşturdu. Hemen arkasından ortaya çıkan Rusya-Ukrayna savaşı toparlanma sinyallerini tersine çevirdi. Dolayısıyla 2022, tüm sektörler açısından hem yurt içinde hem de yurt dışı pazarlarda çeşitli zorlukların yaşandığı bir yıl oldu. Ancak tüm bu zorluklarına rağmen Baymak olarak başarılı bir sezon geçirdik.

Müşterilerimiz sağladığımız katkının farkına vardıkça, sektörümüzde farklılaşarak istikrarlı büyümemizi sürdürüyoruz. Bu açıdan 2022 yılı bölgesel ve küresel zorluklara rağmen Baymak’ın istikrarlı büyümesini sürdürdüğü bir dönem olarak geçiyor. İlk 9 aylık dönemde yüzde 120 büyürken, aynı dönemde ihracat payımız yüzde 24 olarak gerçekleşti. 2018’den bu yana ihracatta yıllık büyüme oranı bazında yüzde 25’in üzerinde bir büyüme kaydettik. 2022 yılında da ihracatımızı bir önceki yıla göre yüzde 25’in üzerinde artırmış olarak seneyi tamamlayacağımızı öngörüyoruz.

Bildiğiniz üzere tüm dünyada dijitalleşme, enerji dönüşümü ve verimlilik çalışmaları ülkelerin olduğu gibi şirketlerin ajandasında da ilk sırada yer alıyor. Özellikle artan enerji maliyetleri, tüketicileri daha verimli ve tasarruf sağlayan cihaz ve çözümlere yönlendiriyor. Bu trendin Baymak’ın ihracat pazarlarında daha baskın olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan Paris İklim Anlaşması, Yeşil Mutabakat gibi uluslararası anlaşmalar da ülkeler için yeni hedefler getiriyor. Örneğin Yeşil Mutabakat Anlaşması, yakın zamanda ihracat yapan şirketler için yepyeni zorunluluklara uyumu şart koşuyor. Daha avantajlı koşullarda ihracat yapmak, ek vergiler ödememek için üretim süreçlerinin daha az karbon üretmeye dönük olarak yenilenmesi bir zorunluluk olarak karşımızda duruyor. Biz de Baymak olarak tüm üretim süreçlerimizi daha fazla verimlilik ve daha az karbon ayak izi üzerine kurguluyoruz. Aynı yaklaşım, üretip, ihraç ettiğimiz ürünler için de geçerli. Tüketiciler artık daha uzun ömürlü, daha az enerji tüketen, daha fazla konfor sağlayan ve çevreci bir yaklaşımla üretilmiş ürünleri tercih ediyor. Ar-Ge ekibimiz bu yaklaşımla bugüne kadar ihracat pazarlarında şirketimizi öne çıkaran, tüketici nezdinde tercih edilmemizi sağlayan inovasyonlara imza attı, atmaya da devam ediyor.

İhracat ciromuzu ve hedef pazarlardaki ihracat payımızı artırmanın yanı sıra marka bilinirliğimizi yükseltmek de hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ayrıca ciromuzu artırmanın yanında her zaman kârlılığımızı artırmak da ana hedeflerimizden biri. Sadece fiyat düşürerek satış yapmak hiçbir zaman amacımız olmadı. Bizim amacımız, yüksek kalitede ürünü doğru alıcı ile buluşturmak oldu. Bu yönde çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.

Öte yandan Türkiye’de yaptığımız ve yapmayı planladığımız yatırımlarımız da ihracatımızı artıracak. Boyler hattına 9 milyon euro yatırım yapmayı öngörmüştük. Bu yatırımın önemli bir kısmını hayata geçirmeye başladık. Bu yatırımla yılda 34 bin olan boyler kapasitemizi 6 kat artırarak 2023 sonunda 200 bine taşıyacağız. Bu kapasitenin büyük bir kısmını da Avrupa’ya ihraç edeceğiz.”

Önceki İçerik“Avrupa ülkeleri bazı ürünler için gerek lojistik gerekse maliyet avantajlarından dolayı Uzak Doğu yerine Türkiye’ye yönelmeye başladı”
Sonraki İçerik“Her yıl ciro hedeflerimizdeki başarılarla paralel gelişen ihracat başarımız da katlanarak artıyor”