Alarko Carrier, 2022 yılını değerlendirdi
Markanın gündemindeki en önemli başlıklar; ihracat, yeni ürünler için Ar-Ge ve dijitalleşme.
Alarko Carrier’ın ilk altı aylık net kârı, geçen yıla göre yüzde 352 artışla, 172 milyon lira; cirosu ise yüzde 110 artışla 1 milyar 46 milyon lira olarak gerçekleşti. Şirketin toplam öz kaynakları 660 milyon TL oldu. Finansal açıdan sağlam mali yapısı ve aldığı doğru aksiyonlar sonucunda Alarko Carrier, temkinli adımlarla sağlıklı bir büyüme gerçekleştirdi.
Son dönemlerde ihracata odaklanan marka, klima santrallerinin yüzde 95’ini ihracat; kombi ve kazan üretiminin yüzde 95’ini de yurt içi pazar için üretiyor ancak buradaki dengeyi özellikle ihracat lehine değiştirmeye odaklanıyor. Şu an ihracat oranı yüzde 12 olan Alarko Carrier, gelecek beş yılda hem yeni ürünlerle hem Güney Amerika, Orta Doğu ve Avrupa pazarlarına yayılarak bu oranı yüzde 30 çıkarmayı planlıyor. Alarko Carrier, basınçlandırmada ürün gamında eksik olan sirkülasyon pompasının çalışmalarını yürütüyor. Bu ürünün özellikle Avrupa’ya ciddi bir ihracat potansiyeli bulunuyor.
E-ticaret verileri
Alarko Carrier, e-ticarete 2019 yılında başlayarak sektörde bu alanda faaliyet gösteren ilk firmalarından biridir. Her geçen yıl cirosu katlanarak artan Alarko Carrier; görüntülü görüşme, CRM veri uzmanı, pazarlama uzmanı, e-ticaret uzmanı gibi istihdamlarla hem personel hem de yazılımsal anlamda yatırımlarına devam ediyor. Satışlarının çok büyük kısmını oluşturan bayi kanalını da destekleyerek e-ticarette sürdürmeyi hedefliyor.
Ar-Ge Çalışmaları
Bu yıl Alarko Carrier için Ar-Ge ve inovasyon yılı oldu. Ar-Ge çalışmaları sonucunda ortaya çıkan katma değeri yüksek ürünlerden elde edilen kazanç ile Alarko Carrier, her zaman enflasyonun üzerinde sürdürülebilir büyümeyi hedefliyor. Bu nedenle, ürünleri sürekli geliştirmek amacıyla Ar-Ge tesislerinde TÜBİTAK ve üniversiteler ile ortak çalışmalar ve testler yapıyor. Ayrıca Carrier’dan yapılan teknoloji transferleri ile ürünlerini geliştiriyor. Türkiye ve dünya pazarının ihtiyaçlarına uygun, yüksek teknoloji ürünler geliştirmek için bu sene cirosunun yaklaşık yüzde 2’sini Ar-Ge yatırımlarına ayıran markanın 55 kişilik bir Ar-Ge ekibi bulunuyor. Markanın üzerinde çalıştığı konular: Hidrojenli kombi, ısı pompası, sirkülasyon pompası yeni kapasiteler ve otomasyona bağlanma, EC fanlı fancoil, R454B rooftop.
Eko-Enerji sistemi
Değişen dünya şartları, Alarko Carrier gibi üretici firmalara daha verimli ürünler ve sistemler geliştirme konusunda sorumluluk yüklüyor. Marka da tam bu sebeple tüm ürünlerinde enerji verimliliği, daha az malzeme kullanımı, karbon salınımının azaltılmasına odaklanıyor.
Marka, eko enerji sistemi ile perakendecinin ticari soğutmada karşılaştığı güçlüklere çözüm sunmayı hedefliyor. Soğuk hava deposu ve dolaplarında buzlanma olması, soğuk hava depoları ve dolapların içinde yeterli sıcaklığın sağlanamaması, makinenin gürültülü çalışması, çoklu ekipman türleri ve kontrol sistemleri, gıda bozulması, soğutucu akışkan sızıntısının ortamı etkilemesi gibi sorunlar için çözüm sunan eko- enerji sistemi sayesinde soğutma sistemlerinin işletilmesi için önemli düzeyde sermaye ve insan kaynağının daha verimli kullanılması hedefleniyor. Ayrıca soğutma sistemlerinin 7/24 çalışması gerektiği için sürekli bakım onarım da gerektiriyor. Alarko Carrier tarafından geliştirilen bu enerji sistemi sayesinde oluşabilecek arıza önceden tespit edilebiliyor ve bir daha aynı hatanın bir daha oluşmasının önüne geçilebiliyor.
Görüntülü Keşif Uygulaması
Akıllı telefonlar yardımıyla, randevu ile yapılabilen görüntülü keşif uygulaması, tüm ürün modelleri için ücretsiz bir hizmet. Uygulamadan yararlanmak isteyenler, kendilerine iletilen link yardımıyla Alarko Carrier’ın uzman personelinden görüntülü danışmanlık alabiliyor. Görüntülü Keşif hizmeti, pandemi sürecinde başladı.
Evinden çıkamayan ya da çıkmak istemeyen tüketiciler için oluşturulan bu hizmet markanın dijitalleşme sürecinin de bir parçası oldu ve pandemi sürecinin sona ermesine rağmen görüntülü keşif hizmeti artarak devam ediyor. Tüketiciler, kendisine görüntülü keşif hizmeti sunan ve tüm süreçlerde birebir destek olan uzman eşliğinde, alışverişini tamamlayabiliyor. Bulunduğu yerden, mağazaya gitmiş gibi ürün seçebiliyor ve satın alabiliyor. Günlük hayatın karmaşasında çok konfor sağlıyor.
Hidrojenli kombi
Alarko Carrier, nötr karbon hedefine ulaşmak için anahtar teknolojilerden biri olan hidrojen konusunu takip ediyor ve hidrojenli kombilerin Ar- Ge çalışmalarına başladı. Türkiye’de ilk yerli hidrojenli kombi üreticisi olmayı hedefleyen Alarko Carrier, Avrupa’da örnekleri olan hidrojenle çalışan ilk Türk yapımı kombiyi geliştirerek 2024 yılında pazara sunmayı planlıyor.