Form Şirketler Grubu Yürütme Kurulu Başkanı Tunç KORUN

“Ülkemiz sadece klima kullanımında değil, imalat kalitesi ve mekanik dizayn anlamında da çok başarılı bir noktada”

Ben 1989 yılında iş hayatına atıldım. Çalışmaya başladığım dönemde Türkiye yeni dışarıya açılmaya başlayan, işlerin geliştiği ve iklimlendirme sistemlerinin kullanımının arttığı bir noktadaydı ama halen split klima neredeyse yok denecek kadar azdı. Konfor anlamında arabalarda hiç klima yoktu. O günden bugüne hem Türkiye hem de iklimlendirme sektörü tabii ki çok büyük yol kat etti. Artık bindiğimiz arabadan evlerimize, gittiğimiz AVM’den çalıştığımız bütün ortamlara kadar hemen her yerde klimaları kullanıyoruz.

Ülkemizin sadece klima kullanımında değil, firmaların yaptığı imalat kalitesi, proje ekiplerinin yaptığı mekanik dizayn ve mekanik firmalarının kabiliyeti anlamında da çok başarılı bir noktada olduğunu düşünüyorum. Yurt dışında birçok fuara hem katılımcı hem de ziyaretçi olarak katılıyoruz. Türkiye’de klima sektöründe çalışan mühendislerin bu konudaki bilgi ve tecrübelerinin kesinlikle ABD’deki, Avrupa’daki profesyonellerle aynı hatta daha yukarı seviyelerde olduğunu düşünüyorum. İmalat olarak da Türkiye çok ciddi bir kapasiteye ulaştı ve bu konuda büyümeye devam ediyor. Ülkemizin bu konuda geldiği noktayı çok iyi buluyorum ve yurtdışında her ülkeyle baş edebilecek bilgi ve deneyime sahip olduğumuzu düşünüyorum.

Çağımızda hem teknolojideki gelişmeler hem de iklimlendirme ihtiyaçlarının artmasıyla sektörümüz hızlı bir değişim ve gelişim gösteriyor. Son dönemde sektördeki gelişmeleri ele aldığımızda ısıtma ve soğutmayı tek bir cihaz üzerinden sağlayan ürünlerin, yani ısı pompalarının, çoğaldığını görmek mümkün. Pandemiyle birlikte taze ve temiz iç hava talebi de her geçen gün artıyor. İklimlendirme sektöründe üretim gerçekleştiren firmalar, tüm bu nedenler kapsamında daha çevre dostu, enerji tasarruflu, yüksek performanslı ve iç hava kalitesini yükselten ürünler geliştiriyor.

2022 yılı Form Şirketler Grubu olarak bizim için gayet verimli geçiyor. Her yıl çalışmalarımızın ve ürünlerimizin üzerine daha fazla değer katarak ilerleme kaydediyoruz. Tüm firmalarımızda 2022 yılında dolar bazında %15’den fazla bir büyüme öngörüyoruz. İlk 4 ay sonu itibari ile de bağlanan işlerimiz dahil olmak üzere hedeflerimizde % 70 seviyelerini geçtik. Bu şekilde devam edersek yıl sonuna dolar bazında hedefimizin % 50 üzerinde bitirmemiz mümkün.

Form Şirketler Grubu olarak her firmamızda portföyümüze yenilikçi ürünler ekleyerek ilerliyoruz. Ar-Ge alanındaki çalışmalarımız ile ısı geri kazanım cihazları, kompresörlü ısı geri kazanım cihazları ve havuz tipi klima santralleri üretme konusunda da hız kesmeden yol alıyoruz. Öte yandan fancoil, su kaynaklı ısı pompası, havalandırma kapakları ve lisanslı üreticisi olduğumuz Lennox paket klima cihazlarındaki üretim hacmimizi büyütüyoruz. Yakın zamanda üretimine başladığımız Eurovent sertifikalı FKS klima santrallerimiz, gerek satış gerekse teknoloji anlamında son derece iyi bir gidişat sergiliyor. Bu ürün grubumuzun sahip olduğu çeşitli opsiyon ve aksesuar seçenekleri ile herkese uygun iklimlendirme çözümleri sunuyoruz.

Bir şirketi 50 yıldan uzun süre aynı hevesle, aynı sevgiyle bugünlere getirebilmek için büyük bir emek ve özveri gerekiyor. Bu çalışma disiplini içerisinde olmak her sektörde olduğu gibi iklimlendirme sektöründe de büyük önem arz ediyor. Bu başarıya imza atabilen sayılı şirketlerden biri olarak, sektörde 57 yıldır hizmet vermeye devam ediyoruz. Eski dönemlere kıyasla son 25-30 yılda iklimlendirme sektörü oldukça büyük yol kat etti. Klima; çoğu kişi tarafından lüks olarak nitelendirilirken, günümüzde soğutma ürünleri hayatımızın olmazsa olmazları arasına girdi. Sektörümüzdeki gelişimin devamlılığı için yerli üretimin artması ve ileride üretim üssü haline gelebilecek bir konuma sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum. Form olarak bizde yerli üretim konusunda çok yol kat ettik; ancak bu konudaki faaliyetlerimize daha fazla ivme kazandırabilmek için ilave görüşmelerimiz hızla devam ediyor. Böylelikle sektörümüz gelişirken rekabet gücü de artmış olacaktır.”

Önceki İçerikİklimlendirme sektörünün bir çınarı daha aramızdan ayrıldı: Uğur Darcan vefat etti
Sonraki İçerik“Daha iyisini hedefliyorsak, önce olması gerekene ulaşmamız, ardından üzerine koymamız lazım”