Baymak Ürün Grup Müdürü Can ERDOĞAN

“İklimlendirme sektöründe hibrit cihazlar dönemi başlıyor”

“Türkiye iklimlendirme sektöründe 50 yılı aşkın deneyime sahip bir şirket olarak, ürün portföyümüzü her geçen yıl yaptığımız yeniliklerle güçlendiriyoruz. Sürdürülebilir bir gelecek için teknoloji geliştirirken diğer yandan ülkemiz ve dünyadaki regülasyonları yakından takip ederek süreçlerimize dahil ediyoruz. Bilindiği üzere tüm dünya iklim değişikliğiyle mücadele konusunda görüş birliğine varmış durumda. Özellikle Paris İklim Anlaşması’na imza atan ülke sayısının artması -ki buna ülkemiz de dahil- ve netleşmeye başlayan yol haritası, şirketlerin sorumluluklarını da arttırıyor.

İklimlendirme sektörü, enerji tüketimindeki payı sebebiyle bu çalışmalarda kilit bir role sahip. Sektör olarak yenilenebilir enerji uyumlu ürünleri pazara sunmak ve enerji verimliliğini sağlayacak yeni teknolojileri geliştirmek gibi bir misyonumuz var. Baymak olarak, bu alanda yapılan regülasyonların çok öncesinde “sürdürülebilir bir dünya” için harekete geçmiştik. Türkiye’nin yanı sıra bağlı olduğumuz ve alanında dünyanın en büyük oyuncularından olan BDR Thermea Group bünyesinde birçok ürün gamında geliştirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son yıllarda art arda piyasaya çıkardığımız güçlü teknolojisiyle alanında ilk olan ürünlerle her geçen gün pazar payımızı ve istikrarlı büyümemizi artırıyoruz.

Toplam enerji tüketimi içinde binaların payı, kentleşme ve kullanılan cihaz sayısının artmasıyla her geçen gün büyüyor. Bu hareketlilik yenilenebilir enerji alanında daha fazla yatırım anlamına gelecek. Ukrayna-Rusya savaşının bir sonucu olarak Avrupa’nın aldığı pozisyonu düşündüğümüzde fosil yakıtların günlük tüketimdeki gereksinimi daha da hızlı azalacak gibi görünüyor. Bu dönüşüm, iklimlendirme sektörünü ve dolayısıyla bizi de yeniden konumlandırıyor. Ürün çeşitliliği ve tasarımlar bakımından sektörümüz de yenilenebilir enerji sistemlerine doğru evriliyor. Bu değişim dalgası çok hızlı olmasa da yine de beklenenden daha ivedi bir geçiş olacağı da tahmin ediliyor.

Ayrıca “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikle 1 Ocak 2023 tarihinde devreye alınacak şekilde 5 bin m2  ve üzerinde yapı inşaat alanına sahip binalarda, birincil enerji kaynağının en az yüzde 5’i oranında yenilenebilir enerji kullanımına sahip olma zorunluluğu getirildi. Bu kapsamda yenilenebilir enerji sistemleri arasında yer alan ısı pompalarının daha da yaygınlaşacağını söyleyebiliriz.

Türkiye’de ısıtma sistemlerinde enerji kaynağı olarak genel anlamda doğal gazın hâkim olduğunu görüyoruz. Kombi ya da merkezi sistem kazanlar Türkiye pazarında yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak az önce de belirttiğim gibi yenilenebilir enerji alanına başta Avrupa olmak üzere küresel bir yöneliş var. Hatta Avrupa’da ısı pompası kullanımı konusunda çok ciddi devlet teşvikleri de mevcut. Bu değişimler ülkemizi de yakından ilgilendiriyor ve önümüzdeki süreçte ısı pompası ve PV (fotovoltaik panel) sistemlerinin de içinde bulunduğu yenilebilir enerji sistemlerinin çok daha ön plana çıkacağını düşünüyoruz.

Geleceğin teknolojisi olarak adlandırdığımız ısı pompaları son yıllarda diğer alternatiflere göre sağladığı verimlilik nedeniyle ülkemizde ve Avrupa’da tercih edilmeye başlandı. Baymak olarak bu kategoride de kendi teknolojimizle geliştirdiğimiz ürünlerimizi müşterilerimizin beğenisine sunduk. Isı pompası pazarının 2025 yılında, şu anki adetlerin yaklaşık 3 katına çıkmasını bekliyoruz. Türkiye’nin ısı pompası dönüşümünde üretim ve Ar-Ge fırsatı yakalayabileceğini düşünüyoruz. Baymak olarak amacımız, Türkiye’yi ısı pompası konusunda üretim merkezi yapmak.

Isı pompası kategorisinde birbirine benzer ürünler bulunuyor. Ancak her cihazın farklı özellikleri ve kullanım alanları var. Bu ürün gamında bildiğiniz üzere VRF sistemleri de kullanılıyor. Ancak ikisi arasında teknik olarak bazı farklar bulunuyor. VRF sistemleri genel olarak havadan havaya ısı pompası sistemleri olarak biliniyor. Isı pompası dediğimizde ise daha çok havadan suya (hava kaynaklı), sudan suya (su kaynaklı) ve topraktan suya (toprak kaynaklı) ısı pompası ürünlerini anlıyoruz.

VRF sistemleri Türkiye pazarında öncelikli olarak soğutma için kullanılıyor. Bazı projelerde ise soğutma ve ısıtma için kullanıldığını görüyoruz. Isı pompaları ise öncelikli olarak ısıtma amaçlı tercih edildiği gibi soğutma amaçlı ve boyler entegrasyonu ile hem ısıtma hem de kullanım sıcak suyu üretiminde yaygın olarak kullanılıyor.

Baymak olarak ısıtma, soğutma kullanım sıcak suyu sağlayan konut tipi ısı pompalarımızın yanında havuz ısı pompalarını ve sıcak su ısı pompalarını da tüketicilerle buluşturarak sektörün en geniş ürün gamlarından birini tüketicilerimizin beğenisine sunuyoruz. Ayrıca yenilenebilir enerji sistemlerinin büyük bir ekosistem olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda tek bir ürüne odaklanmak yerine, ürünlerin hibrit sistemler halinde yani birkaç yenilenebilir enerji sisteminin birlikte kullanımı olarak düşünülmesi gerektiğine inanıyoruz.  Bu sayede verimi çok daha yüksek seviyelere taşıyabiliyoruz.”

Önceki İçerikBilgi Akkaya’nın iklimlendirme sektöründe başladığı kariyer yolculuğu, yine iklimlendirme sektöründe sürüyor
Sonraki İçerik“Verimliliklerin artması ve fiyat dengesinin biraz daha oturması ile ısı pompasının geleceğin teknolojilerinden biri olacağını düşünüyoruz”