KRC Proje, Türkiye’deki ısı pompası pazarını destekliyor ve katkı sağlıyor
Enerji verimliliği ve katma değeri yüksek ürünler konusunda değerlendirmelerde bulunan KRC Proje Satınalma Müdürü Orçun İnan, önümüzdeki döneme ilişkin şu öngörülerde bulundu: “Türkiye İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu; “2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Kalkınma hedefini ilan etti. Tüm sektörlerde uyum ve emisyon azaltım yöntemleri kararlılıkla yürütülüyor. Çevre bilinci ve enerjinin verimli kullanımı konularında, tüm çalışanlarımızı olduğu gibi paydaşlarımızı da bilinçlendirmeyi ve onları teşvik etmeyi sürdürüyoruz. Tüm dünyada fosil yakıtların azaltılmasına çalışılırken Türkiye’nin de Paris İklim Anlaşması’na imza atarak sürdürülebilirlik anlamında çok önemli bir adım attığını söyleyebiliriz. Konutlarımızı ısıtmak için hidrojeni kullanma yeteneğine sahip, yerli üretim ürünlerimiz 2021 itibari ile stoklarımızda mevcut. Türkiye’nin her bölgesinde hidrojen ile tam uyumlu 7 yıl garantili Lunatec kombi Ailesinin lansmanları sektördeki tüm paydaşlarımızın katılımları ile yapıldı. Türkiye’nin ısı pompası konusunda fark yaratan bir üretim merkezine dönüşmesi için çalışmalar yapan Baymak, iç pazarda ürüne yönelik yaygınlığın ve bilincin artması için KRC Proje ekibi ile birlikte çaba sarf ediyor.”
KRC Proje Satınalma Müdürü Orçun İnan, “Yakın vadede ülkemizin, sürdürülebilir enerji ürünlerinin üretim merkezi olacağını ve enerji tüketim giderlerimizde dışa bağımlılık oranımızın azalacağını düşünüyorum”
Gerekli olan enerjinin %75’ini doğadan, geri kalan %25’ini ise elektrikten sağlayan ısı pompalarının düşük enerji tüketimiyle yüksek enerji verimliliği sağladığının altını çizen Orçun İnan, şöyle devam etti: “Baymak hava kaynaklı ısı pompaları bu alanda ne kadar iddialı olduğunu rakamlarla ispat etmiş durumda. Trakya, Marmara, Batı Karadeniz ve Ege Bölgesi’nde toplamda 170’ i aşan bayileşme yapısı ile bulunmamız, tedarik zincirini ve doğru bilgiyi sağlamamızda önemli bir yer tutuyor. Yakın vadede ülkemizin, sürdürülebilir enerji ürünlerinin üretim merkezi olacağını, enerji tüketim giderlerimizde dışa bağımlılık oranımızın azalacağını ve bu sayede doğal kaynakları koruyarak gelecek nesillere aktarabileceğimizi düşünüyorum.”
KRC Proje Ürün Grup Müdürü Kadir Kurtuluş, “Yenilenebilir enerji, doğanın bizlere verdiği kaynakları kullanabilme kabiliyetimiz ile orantılı olarak gelişip dönüşecektir”
Yarınların bugünkü çalışmalarla güzelleşeceğini ve günümüzün yarının habercisi olduğunu söyleyerek açıklamalarına başlayan KRC Proje Ürün Grup Müdürü Kadir Kurtuluş ise ısı pompasının 2022 ve devamındaki yıllarda kullanımına ilişkin sektörel değerlendirmelerde bulundu: “Dünyanın yeşil enerjiye karşı bilincinin arttığını, tüm endüstrilerin yatırımlarından gözlemlemekteyiz. İçinde bulunduğumuz iklimlendirme sektöründe de yeşil enerjiye dönüşü özellikle çevreci ısı pompalarının yıl bazında artan satış grafiklerinden gözlemlemekteyiz. Sektörümüz açısından globalde yaşanan yeşil dönüşüme ülkece bizde kayıtsız kalmıyoruz, geleceğimize bırakacağımız temiz nefesin farkındalığıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yenilenebilir enerji, doğanın bizlere verdiği kaynakları kullanabilme kabiliyetimiz ile orantılı olarak gelişip dönüşecektir. Bu durumda güneşi, sadece aydınlanmak için kullanmamalıyız, doğanın bize sağladığı tüm kaynaklardan faydalanmalıyız. Özellikle sonsuz enerji kaynağı olan güneş bizlere sunulan en büyük nimettir.”
“Isı pompalarına olan talep, her geçen yıl artmaktadır”
Isı pompasının Avrupa’daki hacmi ve verimliliği hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Kadir Kurtuluş, son olarak şu ifadelere yer verdi: “Avrupa’nın ısı pompasıyla tanışma seneleri 1940 ila 1950 seneleri arasında olup, günümüze kadar yaygın kullanımı artış göstermiştir. Avrupa’da toprak ve su kaynaklı ısı pompalarını en yaygın kullanan ülkeler; İskandinav ülkeleridir. Örneğin; 2015’te 277,000 adet olan ısı pompası hacmi, 2021 verilerine göre 682,000 adedi bulmaktadır. İngiltere 2028 yılı için 600 bin adet ısı pompası hedefi koydu. Bu verilerin ışığında, Avrupa’da ısı pompasına teşvikin oldukça güçlü olduğunu gözlemlemekteyiz. Türkiye’de ise özellikle ılıman iklime sahip Ege ve Akdeniz bölgelerinde tercih edilen ısı pompaları genellikle hava kaynaklı tiplerdir. Bu bölgelerde ısı pompalarının kendini amorti etme süresi, bölge halkını memnun eden etkenlerden bir diğeri… Bu durum da ısı pompalarına talebi artırmaktadır. Isı pompalarının ilk maliyeti normale göre 2 – 2,5 katı olabilmektedir. Ancak aylık enerji tüketimi normal sistemlerden yarısı kadar olduğu için, işletme maliyetindeki avantajla kendisini 4 veya 5 yılda geri ödeyebilmektedir. Ayrıca klasik kombi sistemlerini güneş enerjisiyle ortak kullanım imkanı olmazken, ısı pompalarını yenilenebilir kaynaklarla kombin edilebilmektedir. Türkiye’de de ısı pompaları için teşvikler söz konusudur. Isı pompalarının klasik sistemlerin maliyetleri ile arasındaki fiyat farkı, vergiden muaf tutulabiliyor ve bazı projeler için 10 bin euroya varan yatırım teşvikleri bulunuyor. Ama yine de ısı pompaları konusunda Avrupa’nın gerisinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Örneğin; Fransa’da 177 bin, Almanya’da 120 bin, Polonya’da 50 bin adetlik ısı pompası kurulumu karşısında Türkiye’deki adet sadece 10.000’dir. Ancak, Türkiye ısı pompası kullanımını taahhüt etmiştir. Isı pompasının Türkiye pazarındaki yükselen ivmesini biz de KRC Proje olarak destekliyor ve katkı sağlıyoruz.”