Aygaz 2019 Yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı

Türkiye’yi temiz enerji LPG ile tanıştıran Aygaz, sanayi ve ekonominin yanı sıra doğaya da destek olmaya devam ediyor. 2019 yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayan Aygaz,enerji tüketimini düşürmeye ve enerji verimliliğini arttırmaya yönelik çalışmalarıyla 990 GJ elektrik tasarrufu, gerçekleştirerek 275 bin TL maddi tasarruf sağladı.Yönetim sistemlerine uyum sağlamak ve çevresel konularda farkındalığı artırmak için çevre eğitimlerine önem veren Aygaz, 2019 yılında çevre ile ilgili toplam 751,5 kişi saatlik eğitim gerçekleştirirken, son üç yılda hayata geçirdiği projelerle toplam su tüketiminde %17 oranında azaltım sağladı.

 

Toplumsal kalkınma için sürdürülebilir bir ekonominin gereğine inanan Aygaz, ekonominin yanı sıra cinsiyet eşitliği, tarih, kültür-sanat, çevre, sağlık, spor ve eğitim gibi alanlarda gerçekleştirdiği yatırımlar ve geliştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle çevresel, sosyal ve kültürel gelişime katkı sağlamaya devam ediyor. Türkiye’yi ilk kez temiz enerjiyle tanıştıran, ülkenin tek entegre LPG dağıtıcısı Aygaz, bu sorumlulukla hayata geçirdiği uygulama ve projelerini kapsayan 2019 yılına ait Sürdürülebilirlik Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı.

 

Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative-GRI) Standartları “temel” seçeneğine uyumlu olarak hazırlanan rapora göre, Aygaz, 2019 yılında toplam 990 GJ elektrik tasarrufu ve 215 ton CO2 salım azaltımı gerçekleştirerek 275 bin TL maddi tasarruf sağladı.. Ar-Ge çalışmalarına yaklaşık 12 milyon TL ayıran Aygaz’ın, çevresel yatırım ve harcamaları 5,6 milyon TL olarak geçekleşti.

 

Söz konusu dönemde, “Dünya Bana Emanet” sloganı ile hayat geçirdiği Sıfır Atık projesiyle, topluluk bünyesinde bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiren Aygaz, çalışanlarında farkındalığın arttırılarak kâğıt, plastik ve su tüketiminin azaltılmasına odaklandı. Proje sayesinde Aygaz Grubu’nda alınan kâğıt çıktı sayısı 2018 yılına göre %32,4 oranında azaldı. Satın alınan kâğıt miktarında ise 2018 yılına göre %0,3 oranında azalma görüldü. Su tüketimini azaltmaya yönelik farkındalık çalışmaları sonucu 2019 yılında Genel Müdürlük binasında tüketim bir önceki yıla göre %13,58 azalırken, tüm Aygaz tesisleri ve genel müdürlük su tüketimi toplamında 2018 yılına göre % 13,28 gerileme sağlandı.

 

 

Verimlilik projeleriyle her alanda önemli miktarda enerji tasarrufu sağladı

 

Aygaz 2019 yılında dolum tesisleri ve ofislerinde verimlilik projeler kapsamında hayata geçirdiği; hava kompresörlerinin otomasyonuna yönelik çalışma ile yıllık toplamda 175.000 kWh, LPG transfer sistemleri revizyonu ve LPG pompa sürücü ilaveleri ile yıllık toplamda 75.000 kWh, ofis ve hat aydınlatma sistemlerini LED’e dönüşümüyle yıllık 65.000 kWh, soğutma suyu hatları makine (Pres, enjeksiyon, kaynak mak) otomasyonlarına başlanması sayesinde 60.000 kWh elektrik, 13.000 ton su, yıkama tüneli ve kompresör dairesinde, verimli pompa uygulaması ile 25.000 kWh, valf fabrikası basınçlı hava tesisatı optimizasyonu, hava bağlantılarında iyileştirmeler ve doğal aydınlatmaların temizliği ile 35.000 kWh tasarruf sağladı.

 

Son üç yılda sera gazı salımları %16 azaltıldı

 

İklim değişikliğiyle mücadelede yenilenebilir enerjinin önemli bir rolü bulunduğunun altını çizen Aygaz, yenilenebilir enerjiden faydalanarak karbon salımlarını azaltmayı amaçlıyor. Bu kapsamda, Arinna Projesi’ni geliştiren Aygaz, çatılarda güneş enerjisinden elektrik üretimi sağlamak üzereGebze İşletmesi İdari Binası çatısına güneş enerjisi sistemi kurdu. 25 kW gücünde üç farklı solar panel teknolojisi (polikristal, monokristal ve ince film) kullanarak kurduğu toplam 75 kW kapasiteli santralde, güneş enerjisinden elektrik üretmenin yanı sıra, farklı panel teknolojilerini kıyaslayarak en ideal çözüme ulaşmayı hedefliyor. 2019 yılında projeyle Gebze tesisinde 260 GJ güneş enerjisi üreten Aygaz, son üç yılda, hayata geçirdiği projelerle sera gazı salımını %16 azaltmış oldu.

 

GreenOdor ürünü ile yılda yaklaşık 40 ton kükürt salımının önüne geçecek

 

Aygaz, iklim değişikliğine en önemli etkilerin üretimin yanı sıra, ürünlerin kullanımı sırasında da ortaya çıktığını bu nedenle ürünlerin performansı ve iklim değişikliğine etkilerinin azaltılmasının önem taşıdığına dikkat çekiyor. LPG’de kaçak durumu fark etmek üzere kullanılan kükürtün, oksit salımına neden olması üzerine Aygaz’ın projesi olan Green Odor ürünüyle TÜBİTAK TEYDEB ve İstanbul Üniversitesi Teknokent desteğinde kükürt içermeyen kokulandırıcı projesi başlatıldı. Proje kapsamında Ar-Ge, pilot, saha ve ticari kullanım çalışmalarını tamamlayan Aygaz, piyasaya sürdüğü Green Odor ürünüyle yılda yaklaşık 40 ton kükürt salımının önüne geçmeyi hedefliyor.

 

Son üç yılda yaptığı projelerle toplam su tüketimini %17 azalttı

 

Aygaz,2018 yılında başladığı Sıfır Atık Projesi’yle atık sahalarına giden atık oranını sıfıra indirmeyi hedefliyor. Projeye bilinçlendirme çalışmalarıyla başlayan Aygaz, kâğıt, plastik ve su tüketiminin azaltılması için çalışanları bilinçlendirirken bu alandaki uygulamalarını da değiştirdi. Su yönetimini ise en verimli şekilde gerçekleştirerek üst düzeyde geri kazanım sağlamayı hedefleyen Aygaz, son üç yılda yaptığı projelerle toplam su tüketimini %17 oranında azalttı. Gebze İşletmesinde soğutma kulesi enerji optimizasyonu ile soğutma suyu hatları makine otomasyonlarına başlayan ve 2019 yılında 13.000 ton su tasarrufu sağlayan Aygaz, 2019 yılında tüp yıkama ve hidrostatik test ünitelerinde tüketilen suyu tekrar kullanarak toplam 186.834 m3 su tasarrufu sağladı.

Önceki İçerik ODE Yalıtım yılın ilk yarısında çift haneli büyüme yakaladı
Sonraki İçerikBorusan Mannesmann 3. kez ABD’de “Yılın Boru Üreticisi” ödülünü kazandı